Lamel dokuma nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
134.519
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Lamel dokuma nedir?​

dokuma tezgâhlarında her bir çözgü ipliğine takılan ve çözgü iplik yoklayıcısı olarak da bilinen, çözgü ipliği koptuğunda ya da gevşediğinde aşağı düşerek, elektrik devresini kapatan ve makinenin durmasını sağlayan sistem elemanlarıdır. Lamel, her bir çözgü ipliği üzerinde askıya alınmaktadır.

Haşıllama işlemi nedir?​

Uygulanışı Dokuma işletmesinde, çözgü ipliklerine haşıl uygulamanın ana amacı düşük kopuşlu optimum çalışma şartları sağlamaktır. Ancak etkili bir pişirme ve dolayısıyla düzgün bir boyama ve / veya baskı eldesi için dokuma sırasında uygulanan bu haşılın iyi bir şekilde sökülmesi gerekir.
Lamel dizimi nedir?
El ile Lamel Dizimi Çözgü ipliklerinin testereler adı verilen metal levhalar üzerine dizili lamellerin içinden geçirilme işlemidir. Lamellerin altı açık olanında çözgü ipliği lamelin deliğinden geçirilip testere üzerine uygun şekilde yuvasına bırakılır.
Haşıl sökme işlemine ne ad verilir?
Haşıl sökme (Alm. Entschlichtung, Fr. désencollage, İng. desizing) dokuma kumaşların boya alımını ve suseverliğini artırmak için çözgü ipliklerindeki haşıl maddesinin uzaklaştırılmasını sağlayan ön terbiye işlemidir.

Haşıl sökme ne ise yarar?​

Haşıl sökme prosesi, çözgü ipliklerine uygulanmış haşıl komponentlerinin (nişasta, Polivinilalkol (PVA) ve karboksimetilselüloz (CMC) vb) uzaklaştırılması şeklinde yapılmaktadır ve bu işlemin enerji, su ve kimyasal tüketimi çok fazladır. Aynı zamanda tüm tekstil işleminin toplam KOİ’nin %50-80’ni oluşturmaktadır.

Haşıl nasil yapılır?​

Haşıl (Kars Yöresi) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncellikle haşıllık yarmamızı tencereye alalım.
- Üstünü geçecek kadar sıcak su ve tuzunu ilave edip kısık ateşte biraz suyunu çekene kadar pişirelim(tamamen çekmemiş olsun).
- Yarmamıza unu ilave edip kıvam alıp pişene kadar devamlı karıştıralım ki dibi tutmasın.
Haşıl sökme yöntemleri nelerdir?
Haşıl sökme işlemi kesikli, yarı kesikli, kesiksiz yöntemler ile yapılabilmektedir. Kesikli yöntemlerde haspel, jigger, emdirme (fulard) makinaları kullanılır. Banyo emdirildikten sonra 6 – 12 saat arasında bekletme işlemine tabi tutulur ve sonra iyice durulanır. Yarı kesikli yöntemde ise fulardan geçirilir.
 
Geri
Üst