AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Laktoz intoleransi olanlar nelere dikkat etmeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Laktoz intoleransı olanlar nelere dikkat etmeli?​

Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsaklara geçer ve orada bakteriler tarafından fermente olur. Bu da gaz, şişkinlik, kramp, mide bulantısı, ishal ve çocuklarda kilo kaybına neden olabilir. Eğer laktoz intoleransınız varsa diyetinizdeki laktoz kaynaklarını azaltmanız gerekir.

Laktoz intoleransına ne iyi gelir?​

Laktoz İntoleransı Nasıl Tedavi Edilir?
Laktoz vücuttan nasıl atılır?
İnce bağırsakta salınan laktaz florizin hidrolaz isimli enzim tarafından parçalanarak metabolize edilir. Laktozun sindirimi sonrası açığa çıkan glukoz ve galaktoz ise emilerek kana geçer ve vücutta enerji kaynağı olarak kullanılır.

Laktoz intoleransı geçer mi?​

Doğumsal laktoz intoleransı çok nadir görülür ve alerji değil, genetik geçişli metabolik bir rahatsızlıktır. Genellikle doğumu takip eden birkaç gün içinde ortaya çıkar ve ciddi ishal, kusma, dehidrasyon ve büyüme güçlüğü ile kendini gösterir. 6. aydan sonra düzelir.

Laktoz intoleransı olan kişiler ne yememeli?​

Özellikle primer laktoz intoleransınız var ise bu bes,nlere ek olarak krema, yoğurt, kaymak, tereyağı, margarin, süt tozu, dondurma, salep, sütlü tatlılar, hazır çorbalar, hazır paketli gıdalar, kek, pasta, soslar, mayonez tüketilmemelidir.
Laktoz intoleransı olan yoğurt yiyebilir mi?
Bağırsakta şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açan laktoz intoleransının hayatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Yoğurt yaparken sütün içerisinde bulunan laktozun yüzde 70’i parçalandığından laktoz intoleransı olanlar süt yerine yoğurt tüketmelidir” dedi.
Laktoz Sütten Nasıl Çıkarılır Süte enzim laktazın eklenmesi, esasen şekeri glikoz ve galaktoza önceden sindirir . Elde edilen süt hala enzimi içerir, bu nedenle enzimi deaktive etmek ve sütün raf ömrünü uzatmak için ultra pastörize edilir. Sütün bir taşıyıcıya bağlı laktaz üzerinden geçirilmesi.
Özellikle primer laktoz intoleransınız var ise bu bes,nlere ek olarak krema, yoğurt, kaymak, tereyağı, margarin, süt tozu, dondurma, salep, sütlü tatlılar, hazır çorbalar, hazır paketli gıdalar, kek, pasta, soslar, mayonez tüketilmemelidir. Süt içiyorsanız, laktozsuz süt içmelisiniz.
Laktoz intoleransı olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.

Laktoz intoleransı tedavi edilmezse ne olur?​

Sekonder Laktoz Intoleransı: Seyrek görülür. Gastritlerde ya da çölyak hastalığı gibi daha ciddi durumlarla birliktedir. Sindirim kanalındaki iltihabın laktaz üretiminde azalmaya neden olmasıyla ortaya çıkar. Uygun şekilde tedavi edilmezse laktoz intoleransı şiddetli sindirim sorunlarına neden olabilir.

Laktoz intoleransı sonradan gelişir mi?​

Laktoza etki eden gen eksikliğinden kaynaklanan laktoz intoleransı doğuştan olabildiği gibi vücutta sonradan oluşan enzim eksikliğinden kaynaklı da görülebilir. Aynı zamanda vücutta görülen çölyak hastalığı gibi diğer sağlık sorunları da laktoz intoleransının görülme riskini arttırabilir.
Süzme yoğurtta laktoz var mı?
Bunun nedeni, tam yağlı yoğurtların az yağlı yoğurtlardan daha az peynir altı suyu içeriyor olmasıdır. Süzme yoğurtlar, işlenme sırasında süzülmüş oldukları için laktoz bakımından da daha düşüktür.
 
Geri
Üst