AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lakerda hangi balıktan yapılır

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Lakerda hangi balıktan yapılır

Lakerda Palamut veya torikten yapılır

Lakerda Nasıl Yapılır?

Balığın sırt ve yan yuzgecleri kesilir
Daha sonra govde yan yuzgecler hizasından ve kuyruğun 10 cm ustunden kesilir
Kesilen parcalar atılır
Balığın ic organları temizlendikten sonra 23 parmak genişliğinde parcalara bolunur
Parcalar su ile iyice yıkanır, kemikler etrafında kalan kan pıhtıları temizlenir, omurilik bir cople temizlenip boşaltılır yıkanır
Kanın tamamen gitmesi icin bir muddet soğuk suda bekletilebilir
Son olarak suyu suzulmek uzere suzgece alınır, serin bir yerde 4 5 saat bekletilir
Bu kadar uğraşmak istemeyenler olursa kemiksiz fileto kesilerek de kullanabilir
Bundan sonra 3 5 litrelik bir kabın dibine kalın yağlı kağıt doşenerek uzerine kalın kaya tuzu serpilir, bunun uzerine konan balık parcalarının uzerine ortecek kadar tuz konarak tekrar bir sıra dizilir İstif sıkı olmalıdır
En uste tekrar kağıt konur onun ustune de bir tahta parcası kapatılarak en uste 2 2,5 kiloluk bir ağırlık konur 8 10 gun sonra lakerdanız hazırdır
Ortam sıcak ise teneke buzdolabında muhafaza edilmelidir
Balık bu şekilde uzun sure saklanacak ise her 15 gunde bir salamura yenilenmelidir Boylece ağır balık kokusunun lakerdaya sinmesi onlenir
Ancak lakerda fazla uzun sure kalacak olursa fazla tuzlu bir hal alırYenecek kadarı tenekeden alınarak 4 5 saat yıkanıp suyu giderilir, uzerine yağ ve limon gezdirilerek yenir
 
Geri
Üst