Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Lahana topraga gomulur mu?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Lahana toprağa gömülür mü?​

Kırmızı baş lahananın üretimi batı ve güney bölgelerimizde yapılmaktadır. Bu lahanalar o yörenin değerlendirme alışkanlıklarına göre toprağa gömülerek saklanmakta ve daha sonra sebze olarak tüketilmektedir.

Beyaz lahana fidesi ne zaman dikilir?​

Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.

Lahana tek yıllık mı?​

Lahana tek yıllık mı?
Lahana (Brassica oleracea var. Capitata) iki yıllık, yapraklı bir bitkidir ve tohum elde etmek istemediğimiz sürece tek yıllık bitki olarak yetiştirilir. Renkli yaprakları ile ünlü olan lahananın en yaygın renkleri koyu yeşil, açık yeşil, kırmızı veya mordur.

Lahana türkiyede nerede yetişir?​

Lahana ürkiye’de yetiştiği yerler: Yabani olarak Akdeniz bölgesidir. Kültürü her yerde geniş çapta yapılmaktadır. Sarı veya beyaz çiçekli, yıllık, iki yıllık ve çok yıllık, çoğu Akdeniz çevresi memleketlerinde yetişen ve yetiştirilen bir kış sebzesi.

Beyaz lahana kaç ayda yetişir?​

Lahana Hasadı Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.

Lahana çiçeği nasıl Çoğaltilir?​

Lahana çiçeği nasıl Çoğaltilir?
Süs lahanası çimlendirme yöntemi ile değil tohumları ile çoğaltılır. Güneşli ve aydınlık açık hava seven bir bitkidir. Süs lahanası dikimden sonra toprak havalandırılarak özellikle kuş gübresi ile gübrelenmelidir. Genelde dikimi sonbahar aylarında yapıldığından aşırı su ihtiyacı olmaz, toprağın nemli olması yeterlidir.
Lahana fidesi kaç günde yetişir?​
Lahana Hasadı Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır. Dikim işleminden 55 gün sonra hasat edilebilen çok erkenci çeşitler de vardır. Bazı geççi çeşitler dikim işleminden yaklaşık 95-105 gün sonra olgunlaşır.
Sarmalık lahana hangi ayda ekilir?​
Lahana fidesi dikimi için yılın en doğru zamanları havanın rüzgârsız ve aynı zamanda serin olduğu Eylül, Ekim ve Kasım ayları olmaktadır.

Lahana dönüme kaç kilo verir?​

Lahana dönüme kaç kilo verir?
Azotlu gübreden dekara 40 ila 50 kg , fosforlu gübreden dekara 40 ila 50 kg , potasyumlu gübreden dekara 20 ila 30 kg hesabıyla verilir. İklim ve toprak şartlarına bağlı olarak 3 ila 3.5 ayda hasada gelir.Beyaz baş lahana yetiştiriciliğinde dekardan 4 ila 6 ton verim alınabilmektedir.

Lahana en cok nerede?​

Beyaz lahana yabani olarak en fazla Akdeniz bölgesinde üretilmektedir.

Lahana en çok hangi ilde yetişir?​

“En fazla lahana üretimi yapılan Samsun’da, iklimi nedeniyle yılda iki kez ürün alınıyor. Niğde’de tek üretim yapılıyor olmasına rağmen mevsim açısından baktığımızda en fazla ‘beyaz lahana’ üreten il konumundayız. Tarımsal hasıla noktasında çok ciddi katkısı var.

Lahana tohumu kaç günde çıkar?​

Lahana tohumu kaç günde çıkar?
işlenmiş toprağa lahana tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
 
Lahana toprağa gömülür mü sorusuna verilen cevapta, kırmızı baş lahanaların batı ve güney bölgelerimizde üretildiği ve bu lahanaların toprağa gömülerek saklandığı belirtilmiştir. Daha sonra bu lahanaların sebze olarak tüketildiği ifade edilmiştir.

Beyaz lahana fidesi ne zaman dikilir konusunda ise dikimlerin Haziran ayından Ağustos ayının sonuna kadar yapılabileceği, ekim ve dikimde pazara ürün çıkartma zamanının önemli olduğu ve hasatların genellikle Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları arasında gerçekleştirildiği bilgisi verilmiştir.

Lahana türkiyede nerede yetişir başlıklı soruda, lahananın Türkiye'de genel olarak yetiştiği, yabani olarak Akdeniz bölgesinde olduğu ve kültürünün geniş çapta yapıldığı belirtilmiştir.

Beyaz lahana kaç ayda yetişir sorusuna, genel olarak dikim işleminden 18 ila 38 gün sonra hasat edilmeye hazır olduğu, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye uygun olduğu bilgisi paylaşılmıştır.

Lahana çiçeği nasıl çoğaltılır konusunda, süs lahanasının çimlendirme yöntemi ile değil tohumları ile çoğaltıldığı, güneşli ve aydınlık açık hava seven bir bitki olduğu ve dikim sonrası toprağın havalandırılması gerektiği açıklanmıştır.

Lahana fidesi kaç günde yetişir başlığı altında, lahana çeşitlerinin genellikle dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazır olduğu ve bazı çeşitlerin daha erken veya daha geç olgunlaşabileceği bilgisi verilmiştir.

Sarmalık lahana hangi ayda ekilir sorusuna verilen cevapta, lahana fidesi dikiminin en uygun zamanının Eylül, Ekim ve Kasım ayları olduğu ifade edilmiştir.

Lahana dönüme kaç kilo verir sorusunda, azotlu, fosforlu ve potasyumlu gübrelerin miktarlarına bağlı olarak dekara verim miktarları belirtilmiş ve genel olarak 3 ila 3.5 ayda hasat edilebileceği ve beyaz baş lahanada dekardan 4 ila 6 ton verim alınabileceği bilgisi paylaşılmıştır.

Lahana en çok nerede yetişir ve hangi ilde yetişir konularında ise beyaz lahananın yabani olarak en fazla Akdeniz bölgesinde üretildiği ve Türkiye'de en fazla lahana üretimi yapılan illerden bahsedilmiştir.

Son olarak, Lahana tohumu kaç günde çıkar sorusuyla ilgili, işlenmiş toprağa lahana tohumlarının yerleştirilmesi, üstünün ince toprakla kapatılması ve periyodik nemlendirme ile çimlenmenin 8-10 gün içerisinde gerçekleşebileceği ifade edilmiştir.
 
Geri
Üst