Lahana ne kadar surede yetisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Lahana ne kadar sürede yetişir?​

Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır. Dikim işleminden 55 gün sonra hasat edilebilen çok erkenci çeşitler de vardır. Bazı geççi çeşitler dikim işleminden yaklaşık 95-105 gün sonra olgunlaşır.

Beyaz lahana ne zaman biter?​

Lahanada hasat, dikimden 3-5 ay sonra başlar. Olgunlaşan başların tarlada bekletilme süresi çeşidine göre 20-30 gün arasında değişiklik gösterir. İçerdiği vitamin ve mineral maddelerce insan beslenmesi ve sağlığına büyük katkısı olan beyaz baş lahana kış sebzeleri arasında önemli bir yere sahip.
Beyaz lahana hangi ayda toplanır?
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
Lahana en çok nerede yetişir?
Lahana Hakkında Detaylı Bilgi. Lahana ürkiye’de yetiştiği yerler: Yabani olarak Akdeniz bölgesidir. Kültürü her yerde geniş çapta yapılmaktadır. Sarı veya beyaz çiçekli, yıllık, iki yıllık ve çok yıllık, çoğu Akdeniz çevresi memleketlerinde yetişen ve yetiştirilen bir kış sebzesi.

Lahana kaç derece soğuğa dayanır?​

Lahana yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık 15-21 °C derece arasıdır. 15 °C derecenin altında ve 21 °C derecenin üstünde gelişme oldukça yavaşlar. –2 , -3 °C derece ve altındaki sıcaklıklarda fideler zarar görür. Baş bağlama devresinde fazla olmayan düşük sıcaklıklara dayanıklıdırlar.

Lahana hangi mevsimde toplanır?​

Lahana kış sebzesidir. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yetişme sürecini tamamlar.
Lahana ne zaman?
Lahana Tohumu Ne Zaman Ekilir? Tohum ekimleri mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam edebilmektedir. Bölge özelliğine göre ilkbaharda tohum tavalarına ekilmeğe başlansa da yaz ayları uzun ve sıcak geçen yerlerde Haziran Temmuz gibi daha geç aylarda yapılmaktadır.
Nerenin beyaz lahanası meşhur?
Beyaz lahana yabani olarak en fazla Akdeniz bölgesinde üretilmektedir. Özellikle Niğde ili beyaz lahana üretiminde ön plana çıkar. Akdeniz bölgesinin yanı sıra diğer kıyı bölgelerimde özellikle Karadeniz bölgesinde de beyaz lahana üretimi yapılıyor.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Dona dayanıklı bir bitkidir ve -6 ° C’ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Yazları serin olan bölgelerde, sonbahar hasadı için ilkbaharın son günlerinde bitkilerimizin ekimini yapabiliriz. Ilıman bir kış mevsimi olan soğuk iklimlerde, kış veya ilkbahar hasadı için yaz aylarında lahana ekebiliriz.
1 dönümden ne kadar lahana çıkar?
Bir dekardan 2-8 ton arasında lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarında lahana bitkisi bulunur.
Lahana ekimi hangi ayda yapılır?

Dünyanın en ağır lahanası kaç kilo?​

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yetiştirilen 50 kilogramlık lahana görenleri şaşırtıyor. İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en büyük ve en lezzetli lahanasının Elbistan’da yetiştiğini savundu.

Bir dönüme kaç lahana fidesi dikilir?​

1000 adet bitki için 8-10 gr., 1 dekar için 20-50 gr. tohum gerekir. Bu amaçla 20-30 m²’lik bir yastık yeterlidir. Atılan tohum üzerine 1-2 cm kalınlığında harç konur, hafifçe bastırılır ve sulanır. Fide yetiştirirken sıcaklık 12 °C derecenin altına düşmemelidir.
Tarlada lahana nasıl yetiştirilir?
Lahana yetiştiriciliği işlemlerine viyollerde veya yastıklarda başlanıyor. Fidelerin tarlaya dikim zamanının geldiğini, 3-4 gerçek yapraklı olmasından ayırt etmeniz mümkün. Hazırlanan tohum yastıkları 15 cm kadar arayla, yeterince seyrek bir şekilde, açılan çizilere ekiliyor. Çizi derinliğinin 2,5-3 cm olması yetiyor.
Beyaz lahana tohumu kaç günde çimlenir?
Lahana Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Lahana tohumunun çimlenmesi yaklaşık olarak 8 – 10 gün içerisinde gerçekleşir. Bu süre boyunca toprağın nemli olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Lahana sulaması nasıl yapılır?​

Topografya ve toprak özelliklerinin de uygun olmasıyla birlikte, damlama sulama veya yağmurlama sulama yöntemleriyle sulanabilmektedir. En uygun sulama yöntemi verim ve kalitenin artmasına katkı sağlamasıyla birlikte damlama sulama yöntemidir.

Lahana ne zaman yenir?​

Ocak ayında sebze olarak kereviz, lahana, brüksel lahanası, havuç, brokoli, pırasa, ıspanak, pazı, kara ve kırmızı turp, taze yeşil kabak, meyve olarak ise elma, nar, portakal, armut, ayva ve greyfurt tüketebilirsiniz.
Top lahanası hangi ayda ekilir?
Tohum ekimleri mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam edebilmektedir. Bölge özelliğine göre ilkbaharda tohum tavalarına ekilmeğe başlansa da yaz ayları uzun ve sıcak geçen yerlerde Haziran Temmuz gibi daha geç aylarda yapılmaktadır.
Lahanada kurt olur mu?
Kış aylarında yumurta hariç zararlının her dönemine rastlamak mümkündür. Lahana kök ile gövde arasına, bazen yapraklara tek tek veya guruplar halinde bırakmaktadır. Lahana göbek kurdu yumurtadan çıkan larva bir müddet bulunduğu yerde beslendikten sonra gövde ve yaprak sapı içine girerek beslenir.
Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir. Geniş ve bol miktarda yapraklara sahip olan lahanalar yetiştirildikleri yerin besin maddelerince zengin olmasını isterler.
Marul tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları yapılır.
 
Geri
Üst