Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Lahana hangi topragi sever?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Lahana hangi toprağı sever?​

Tecrübeli çiftçiler, dikim veya ekim işleminden önce toprağı sürmenin ve organik gübre veya yanmış gübre ile gübreleme uygulamanın faydalı olduğunu belirtmişlerdir. Çoğunlukla lahana, pH değeri 6 ila 6,8 arasında değişen verimli toprakları tercih eder.

Lahana yetişme koşulları nelerdir?​

İklim istekleri bakımında seçici bir bitki değildir. Lahana yetiştiriciliği için optimal sıcaklık 12-23 °C derece arasındadır. Tohumlar çimlenip 3-4 yapraklı olana kadar düzenli olarak sulama yapılması lazımdır. Tohumlar ekim yapıldıktan sonra 18-38 gün arasında dikime hazır hale gelmektedir.

Lahana ekimi hangi ayda yapılır?​

Lahana ekimi hangi ayda yapılır?
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.

Yerli lahana nasil anlasilir?​

Yerli lahana nasil anlasilir?
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.

Lahana neye iyi gelir?​

Lahananın faydaları nelerdir?
- Kalp sağlığına iyi gelir.
- Kötü kolesterol seviyesini azaltır.
- Kan basıncını düşürür.
- Kanserle mücadele eder.
- Bağışıklık ve sindirim sistemine iyi gelir.
- Bol miktarda C vitamini içerir.
- K vitamini kaynağıdır.
- Radyasyon tedavisinde koruma sağlar.

1 dönümden ne kadar lahana çıkar?​

Bir dekardan 2-8 ton arasında lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarında lahana bitkisi bulunur.

Lahana hangi mevsimde yetişir?​

Lahana hangi mevsimde yetişir?
Lahana kış sebzesidir. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yetişme sürecini tamamlar.

Lahana kurduna ne iyi gelir?​

Lahana kurduna ne iyi gelir?
Koloninin tamamen yok edilmesi için 7 gün içinde aralarında ara vererek 2 defa yapılması daha etkili olmaktadır. Bitoksibakilin” ilacı, böceğin açlığına neden olan lahana tohumu yetiştirilen toprak içinde bakterileri içermektedir. Tırtıllarda açlık hissini ortaya çıkarmaktadır.
Lahana alirken nelere dikkat edilmeli?​
Lahana nasil kolay Parcalanir?​
Lahananın dış yaprakları alınır ve bütün halindeyken yıkanır. Kök kısmı aşağı gelecek şekilde konulur. Önce iki kesik atılarak üç parçaya ayrılır. Yandaki parçalar ortalarından kesilir, ortadaki parça ise üç eşit parçaya kesilir.
 
Lahananın hangi toprağı sevdiği konusunda tecrübeli çiftçilerin önerilerine göre, lahana genellikle pH değeri 6 ila 6,8 arasında değişen verimli toprakları tercih etmektedir. Bu yüzden dikim veya ekim öncesinde toprağı sürmek, organik gübre veya yanmış gübre ile gübreleme uygulamak faydalı olabilir.

Lahana için optimal sıcaklık 12-23°C derece arasında olduğundan, lahana yetiştiriciliği için iklim istekleri bakımından seçici bir bitki olmadığını söyleyebiliriz. Tohumların çimlenip 3-4 yapraklı olana kadar düzenli sulama gerektirdiği, ekim yapıldıktan sonra ise 18-38 gün arasında dikime hazır hale geldiği bilgileri de önemlidir.

Lahana ekimi genellikle Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilmektedir. Hasatlar ise genellikle Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları arasında gerçekleşir.

Lahana yerli olup olmadığı nasıl anlaşılır sorusuna ise, lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmemesi, yumuşak olmaması, yaprakların gevşek olmaması ve lahananın kaskatı ve sert durması gerektiği belirtilmiş. Eğer lahananın rengi yeşilimsi ise tadının güzel olabileceği ifade edilmiş.

Lahananın sağlık açısından faydaları arasında kalp sağlığına iyi gelmesi, kötü kolesterol seviyesini azaltması, kan basıncını düşürmesi, kanserle mücadele etmesi, bağışıklık ve sindirim sistemine iyi gelmesi, bol miktarda C vitamini içermesi, K vitamini kaynağı olması ve radyasyon tedavisinde koruma sağlaması gibi etkileri bulunmaktadır.

1 dönümden elde edilebilecek lahana miktarı ise genellikle 2-8 ton arasında değişebilmekte olup, bir dekar alanda yaklaşık olarak 2000 civarında lahana bitkisi yetiştirilebilir.

Lahana genellikle kış sebzesi olarak kabul edilir ve Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yetiştirilir. Lahana kurdunun kontrolü için "Bitoksibakilin" adlı ilacın, koloninin tamamen yok edilmesi için aralıklı olarak 2 kez uygulanmasının daha etkili olduğu belirtilmiştir.

Lahananın alınırken dikkat edilmesi gereken unsurlar ve lahananın nasıl kolay parçalanabileceği konularıyla ilgili bilgileri de göz önünde bulundurarak gerekli işlemleri uygulayabilir ve sağlıklı bir şekilde lahananın yetiştirilmesi ve tüketilmesi sağlanabilir.
 
Geri
Üst