Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Lagun sistemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Lagün sistemi nedir?​

Lagünler, büyük hacimli atıksuların arıtılmasında kullanılan doğa ile uyumlu sistemlerdir. Özellikle geniş debi aralığına sahip atıksuların arıtılması için de uygundur. Ağırlıklı olarak evsel atıksuların arıtılmasında tavsiye edilen bir sistemdir. Yağmur suyunu da içine alabilen yüksek tamponlama kapasitesi.

Lagün nedir kısaca tanımı?​

Lagünler; sığ veya açık mercan resifi veya benzer özellikler ile daha büyük bir su kütlesinden ayrılan, genellikle uzun su kütleleridir. Bazı araştırmacılar lagünü tanımlarken tatlı su kütleleri olarak açıklarken diğerleri lagünü, belli bir derecede tuzluluk derecesine sahip su kütleleri olarak tanımlar.

Lagün hangi dış kuvvettir?​

Lagün hangi dış kuvvettir?
Dış kuvvet nedir? Lagün, denizkulağı olarak da bilinen ve dalgalar tarafından oluşturulan bir doğa olayıdır. Kıyı akıntılarının oluşumunda çok büyük bir etkisi vardır. Lagünler genellikle kıyı lagünleri ve atoll lagünleri olmak üzere iki gruba ayrılır.

Lagün Nedir Türkiye’de örnek?​

Lagün Nedir Türkiye’de örnek?
Lagün oluşumlarının en büyükleri üç tanedir. İkisi Marmara kıyısında biri de Karadeniz kıyısındadır. Karadeniz kıyısında olan büyük lagün Terkos Gölüdür. Marmara’daki iki büyük lagün ise Küçük Çekmece ve Büyük Çekmece gölleridir.

Havalandırmalı lagünler nedir?​

Havalandırmalı lagünler, 2,5-5 metre derinliğinde toprak yapılar olup, havalandırma dubalar veya sabit kolonlar üzerine yerleştirilen mekanik havalandırıcılarla yapılır. Stabilizasyon havuzları ile kıyaslandığında %10-20 daha küçük hacimlere sahiptirler. Bu arıtma sisteminin esas fonksiyonu atık dönüşümüdür.

Lagün coğrafya ne demek?​

Lagünler deniz ya da okyanus gibi büyük su kütlelerine bağlantısı olan sığ göllerdir. “Deniz kulağı” olarak da isimlendirilirler. Dalgaların ve akıntıların taşıdığı kum ve çakıl gibi katı maddeler durgun alanlarda birikerek bir set oluşturur.

Lagün örnekleri nelerdir?​

Lagün örnekleri nelerdir?
Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları ile Büyük ve Küçük Menderes deltaları lagün coğrafi şekilleri için verimli bölgelerdir. Diğer yandan Fethiye Ölüdeniz ve Terkos Gölü de yurdumuzun en popüler lagün (denizkulağı) örnekleri arasındadır.

Lagün ülkemizde nerelerde görülür?​

Lagün ülkemizde nerelerde görülür?
Sert mercanların yapılarındaki kalkerli maddelerin bir araya gelmesiyle oluşan mercan resiflerinin (kayalıklarının) oluşturduğu halka şeklindeki mercan adalarının ortasında da lagünler bulunabilir. Fethiye’de Ölüdeniz, Marmara’daki Terkos, Büyük Çekmece ve Küçük Çekmece gölleri ülkemizin en bilinen lagünleridir.
Alüvyal set gölü’ne örnek?​
Alüvyal set gölü
- Bafa Gölü
- Köyceğiz Gölü
- Mogan Gölü
- Eymir Gölü
- Marmara Gölü
- Uluabat Gölü
- Akgöl (Sakarya)
- Gölcük Gölü (İzmir)
 
Lagün sistemi, genellikle büyük hacimli atıksuların arıtılmasında kullanılan doğa ile uyumlu bir sistemdir. Lagünler, özellikle geniş debi aralığına sahip atıksuların arıtılması için uygundur ve ağırlıklı olarak evsel atıksuların arıtılmasında tercih edilir. Lagün sistemleri yağmur suyunu da içine alabilme özelliği ile yüksek bir tamponlama kapasitesine sahiptir.

Lagünler, sığ veya açık mercan resifi veya benzer özellikler ile daha büyük bir su kütlesinden ayrılan uzun su kütleleridir. Lagünlerin tanımı konusunda bazı araştırmacılar tatlı su kütleleri olarak açıklarken, diğerleri belirli bir tuzluluk derecesine sahip su kütleleri olarak tanımlar.

Lagün aslında dalgalar tarafından oluşturulan bir doğa olayıdır ve dış kuvvet olarak kabul edilir. Kıyı akıntılarının oluşumunda büyük etkisi olan lagünler genellikle kıyı lagünleri ve atoll lagünleri olmak üzere iki gruba ayrılır.

Türkiye'de lagün örnekleri arasında en büyüklerinden biri Terkos Gölü'dür. Ayrıca Marmara kıyısındaki Küçük Çekmece ve Büyük Çekmece gölleri de önemli lagünlerdir.

Havalandırmalı lagünler ise toprak yapılar içerisinde mekanik havalandırıcılarla yapılan arıtma sistemleridir. Stabilizasyon havuzlarına göre daha küçük hacme sahiptirler ve atık dönüşümü için kullanılırlar.

Lagünler, deniz veya okyanus gibi büyük su kütlelerine bağlantısı olan sığ göllerdir ve dalgalar ile akıntılar tarafından taşınan katı maddelerin birikerek oluşturduğu alanlardır.

Türkiye'de Fethiye Ölüdeniz ve Terkos Gölü gibi popüler lagün örnekleri bulunmaktadır. Ayrıca Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları ile Büyük ve Küçük Menderes deltaları da lagün coğrafyası için önemli bölgelerdir.

Ülkemizdeki lagünlerin bazıları, sert mercanların oluşturduğu mercan adalarının ortasında yer almaktadır. Örneğin, Fethiye'de Ölüdeniz, Marmara'daki Terkos, Büyük Çekmece ve Küçük Çekmece gölleri Türkiye'nin tanınmış lagünleri arasındadır.

Alüvyal set gölleri de farklı bir coğrafi form olarak karşımıza çıkar. Türkiye'de Bafa Gölü, Köyceğiz Gölü, Mogan Gölü, Eymir Gölü, Marmara Gölü, Uluabat Gölü, Akgöl (Sakarya) ve Gölcük Gölü (İzmir) gibi alüvyal set gölleri bulunmaktadır. Bu göller, alüvyal malzemelerin taşınması ve birikmesi sonucu oluşan doğal göl çeşitleridir.
 
Geri
Üst