AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Lagun nedir ve nasil olusur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.103
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Lagün nedir ve nasıl oluşur?​

Lagün oluşumu bir akarsuyun taşıyarak getirdiği moloz kum ve çakılları kıyıya yığmasıyla oluşur. Aynı zamanda denizin dalgalar ile sürükleyerek getirdiği molozlar, kum ve çakıl yığınlarını bir körfez ya da koya yığmasıyla da oluşabilir. Genel olarak lagünler dar bir yolla denizle bağlantılıdır.

Lagün sistemi ne demek?​

Lagün sistemi ne demek?
Denizden bir kıyı kordonu ile ayrılmış göller olarak bilinir. Lagün, denizle bir irtibatı bulunan gölleri ifade etmek için kullanılmakta olan aynı zamanda da denizin etkisi altındaki gölleri ifade eden bir terimdir.

Alüvyal set gölü nasıl oluşmuştur?​

Alüvyal set gölü nasıl oluşmuştur?
Alüvyal set gölü=Akarsuların biriktirilmesi sonucu oluşan birikinti konilerin zamanla genişleyerek akarsu vadilerinin ağzını kapatmasıyla gerideki kalan göllerdir. Volkanik set gölü=Volkanlardan çıkan volkanik malzemelerin vadilerin ya da benzer çukurların önünü kapatmasıyla oluşan göllerdir.

Lagün nasıl oluşur evvel cevap?​

Soru: Lagün nasıl oluşur? Cevap: Lagün, kıyı oklarının koyların veya körfezlerin önünü kapatmasıyla oluşur.

Lagün ne demek TDK?​

Lagün ne demek TDK?
Lagünler deniz ya da okyanus gibi büyük su kütlelerine bağlantısı olan sığ göllerdir. “Deniz kulağı” olarak da isimlendirilirler.

Aşağıdaki göllerden hangisi alüvyal set gölüdür?​

Aşağıdaki göllerden hangisi alüvyal set gölüdür?
Alüvyal Set Gölleri Ankara yakınındaki Moğan ve Eymir gölleri, Ege’de Bafa (Çamiçi), Köyceğiz, Marmara gölleri bu türdendir.

Türkiye’deki alüvyal set gölleri nelerdir?​

Ülkemizdeki bazı alüvyal set gölleri şunlardır:
- Köyceğiz Gölü
- Bafa Gölü
- Uzungöl.
- Eymir Gölü
- Mogan Gölü
- Marmara Gölü
- Uluabat Gölü
- Gölcük Gölü

Tombolo nedir nasıl oluşur?​

Tombolo nedir nasıl oluşur?
Tombolo, kıyıdan oldukça açıkta bulunan bir adanın anakaraya kıyı oku ile bağlanmasıyla oluşan coğrafi yeryüzü şeklidir. Ada ve anakara arasındaki akıntıların yardımıyla çakıl ve kumların toplanarak tomboloyu oluşturduğu bilinmektedir.

Lagün neye denir?​

Lagün neye denir?
Lagünler; sığ veya açık mercan resifi veya benzer özellikler ile daha büyük bir su kütlesinden ayrılan, genellikle uzun su kütleleridir. Bazı araştırmacılar lagünü tanımlarken tatlı su kütleleri olarak açıklarken diğerleri lagünü, belli bir derecede tuzluluk derecesine sahip su kütleleri olarak tanımlar.

Coğrafyada lagün ne demek?​

Lagünler deniz ya da okyanus gibi büyük su kütlelerine bağlantısı olan sığ göllerdir. “Deniz kulağı” olarak da isimlendirilirler. Dalgaların ve akıntıların taşıdığı kum ve çakıl gibi katı maddeler durgun alanlarda birikerek bir set oluşturur.

Lagün hangi dış kuvvet?​

Lagün hangi dış kuvvet?
Dış kuvvet nedir? Lagün, denizkulağı olarak da bilinen ve dalgalar tarafından oluşturulan bir doğa olayıdır. Kıyı akıntılarının oluşumunda çok büyük bir etkisi vardır. Lagünler genellikle kıyı lagünleri ve atoll lagünleri olmak üzere iki gruba ayrılır.

Karma yapılı göller nelerdir?​

Karma yapılı göller nelerdir?
Karma yapılı göller; iç ve dış faktörlerin etkisiyle bir çanak oluşturur ve bu çanak bir başka güçle birlikte genişleyip, derinleşir. Kıyı set göllerinin dışında kalan set gölleri de yine karma yapılı olarak tarif edilmektedir.

Kalkerli bölgelerde hangi dış kuvvet etkilidir?​

Kurak veya yarı kurak iklim bölgelerinde en çok etkili olan dış kuvvet rüzgârlardır. Rüzgârlar kopardıkları parçaları havalandırıp çarptırır, böylelikle aşındırma faaliyetini gerçekleştirmiş olur. Rüzgârlar hızlarının azaldığı yerlerde ise biriktirme faaliyetleri yaparlar.

Aşağıdakilerden hangisi alüvyal set gölüdür?​

Aşağıdakilerden hangisi alüvyal set gölüdür?
Köyceğiz Gölü Göl türü, alüvyal set gölüdür, suları tatlıdır. Köyceğiz Gölü 52 km² yüz ölçümü ile Türkiye’nin 16. büyük gölüdür.
 
Lagün nedir ve nasıl oluşur konusunda bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim. Lagün, genellikle bir akarsuyun veya deniz dalgalarının taşıdığı malzemelerin kıyıya yığılması sonucu oluşan sığ ve kıyıya bağlantılı su birikintileridir. Lagünler genellikle dar bir yolla denizle bağlantılıdır ve deniz ya da okyanusa açılan bir su kütlecidir. Genellikle kum ve çakıl gibi malzemelerin birikmesiyle oluşurlar.

Lagün sistemi ise lagünlerin oluşturduğu ekosistemlerdir. Denizden bir kıyı kordonu veya kumul ile ayrılmış sığ su kütlelerini ifade ederler. Denizle bağlantıları olan gölleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Alüvyal set gölleri, akarsuların taşıdığı malzemelerin biriktirilmesi sonucu oluşan birikinti konilerinin zamanla genişleyerek akarsu vadilerinin ağzını kapatmasıyla geride kalan göllerdir. Bu göller genellikle tatlı su kaynaklarıdır.

Türkiye'deki alüvyal set göllerinden bazıları şunlardır:
- Köyceğiz Gölü
- Bafa Gölü
- Uzungöl
- Eymir Gölü
- Mogan Gölü
- Marmara Gölü
- Uluabat Gölü
- Gölcük Gölü

Tombolo ise bir ada ile anakara arasında oluşan kum ve çakıl birikintisinden oluşan coğrafi yapıdır. Bu oluşum genellikle ada ve anakara arasındaki akıntılar tarafından taşınan malzemelerin birikmesiyle gerçekleşir.

Lagünler, genellikle dalgalar ve akıntılar tarafından taşınan malzemelerin birikmesi sonucu oluşur ve denizle bağlantılı sığ göllerdir. Lagünlerin oluşumunda kıyı erozyonu ve sedimentasyon etkili olabilir.

Karma yapılı göller ise iç ve dış faktörlerin etkisiyle oluşan göllerdir. Bu göller genellikle bir çanak oluşumuyla başlar ve zamanla genişleyip derinleşir.

Kalkerli bölgelerde etkili olan dış kuvvetlerden biri rüzgarlardır. Kurak veya yarı kurak iklim bölgelerinde rüzgarlar, aşındırma faaliyetleri gerçekleştirerek kalkerli kayaları erozyona uğratır.

Köyceğiz Gölü, alüvyal set göllerinden biridir ve suları tatlıdır. Türkiye'nin büyük göllerinden biri olan Köyceğiz Gölü, alüvyal set gölü oluşumuna sahiptir.
 
Geri
Üst