- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 202.168
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Lag fazın uzunluğunu hangi faktörler etkiler?
Lag fazın süresi bakterinin fizyolojik durumuna ve inoküle edildiği besiyerinin doğasına bağlı olarak değişir. Mikroorganizmanın yaşı, hasarlı olup olmaması, daha önce geliştirildiği ortam ve muhafaza edildiği sıcaklık lag faz süresine etki eden faktörlerdir.Lag fazı ne demek?
1. Lag (uyum) faz: Bir mikrobiyal populasyon taze bir besiyerine transfer (inoküle) edildiğinde, büyüme genellikle hemen başlamaz. Transfer edilen mikroorganizma, taze besiyeri koşullarına uyum göstermek için bir adaptasyon döneminden geçer. Bu döneme kesikli kültürde üremenin Lag (uyum) fazı adı verilir.Mikroorganizmalar neden kontrol edilir?
1- İnsan, hayvan ve bitkilerde hastalık oluşturan mikroorganizmaları yok etmek ve böylece infeksiyonlara ve yayılmalarına mani olmak. 2- Gıdaların, konservelerin, yiyecek maddelerinin, v.s. bozulmasını önlemek. 3- Besi yerlerini ve diğer ortamları mikroplardan arınmış hale getirmek.
Nelerdir mikroorganizmaların habitatı?
Sürekli sirkülasyon halinde bulunan atmosfer, yerin derinlikleri, buzulların içleri ve hatta gayzer kaynakları bile mikroorganizmaların habitatı olabilir. Evimiz, vücudumuz, soluduğumuz hava, eflyalarımız mikroorganizmalarla doludur.