Lag fazin uzunlugunu hangi faktorler etkiler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
202.168
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Lag fazın uzunluğunu hangi faktörler etkiler?​

Lag fazın süresi bakterinin fizyolojik durumuna ve inoküle edildiği besiyerinin doğasına bağlı olarak değişir. Mikroorganizmanın yaşı, hasarlı olup olmaması, daha önce geliştirildiği ortam ve muhafaza edildiği sıcaklık lag faz süresine etki eden faktörlerdir.

Lag fazı ne demek?​

1. Lag (uyum) faz: Bir mikrobiyal populasyon taze bir besiyerine transfer (inoküle) edildiğinde, büyüme genellikle hemen başlamaz. Transfer edilen mikroorganizma, taze besiyeri koşullarına uyum göstermek için bir adaptasyon döneminden geçer. Bu döneme kesikli kültürde üremenin Lag (uyum) fazı adı verilir.
Mikroorganizmalar neden kontrol edilir?
1- İnsan, hayvan ve bitkilerde hastalık oluşturan mikroorganizmaları yok etmek ve böylece infeksiyonlara ve yayılmalarına mani olmak. 2- Gıdaların, konservelerin, yiyecek maddelerinin, v.s. bozulmasını önlemek. 3- Besi yerlerini ve diğer ortamları mikroplardan arınmış hale getirmek.
Nelerdir mikroorganizmaların habitatı?
Sürekli sirkülasyon halinde bulunan atmosfer, yerin derinlikleri, buzulların içleri ve hatta gayzer kaynakları bile mikroorganizmaların habitatı olabilir. Evimiz, vücudumuz, soluduğumuz hava, eflyalarımız mikroorganizmalarla doludur.

Biyolojik arıtma sistemlerinde mikroorganizmaların büyümesi istenir.?​

MİKROORGANİZMALARDA BÜYÜMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Biyolojik arıtma sistemlerinde mikroorganizmaların kontrollü olarak büyümeleri istenir. Dolayısıyla mikroorganizmaların büyümesinde hangi faktörlerden etkileniyorsa, bu faktörlerin belirlenmesi gerekir.

Nelerdir ki mikroorganizmalar doğada yaflarlar?​

Mikroorganizmalar doğada populasyon halinde diğer hücrelerle birlikte yaflarlar ve yafladıkları çevre mikrobiyal habitat olarak adlandırılır. Habitat olarak incelendiğinde, toprak, tatlı ve tuzlu sular, sedimentler ve burada yaflayan canlıların vücudu (üzeri veya içi) ve gıdalar mikroorganizmaların yaflam alanını oluflturmaktadır.
 
Geri
Üst