Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Lafzi yorum nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Lafzı yorum nedir?​

1. Deyimsel-Lafzi Yorum Yöntemi: Bu yorum yönteminde, kanunun mantık ve deyim bakımından anlamını araştırmak esastır. Kanun metninde kullanılan sözcüklerden kanun hükmünün ne anlama geldiği belirlenmeye çalışılır. Burada yorum yapılırken kanunun metnine bağlı kalınır ve onun dışına çıkılmaz.

Yorum yöntemleri nedir?​

Yorum yöntemleri nedir?
Yorum Yöntemleri Kanun hükmünü yorumlama yöntemlerini genel olarak dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; deyimsel (lafzi), tarihsel, amaçsal ve sistematik yorum yöntemleridir.

Kazai yorum nedir?​

Eski Türkçe bir kelime olan “kaza” davaların görülme, hüküm verilme işi anlamına gelir. Kazai ise kaza kökünden türemiş, kaza ile ilgili, hüküm verilmeye ait olan, yargısal demektir. Hukuki bir terim olarak kazai; kazai rüşt ve kazai içtihatlar gibi yargının hükmünü içeren çeşitli durumları ifade eder.

Hukukta genişletici yorum nedir?​

Hukukta genişletici yorum nedir?
Genişletici yorum: Bir kuralın içinde yer alan bir kavram geniş yorumlanır ve buna bağlı olarak kuralın uygulama alanı genişletilirse genişletici yorum söz konusu olur.

Lafzi yorum nedir örnek?​

Lafzi yorum kişisel nitelikte olup bilhassa uygulayıcı yönünden çoğunlukla sadece yol gösterici olmaktadır. Yapılan yorum onu yapan kişiye göre farklılık gösterebilmekte ve ona göre adlandırılabilmektedir. Örneğin; akademik çalışmaya konu ise burada bir bilimsel yorumdan söz edilir.

Kanunun lafzı ve ruhu ne demek?​

Kanunun lafzı ve ruhu ne demek?
Kanunun sözü ( lafzı ); kanunun açık metni, maddelerin açık ve seçik olan ifadesi, anlamı demektir. Kanunun özü ( ruhu ); tümünde egemen olan esaslara göre kanunun belirli bir maddesinden çıkan anlamdır. Maddenin söz konusu hükmünden hakimin, önüne gelen başvuracağı anlamı çıkartılmamalıdır.

Tamamlayıcı hukuk kuralı nedir?​

emredici hukuk kuralının tersidir. kişilerin aralarında aksini kararlaştırabilecekleri, aksini kararlaştırmadıkları takdirde uygulama alanı bulacak olan hukuk kurallarıdır. aksi duzenlenmedigi surece gecerli olan kural.

Idari yorum ne demek?​

Idari yorum ne demek?
İdare yorumu, vergi idaresinin vergi kanunlarını anlayış ve uygulayış biçimidir. İdare yorumu soyut ve genel olaylara yönelik tebliğlerle yapılabildiği gibi somut olaylara yönelik muktezalar aracılığıyla da yapılabilir. İdari işlemler yargı denetimine tabidir.

Vergi Hukukunda ekonomik yorum nedir?​

Daha az vergi ödemek isteyen kişiler vergi kanunlarının boşluklarından yararlanarak vergiyi doğuran olayı meydana getirmemeye yönelik işlemler yapmaktadır. Ancak, ekonomik yaklaşım ilkesi ile gerçekleşen olayın dış görünümünden ziyade olayın aslına inilerek gerçek durum tespit edilir ve vergi kaybı ortadan kaldırılır.

Uygun yorum ilkesi nedir?​

Uygun yorum ilkesi nedir?
ulusal mahkemeler, ulusal hukuk uyarınca takdir yetkisi olduğu ölçüde, direktifin uygulanması için kabul edilen mevzuatı [Birlik] hukukunun gerekliliklerine göre yorumlayacak ve uygulayacaktır.”

Subjektif yorum ne demek?​

”Bu konuda subjektif olmak zorundayım.” Burada anlatılmak istenen kişisel görüşü dile getirmek ve bu görüş üzerinden fikirlerini sunmaktır. Yani tabii objektif kelimesinin yani nesnel anlamını zıttı olarak da öne çıkar.

Kıyasen uygulama ne demek?​

Kıyasen uygulama ne demek?
Kıyas: Bir kanun hükmü tarafından doğrudan düzenlenmemiş bir konuda, benzer bir durumu düzenleyen kanun hükmünden yararlanmadır.
 
Lafzı yorum, hukuksal metinlerde kullanılan kelimelerin ve cümlelerin anlamını araştırarak kanun hükmünün ne anlama geldiğini belirlemeye çalışan bir yorum yöntemidir. Bu yorumda, kanun metnine sıkı sıkıya bağlı kalınır ve metnin dışına çıkılmaz. Genellikle kanunun açık metni ve ifadeleri üzerinde durularak anlam çıkarılmaya çalışılır.

Yorum yöntemleri genel olarak dört ana başlık altında toplanmaktadır: deyimsel (lafzi) yorum, tarihsel yorum, amaçsal yorum ve sistematik yorum. Bu yöntemler kanun hükmünün yorumlanması sürecinde kullanılan farklı yaklaşımları ifade etmektedir.

Örneğin, lafzi yorum kişisel nitelikte olup genellikle sadece yol gösterici niteliktedir. Yapılan yorum, yorumlayıcı kişiye göre değişiklik gösterebilir ve farklı adlarla anılabilmektedir. Örneğin, bir konu akademik bir çalışmanın konusu ise burada bilimsel bir yorumdan bahsedilir.

Kanunun lafzı ve ruhu da önemli kavramlardır. Kanunun lafzı, kanun metninin açık ve belirgin ifadeleriyle anlamıdır. Kanunun ruhu ise kanunun temel ilkelerine göre belirli bir maddesinden çıkan anlamı ifade eder. Kanun hükmünü anlamak için sadece lafzına değil, aynı zamanda ruhuna da bakmak önemlidir.

Bunun yanı sıra, idari yorum vergi idaresinin vergi kanunlarını anlama ve uygulama biçimidir. Ayrıca, vergi hukukunda ekonomik yorumla vergiyi doğuran olayın gerçek durumuna bakılarak vergi kaybının önlenmesi hedeflenir.

Son olarak, kıyasen uygulama bir konuda doğrudan düzenlenmemiş durumlar için benzer bir durumu düzenleyen kanun hükmünden yararlanılması anlamına gelmektedir. Bu da hukukta farklı yorum ve uygulama yöntemlerinden biridir.
 
Geri
Üst