AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lacan simgesel nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Lacan simgesel nedir?​

Lacan ‘Simgesel’ ifadesini, kendi başına anlam taşımayan, gelişigüzel işaretler olan, ancak birbirleriyle ilişkileri içinde anlam denilen şeyi oluşturan gösterenlerin, dilsel/kültürel kapalı düzenini tanımlamakta kullanır.
Simgesel kastrasyon nedir?
Lacan’ın deyişiyle bu “simgesel” kastrasyon, Oidipus döneminde kız çocukta, birinin operasyonuyla kaybettiğini düşlediği penise karşı haset, erkek çocukta ise kastrasyon yoluyla cezalandırılma korkusu şeklinde bildiğimiz Freudcu “imgesel” kastrasyon tonlarını kazanacaktır.

Büyük Öteki ne demek?​

Büyük Öteki nedir? Ünlü Fransız psikanalist Jacques Lacan’ın ortaya attığı terim olan Büyük Öteki’nin kabaca tanımı şu şekilde yapılabilir; gerçekte bulunmayan ama fantezi düzeyinde arzunun mekânı olarak bulunan içinde hiçbir eksik olmadan simgesel düzenin tamamıdır.
Hadımlık kompleksi ne demek?
Annelerine aşırı cinsel bir eğilim gösterip, babalarına karşı içlerinde düşmanca duyular besleyen, hatta bu duygularında babalarının ölmesini isteyecek kadar ileri giden oğlanlar, bu tutumlarından dolayı babalarının kendilerini iğdiş edeceğini; yani erkeklik organından yoksun bırakılacakları korkusu içinde yaşarlar.
ego kavramından biraz daha uzak ama oedipus’a yakın psikanaliz. oedipus’ta cinsel organın baba ile eşleştirilmesi ve hadım edilme korkusunun bilincini inceler. lacan’a göre çocuk, oedipus karmaşası yaşar, anneyle ilişkisi bitirilmeye zorlanır ve bu baskılama ile topluma kazandırılır.
Öteki kavramı nedir?
Bir kavram olarak öteki, “ben” kavramıyla düşünülür ve genellikle “ben” kavramından hareketle öteki tanımlanır. Ötekinin tanımlanması sürecinde öncelikle ben kimim, öteki benim kimim oluyor soruları ön planda olur. Bu noktada ben ve öteki kavramları genellikle ontolojik bir ayrımı ifade ettiği düşünülür.

Büyük başka nedir?​

Büyük öteki, gerçekten tam anlamıyla neyi içerip içermediği düz bir okumayla anlaşılmayan simgesel alana ait bir tanımlamadır. ‘Ben’in bilinçdışıyla farkına vardığı ama bütünüyle bilinçli olarak tanımlayamadığı bir ‘iç öteki’dir. Arzular, tutkular, idealler, tanrı, devlet, yasa büyük öteki tarafından içerilir.
Lacanyen ne demek?
1901-1981 yılları arasında yaşayan Fransız psikanalist Jacques Lacan Sigmund Freud’un psikanaliz kuramına felsefi bir bakış açısı kazandırması ve yapısalcı dilbilimine olan yakınlığı ile ön plana çıkan bir kuramcıdır.

Geri