AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

La Le eki ozel isimden ayrilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

La Le eki özel isimden ayrılır mı?​

ile, ünlüyle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında araya y ünsüzü girer ve başındaki i ünlüsü düşer: arkadaşı-y-la (arkadaşı ile), çevre-y-le (çevre ile), sürü-y-le (sürü ile), yapı-y-la (yapı ile) vb. Bize kalırsa, özel isimlere gelen “ile” sözcüğü kesme işaretiyle ayrılmalı.

Ki eki ne zaman bitişik yazılır?​

Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.

De bitişik mi ayrı mı?​

De bitişik mi ayrı mı?
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.

De ne zaman ayrılır?​

Ayrı yazılan ‘de’ ve ‘da’ cümleden çıkarılırsa cümlenin temel anlamı bozulmaz. Bunun için ‘de’yi veya ‘da’yı cümleden çıkarıp, cümleyi tekrar okuyun. Cümle anlamsız hale gelmiyorsa, ayrı yazılır. Örnek: Ayşe de kitap okuyor → Ayşe kitap okuyor.

Le mi ile mi?​

ile, ayrı olarak yazılabildiği gibi kelimelere eklenerek de yazılabilir. ile, ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer ve büyük ünlü uyumuna uyar: bulut-la (bulut ile), çiçek-le (çiçek ile), kuş-la (kuş ile) vb.

Ki bağlacı eki nedir?​

Ki bağlacı eki nedir?
Bağlaç olan -ki eki belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki gibi kelimelerle bitişik olarak yazılır. Bunlar kalıplaşmış olan kelimeler olarak bilinmektedir. Bağlaç oldukları halde ayrı yazılmazlar. Ki bağlacının genel görevi farklı ögelerin birbirine bağlanması olarak ifade edilebilir.
De ne zaman ayrı yazılır?​
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre “bağlaç olan da / de’nin yazılışı” için kural çok basit: “Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Illede nasıl yazılır TDK?​
Yani doğru yazılışı ‘illaki’ şeklinde tanımlanmaktadır. İllaki Nasıl Yazılır? İllaki kelimesinin anlamı ‘ille de’ şeklinde tanımlanmaktadır.

Neyle mi ne ile mi TDK?​

Neyle mi ne ile mi TDK?

Zeynebim mi zeynep’im mi?​

Özel isimlere ek gelse dahi yazılışı değişmez. Zeynep’e şeklinde yazılır. Bunu bir kural olarak öğretiniz.

Ki yapım eki olur mu?​

3) “-ki” Yapım Eki İsimlere eklenerek yer ve zaman bildiren sıfatlar türeten ektir. Zaman bildiren kelimelerin sonuna doğrudan eklenirken, yer bildiren sıfatlar türetirken “-dE” hâl ekiyle birlikte kullanılır.
 
Evet, özel isimlerle birlikte kullanılan "ile" sözcüğü genellikle kesme işaretiyle ayrılmalıdır. Bu durum özellikle ses uyumu açısından da önemlidir. Örneğin; "arkadaşı-y-la (arkadaşı ile)", "çevre-y-le (çevre ile)", "sürü-y-le (sürü ile)", "yapı-y-la (yapı ile)" şeklinde yazılmalıdır.

Bağlaç olan "ki" ayrı yazılmalıdır. Ancak bazı durumlarda kalıplaşmış örneklerde bitişik yazılabilmektedir. Örneğin; "belki", "çünkü", "hâlbuki", "mademki", "meğerki", "oysaki", "sanki" gibi kelimeler bitişik olarak yazılır. Bu kelimeler genellikle büyük ünlü uyumuna uymaktadır.

Bağlaç olan "da/de" ayrı yazılmalıdır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar. Örnek olarak, "Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi." cümlesinde görülebilir.

"Le" ve "ile" kelimeleri ayrı olarak yazılabileceği gibi kelimeye eklenerek de yazılabilir. Ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında "i" ünlüsü düşer ve büyük ünlü uyumuna uyar. Örneğin; "bulut-la (bulut ile)", "çiçek-le (çiçek ile)", "kuş-la (kuş ile)" şeklinde yazılabilir.

Özel isimlere ek gelse dahi yazılışları genellikle değişmez. Örneğin; "Zeynep'e" şeklinde yazılmalıdır. Bu tür kuralların öğrenilmesi dilin doğru kullanımı açısından önemlidir.

"Ki" yapım eki isimlere eklenerek yer ve zaman bildiren sıfatlar türeten bir ek olarak kullanılabilir. Zaman bildiren kelimelerin sonuna doğrudan eklenirken, yer bildiren sıfatlar türetirken genellikle "-de" hâl ekiyle birlikte kullanılır.
 
Geri
Üst