L vites nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

L vites nedir?​

L (Low): Ağır devir demektir. Bu modda araç hep 1. viteste gider. Ne kadar hızlanırsanız hızlanın vitesi değiştirmeyecektir.

Otomatik vites araba mı manuel mi?​

Bu iki araç tipi arasındaki tek fark, vites şanzımanının çalışma prensibidir. Düz viteste sürücünün manuel olarak ayarladığı şekilde vites değiştirilirken otomatik viteste araç, hangi vitese geçmesi gerektiğine hız ve motor devri arasında bir bağlantı kurarak kendisi karar verir.

Otomatikte D nedir?​

Otomatikte D nedir?
Otomatik vites arabaların vites kolunda manuel vitesli arabalardaki gibi rakamlar değil birtakım harfler vardır. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.

Otomatik vites 1 2 3 ne işe yarar?​

Otomatik vites 1 2 3 ne işe yarar?
Bu konum yakıt tüketiminin arttığı konumdur. D – Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.

Otomatik vites ehliyeti mi manuel mi?​

Manuel vites ehliyet aldığınız takdirde ister manuel ister otomatik vites araba kullanabilirsiniz. Yani, manuel vites ehliyetine sahipken otomatik vites araç kullanmanızın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Fakat eğer otomatik vites ehliyet aldıysanız, manuel vitesli araçları kullanamazsınız.

DSG şanzıman tam otomatik mi yarı otomatik mi?​

DSG, EDC : Çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlardır.

Otomatik vites araba kullanan düz vites kullanabilir mi?​

Otomatik vites araba kullanan düz vites kullanabilir mi?
Otomatik Vites Ehliyeti Olan, Düz Vitesli Araç Kullanamayacak. Ehliyetinde ”Sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabilir” ibaresi olan sürücüler manuel vitesli araç kullanamayacak.

Otomatik vites kullanımı kolay mı?​

Otomatik vites kullanımı kolay mı?
Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor. Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay.
Otomatik araçlarda baskı balata bittiği nasıl anlaşılır?​
Otomatik araçlarda baskı balataların bittiğini gösteren bazı belirtiler şunlardır: Araç düz yollarda hız kazanamaz….Baskı Balata Arabanın Çekişini Etkiler Mi?
- Debriyaj pedalının sertleşmesi.
- Devir artmasına rağmen hız kazanılmaması
- Aracın hareket kapasitesinde düşüş yaşanabilir.
 
L vites, araçlarda kullanılan bir vites modudur. L (Low) olarak adlandırılan bu mod, ağır devir anlamına gelir. Bu modda araç sürekli olarak 1. viteste gider, yani ne kadar hızlanırsanız hızlanın vites değiştirmeyecektir.

Otomatik vites araba ile manuel vites araba arasındaki temel fark, vites şanzımanının çalışma prensibidir. Manuel viteste sürücü vitesi manuel olarak değiştirirken, otomatik viteste araç hız ve motor devri arasında bir bağlantı kurarak hangi vitese geçeceğine kendisi karar verir.

Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araç kullanımı oldukça kolaydır. Debriyaj kullanma gereği olmadığı ve stop etme gibi durumlarla uğraşılması gerekmeyen otomatik vitesli araçlar, sürücülerin stres altında hissetmeden trafiğe daha fazla dikkatini verebilmesine olanak tanır.

Otomatik vites ehliyeti olan sürücüler, düz vitesli araç kullanamazlar. Ancak manuel vites ehliyeti olan sürücüler, istedikleri zaman otomatik vitesli araçları kullanabilirler. Otomatik vites ehliyeti alındığında ise manuel vitesli araç kullanmak mümkün olmayacaktır.

DSG ve EDC gibi çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlar, tam otomatik olmayıp sürücüye vites değişimine de katılım imkanı sunar.

Otomatik araçlarda baskı balatanın bittiğini gösteren belirtiler arasında debriyaj pedalının sertleşmesi, devir artmasına rağmen hız kazanılamaması ve aracın hareket kapasitesinde düşüş yaşanması sayılabilir. Bu durumda baskı balatasının kontrol edilerek gerekli bakımın yapılması önemlidir.
 
Geri
Üst