AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kyoto Protokolunun temel amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kyoto Protokolünün temel amacı nedir?​

Kyoto Protokolü’ndeki amaç, “atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun, iklime tehlikeli etki yapmayacak seviyelerde dengede kalmasını sağlamak”tır. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, 1990 ile 2010 yılları arasında 1.4 °C ile 5.8 °C arası sıcaklık artışı tahmin etmektedir.

Iklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin ana fikri nedir?​

Iklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin ana fikri nedir?
İşbu Sözleşmenin ve Taraflar Konferansının benimseyebileceği herhangi bir ilgili yasal belgenin nihai amacı, Sözleşmenin ilgili hükümlerine göre, atmosferdeki sera gazı birikimlerini, iklim sistemi üzerindeki tehlikeli insan kaynaklı etkiyi önleyecek bir düzeyde durdurmayı başarmaktır.

Kyoto Protokolü içeriği nedir?​

Kyoto Protokolü, sera etkisine neden olan gazların kullanımını azaltmak amacıyla hazırlanmış bir anlaşmadır. Anlaşmanın maddeleri 1992 yılında oluşturulmuş, protokol ise 11 Aralık 1997 tarihinde imzalanmıştır. Bu protokol ile birlikte, çevreye ve atmosfere zarar veren gazların kullanımı %5’e çekilmiştir.

Protokolün amacı nedir?​

Protokolün amacı nedir?
Protokol ve sosyal davranış kurallarının amacı bireysel, kurumsal ve ulusal saygınlığı korumaktır.
Küresel ısınmanın sebepleri ve sonuçları nelerdir?​
Küresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, Güneş’ten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı düşünülmektedir.

COP 28 nedir?​

COP 28 nedir?
Bu sözleşme; küresel ısınma sorununa küresel ölçekte çözüm getirme çabasıdır. Sözleşme; Birleşmiş milletler öncülüğünde Hükümetlerarası düzeyde imzalanmıştır. Sözleşmeye 191 ülke ve Avrupa Birliği taraf olmuştur.

Taraflar Konferansı COP nedir?​

Taraflar Konferansı (Conference of the Parties, COP) Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) en üst düzey karar alma organıdır. COP taraflardan aksi bir öneri gelmedikçe her yıl toplanır.

Paris Anlaşması ne diyor?​

Paris Anlaşması ne diyor?
Paris Anlaşması, 2020 sonrası süreçte, iklim değişikliği tehlikesine karşı küresel sosyo/ekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesini hedeflemektedir. Paris Anlaşması’nın uzun dönemli hedefi, endüstriyelleşme öncesi döneme kıyasen küresel sıcaklık artışının 2°C’nin olabildiğince altında tutulmasıdır.

Kyoto Protokolü kim imzalamadı?​

Protokolü önce imzalamayan Avustralya, daha sonra imzaladı. Kyoto Protokolü şu anda yeryüzündeki 160 ülkeyi ve sera gazı salınımlarının yüzde 55’inden fazlasını kapsıyor. Protokol’ü resmen imzalamayan tek ülke de ABD. Çin ve Hindistan da, anlaşmaya imza atmış olsalar bile karbon salınımlarını azaltmak zorunda değiller…

Protokolün önemi nedir?​

Protokolün önemi nedir?
Protokol, kamusal yaşamda devlete, kuruma ve kişiye hak ettiği ve layık olduğu önemi ve değeri vermektedir. Bu nedenle devletler, kurumlar ve kişiler arasındaki tüm ilişkilerde protokol kurallarına uymak ulusal, kurumsal ve kişisel saygınlık açısından bir zorunluluktur.
 
Kyoto Protokolü'nün temel amacı, atmosferdeki sera gazı yoğunluğunu dengelemek ve iklime zarar veren etkilerden kaçınmak için harekete geçmektir. Anlaşma, sera etkisine neden olan gazların kullanımını azaltmayı ve çevreyi korumayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda, protokol ile sera gazı salınımı %5'e kadar azaltılmıştır.

Iklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ise, atmosferdeki sera gazı birikimlerini insan kaynaklı etkileri engelleyecek düzeyde durdurmaya odaklanmaktadır. Bu sözleşme ve Taraflar Konferansı, küresel ölçekte iklim değişikliği sorununa çözüm getirmeyi, küresel dayanıklılığı artırmayı ve sıcaklık artışını mümkün olduğunca 2°C'nin altında tutmayı amaçlamaktadır.

Kyoto Protokolü'nün içeriği, sera etkisine neden olan gazların azaltılmasını amaçlayan maddeleri kapsamaktadır. Protokol, 1997 yılında imzalanmış olup, çevreyi korumak ve zararlı gaz salınımını azaltmak için uluslararası işbirliğini teşvik etmektedir.

COP 28 ise küresel ısınma sorununa çözüm getirmeyi amaçlayan, Birleşmiş Milletler öncülüğünde imzalanan bir sözleşmedir. Sözleşmeye 191 ülke ve Avrupa Birliği taraf olmuştur. Taraflar Konferansı ise UNFCCC'nin en üst düzey karar alma organı olup, her yıl toplanmaktadır.

Paris Anlaşması ise 2020 sonrası süreçte iklim değişikliği tehlikesine karşı küresel dayanıklılığı güçlendirmeyi ve küresel sıcaklık artışını 2°C'nin altında tutmayı hedeflemektedir.

Kyoto Protokolü'nü resmi olarak imzalamayan tek ülke ABD olup, protokolün önemi ulusal, kurumsal ve kişisel düzeyde saygınlığı korumak ve protokol kurallarına uymak olarak açıklanmaktadır.
 
Geri
Üst