AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kuzuya kilo aldirmak icin ne yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kuzuya kilo aldırmak için ne yapılır?​

UZATILMIŞ KUZU BESİSİ 3-4 ay merada beslenir. Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.

Bir kuzu ne zaman koyun olur?​

Bir kuzu ne zaman koyun olur?
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.

Yeni doğmuş annesiz kuzu nasıl beslenir?​

Kuzular; ilk 3-5 gün için her 6 saatte bir şişe ve emzik kullanılarak emzirilir. Bu sürenin sonunda kuzular günde 2-3 kez süt ikame yemi tüketmeye başlar. Şişeyle besleme, süt ikame yemi tüketimini belirlemede yardımcı olur. Ancak az sayıdaki kuzu için yoğun işgücüne gereksinim duyulur.

Kuzu neden ayakta duramaz?​

Kuzu neden ayakta duramaz?
Bu kuzular ayağa kalkıp analarını ememezler. Doğuştan hasta kuzular doğumdan sonraki bir kaç saat içinde kalp yetmezliği ve solunum güçlüğünden ölürler. * Beyaz kas hastalığı şekillenmiş kuzu ve oğlaklar merada kolay hareket edemedikleri ve emmedi güçlük çektikleri için hızla zayıflarlar ve gelişmeleri geri kalır.

Toklu besiciliği nasıl yapılır?​

Toklu besisinde günlük yem tüketimi içerisinde 1/3 veya ¼ arasında kaba yeme yer verilmeli geri kalan kısım karma yem ile karşılanmalıdır. Toklular için hazırlanan karma yemde %13-14 HP ve 2000-2100 ME yeterlidir. Tokluların günlük yem tüketimi 1.2-1.5 kg. arasındadır.

Fazla yem yiyen kuzuya ne yapılır?​

Fazla yem yiyen kuzuya ne yapılır?
Bu durumda en iyi yapılacak şey acil olarak bir veteriner hekime başvurmaktır. Veteriner hekim işkembe ve kandaki asitliği giderecek bazı ilaçları ağızdan içirebilir veya damardan verebilir, sağlıklı hayvandan işkembe suyu alarak içirebilir.

Kuzu ne zaman koça gelir?​

Avrupa’da erken gelişen sütçü ve etçi ırklarda dişi toklular 7-8 aylık iken koça verilebilmekte ve 12-13 aylık iken bunlardan ilk yavru alınabilmektedir.

Toklu yemi ne zaman verilir?​

Toklu yemi ne zaman verilir?
TOKLU BESİ YEMİ KULLANIM ŞEKLİ Besiye alınan tokluların beslenmesinde kullanılır. Aşım dönemindeki koçlara ve tekelere 500 gr. verilmelidir. Toklu besi yemi ilk defa kullanılıyorsa, 1 haftalık geçiş döneminden sonra günde 2-3 öğün olmak üzere günün aynı saatlerinde verilmelidir.

Yeni doğmuş kuzuya nasıl süt verilir?​

Yeni doğan kuzular, her 1 kg canlı ağırlık için 40 ml ağız sütü almalıdır. Bu miktar dört eşit öğünde verilebilir. Fazla ağız sütü dondurularak saklanabilir. Koyunlardan yeterli ağız sütü alınamazsa, inek ağız sütü taze ya da dondurulmuş olarak temin edilebilir.
 
Kuzuya kilo aldırmak için doğru beslenme oldukça önemlidir. Önerilen besleme yöntemleri arasında 3-4 ay boyunca mera beslemesi yapılması, eğer mera yetersizse günlük 2-4 kilo silo yemi verilmesi (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi), buna ek olarak günde 500-600 gram kesif yem verilmesi yer almaktadır. Bu besleme programı sonucunda kuzuların 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşması hedeflenmektedir.

Yeni doğmuş annesiz kuzuların beslenmesi için ilk 3-5 gün boyunca her 6 saatte bir şişe ve emzik kullanılarak emzirilmeleri önerilir. Bu sürenin sonunda kuzular genellikle günde 2-3 kez süt ikame yemi tüketmeye başlarlar. Şişeyle besleme yöntemi, süt ikame yemi tüketimini kontrol etmede yardımcı olabilir ancak bu süreç az sayıdaki kuzular için yoğun bir iş gücü gerektirebilir.

Kuzuların ayakta duramama sorunu genellikle doğuştan gelen sağlık sorunlarıyla ilişkilidir. Bazı kuzular, doğumdan kısa bir süre sonra kalp yetmezliği ve solunum problemleri nedeniyle ayağa kalkamazlar ve hızla zayıflayarak gelişemezler. Ayrıca beyaz kas hastalığı gibi durumlar da kuzuların hareket etme ve emme yeteneklerini olumsuz etkileyebilir.

Fazla yem yiyen bir kuzunun durumunda en uygun hareket veteriner hekime başvurmaktır. Veteriner hekim, kuzunun sağlığı için uygun olacak şekilde tedavi planını belirleyerek gerektiğinde ilaçlar veya diğer tedavi yöntemleri uygulayabilir. Acil veteriner müdahalesi, kuzunun sağlığı açısından hayati önem taşır.

Toklu yemi, besiye alınan tokluların beslenmesinde kullanılan bir yem türüdür. Aşım dönemindeki koçlara ve tekele 500 gram verilmesi önerilir. Toklu besi yemi ilk defa kullanılacaksa, 1 haftalık bir geçiş döneminden sonra günde 2-3 kez olmak üzere günün belirli saatlerinde verilmelidir. Besleme programının düzenli olarak uygulanması, tokluların sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlar.

Yeni doğmuş kuzulara süt verilirken her 1 kg canlı ağırlık için yaklaşık 40 ml ağız sütü verilmesi önerilir. Bu miktarı dört eşit öğünde kuzuya verebilirsiniz. Eğer yeterli miktarda ağız sütü alınamazsa, inek ağız sütü de alternatif olarak kullanılabilir. Bu şekilde kuzuların sağlıklı büyümeleri ve gelişimleri desteklenmiş olacaktır.
 
Geri
Üst