AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kuzey yarim kurede kis yasanirken guney yarim kurede neden yaz yasanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kuzey yarım kürede kış yaşanırken güney yarım kürede neden yaz yaşanır?​

Kuzey yarım kürede yaz güney yarım kürede kış mevsiminin uzun sürmesinin nedeni dünyanın güneş çevresindeki yörüngesinin elips şeklinde olmasıdır. Bu durumun ortaya çıkmasına yol açan sebep ise merkezkaç kuvvetidir.

Güney yarım kürede yaz mevsimi yaşanırken ülkemizde hangi mevsim yaşanır?​

Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; sonbahar,23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.
Ülkemizde kış yaşanırken güney yarım kürede yaz mevsimi yaşanır doğru mu yanlış mı?
Dünyanın güneş etrafında dönmesi, mevsimlerin oluşmasında etken rol oynar. Ayrıca eksen eğikliği mevsimlerin oluşumundaki temel etkenlerden birisidir. Her iki yarım kürede mevsimler birbirinin tam tersi olarak yaşanır. Kuzey yarım kürede yaz yaşanır iken, güney yarım kürede kış mevsimi yaşanmaktadır.
21 Aralıkta kuzey ve güney yarım kürede neler yaşanır?
21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak dönencesine dik gelir. Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar.

21 Aralıkta kuzey yarım kürede neler yasanir?​

21 Aralık Kış gündönümü, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.

Yarım kürelerde mevsim sürelerinin farklı olmasının sebebi nedir?​

Mevsimlerin ana ve ara mevsimlerden oluşması mevsimler arasındaki geçişlerin yaşanması anlamına gelmektedir. Mevsim süreleri eşit değildir. Çünkü dünyanın güneş etrafındaki dönüşünde bazı gün farklılıkları yaşanmaktadır. Bu nedenle yıllık hareketin bir sonucu olarak mevsimlerin süreleri farklı farklı olmaktadır.
 
Geri
Üst