Kuvvet duran her cismi hareket ettirir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kuvvet duran her cismi hareket ettirir mi?​

Duran cismi hareket ettiren ya da hareket halindeki cismi durduran itme ve çekme şeklinde gerçekleşen etkiye kuvvet denir. Böylece bir kuvvet uygulayarak herhangi bir cismi değişik yönlere hareket ettirebiliriz.

Hareketli varlıklar genellikle tehlikelidir doğru mu yanlış mı?​

Hareket eden cisimler zaman zaman tehlikeli olabilmektedir. Özellikle küçük yaşlardaki çocukların hareket eden cisimlerin çevresinde bulunması büyük tehlikelere yol açar. Bu sebeple önlemler almak çok önemlidir.
Kuvvet: Bir cismi hareket ettirmek, yönünü değiştirmek, durdurmak, yavaşlatmak ya da hızlandırmak için uyguladığımız etkiye kuvvet denir. Hayatımızın her alanında bulunan kuvvet bize büyük kolaylıklar sağlar.
Etki tepki birbirini yok eder mi?
Newton’un üçüncü yasası: Etki-tepki yasası Yasa III: Her kuvvete karşılık, her zaman eşit ve ters bir tepki kuvveti vardır: veya iki cismin birbirine uyguladığı kuvvetler her zaman eşit ve zıt yönelimlidirler.
Bir cismi hareket ettiren durduran veya şeklinde değişikliğe neden olan etki?
Duran bir cismi hareket ettiren, hareket eden bir cismi durduran, cisimlerin süratini, yönünü, şeklini değiştiren etkiye kuvvet adı verilir.

Hareketli varlıklar bazen tehlikeli durumlara neden olabilir örnek veriniz?​

Vantilatör, elektrikli matkap, mikser ya da elektrikli testere gibi çalışırken dönme hareketi yapan araçlara, bu araçlar çalışırken dokunmak oldukça tehlikelidir. Aynı şekilde heyelan, çığ, sel, deprem gibi doğal afetlerde de hareket eden cisimlerin insan sağlığı ve yaşamına tehdit oluşturduğu durumlar yaşanmaktadır.

Hareket edemeyen varlıklar nelerdir?​

Kendiliğinden hareket edemeyen varlıklar ise cansız varlıklardır. Kendiliğinden hareket edebilen varlıklar canlılardır. Onlar kendi istekleriyle hareket edebilirler. Kendiliğinden hareket edemeyen varlıklar ise cansız varlıklardır.
Bir cismi hızlandırmak yavaşlatmak yada yönünü değiştirmek için ona kuvvet uygulamamız gerekir. Bir hareketli cismi hızlandırmak,yavaşlatmak veya cismin hareket yönünü değiştirmek için cisme kuvvet uygulamamız gerekir.
Bir cisme kuvvet uyguladığımız halde neden hareket etmez?
Cisme bir kuvvet uygulandığında cisim harekete ters yönde cevap vererek ilk halini korumak isteyecektir, bu cevap eylemsizlik kuvvetidir. Bir cisme uygulanan hiçbir kuvvet yoksa ya da cisme uygulana kuvvetlerin bileşkesi 0 ise cisim ya hareketsiz kalır ya da düzgün doğrusal hareket yapar.
Etki-tepki yasası temas gerektirir mi?
Tepki , ağırlık ve ip gerilmesi kuvvetleri var tepki ve ip gerilmesi kuvvetleri temas gerektiren ağırlık ise temas gerektirmeyen kuvvettir.

Sürtünme kuvveti etki-tepki kuvveti midir?​

Fakat sürtünme her zaman yukarıda söz konusu etki kuvvetine eşit büyüklükte değil. Sürtünme Kuvveti, tepki kuvveti değildir. Cismin kütle çekim kuvveti yüzünden(ağırlığı yüzünden) yeryüzü tabakasına bir kuvvet uygular, yeryüzü tabakası da bu cisme karşı yine aynı büyüklükte bir tepki kuvveti uygular.
 
Geri
Üst