AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kutuphanelerde kitaplar nasil siniflandirilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.873
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kütüphanelerde kitaplar nasıl sınıflandırılır?​

Dünya kütüphanelerinde yaygın olarak kullanılan üç kataloglama sistemi var: Dewey Onlu Sınıflandırma Sistemi, Evrensel Onlu Sınıflandırma Sistemi ve Kongre Kütüphanesi Sınıflandırma Sistemi.

Kütüphanelerde ders çalışabilecek mi?​

Yeni normale uyum olarak tabir edilen kuralların belirlenmesi ve benimsenmesi açısından evde kal çağrısının sona ereceği güne kadar kütüphaneler kullanıcı hizmetine kapalı tutulmalıdır. Halk kütüphanelerinde; ders çalışma alanları, ödünç verme hizmetleri ve kültürel etkinliklere kapalı olması daha doğru olacaktır.

Kütüphaneye üye olmadan girilir mi?​

Kütüphaneye üye olmadan girilir mi?
4- Kütüphanelerden yararlanmak için üye olmak gerekli mi? Kütüphanede araştırma yapmak, salonlarda çalışmak, gazete ve dergi okumak için üye olmanız gerekmemektedir. Ödünç kitap almak isterseniz kütüphaneye üye olmanız gerekmektedir.

Kütüphaneden kitap nasıl alınır?​

Kütüphaneden ödünç materyal almak isteyen Bakanlık personeli öncelikle kütüphane üyelik işlemlerini tamamlamalıdır. Üyelik işlemlerini tamamlayan Bakanlık personeli sadece kendi kurum kimlik kartları ile ödünç yayın alabilir. Başka bir kullanıcı aracılığı ile diğer kullanıcıya ödünç yayın verilmez.

Kütüphanede nasıl işe girilir?​

Üniversitelerin Dokümantasyon ve Enformasyon bölümü, Kütüphanecilik bölümü ve Bilgi ve Belge Yönetimi gibi çeşitli ön lisans bölümleri bulunmaktadır. Bahsi geçen bu bölümleri başar ile tamamlamış olan kişiler kütüphaneci olabilme fırsatını yakalar.

Kütüphanede ders çalışmak verimli mi?​

Kütüphanede ders çalışmak verimli mi?
Kütüphanede Çalışmak Sınav Başarısını Artırabilir Yani, eğer kişi dikkati dağılmayan bir ortamda (kütüphane gibi) çalışırsa, daha fazla bilgi alır ve sınavlarında daha başarılı olur. Yine de ders çalışma mekanı sadece kütüphane olmak zorunda değil. Sessiz ve sükunetli her yer ders çalışmayı kolaylaştırır.
Dewey 10 lu sınıflandırma sistemi nedir?​
Melvil Dewey’in (1851-1931) 1876’da başlattığı ondalık sisteme dayalı kütüphane sınıflandırması. Bilgiler 10 ana sınıfta toplanır ve alt bölümler bu sisteme göre 10, 100, 1000 şeklinde hiyerarşik olarak dallara ayrılır.
Kütüphaneye kimliksiz girilir mi?​
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, 5 yaş ve üzeri tüm vatandaşlar için 7/24 hizmet vermektedir. Hizmetlerden faydalanabilmek için T.C. Kimlik kartı yeterli olacaktır.

Kütüphanelerde yaş sınırı var mı?​

Kütüphanelerde yaş sınırı var mı?
İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeye göre sokağa çıkma kısıtlaması getirilen 20 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler de serbest oldukları zaman kütüphaneye alınıyor. Buna göre 65 yaş üzeri olanlar saat 10.00-13.00 arası, 20 yaş altı olanlar ise 13.00-15.30 arası hizmetten yararlanıyor.

Kütüphanede kitap okunur mu?​

Ücretsiz bir şekilde kitap okumak deyince aklımıza gelen ilk unsur kütüphaneler. Çünkü hem ulaşılabilirlikleri gayet yüksek, hem de içlerinde birçok kitap barındırabiliyorlar.

Kütüphaneler ödünç kitap veriyor mu?​

Ödünç Yayın Alma Süre ve Sayıları Bakanlık personeli kütüphaneden bir kerede en fazla dört (4) adet kitabı on beş gün (15 gün) süreyle ödünç alabilir. Aynı materyalin başka bir kullanıcı tarafından talep edilmemesi halinde kullanıcı materyali en fazla iki (2) defa uzatma hakkına sahiptir.
 
Kütüphanede kitaplar genellikle belirli sınıflandırma sistemlerine göre düzenlenirler. Dünya genelinde en yaygın kullanılan üç kataloglama sistemi şunlardır:

1. **Dewey Onlu Sınıflandırma Sistemi:** Melvil Dewey tarafından geliştirilen ve ondalık sisteme dayalı olan bu sınıflandırma sistemi, bilgiyi 10 ana sınıfta toplar ve alt bölümleri 10, 100, 1000 şeklinde hiyerarşik olarak dallandırır.

2. **Evrensel Onlu Sınıflandırma Sistemi:** Uluslararası alanda kullanılan bu sınıflandırma sistemi geniş bir konu yelpazesini kapsar ve literatürdeki tüm alanlara yönelik sınıflandırma yapılmasını sağlar.

3. **Kongre Kütüphanesi Sınıflandırma Sistemi:** ABD Kongre Kütüphanesi tarafından geliştirilen bu sistem, koleksiyonun konularına göre düzenlemesine ve sınıflandırılmasına yardımcı olur.

Kütüphaneler genellikle üyelik sistemiyle çalışır. Genellikle kütüphaneden yararlanmak, araştırma yapmak veya kitap ödünç almak için bir üyelik gereklidir. Ancak, ders çalışmak, gazete ve dergi okumak gibi faaliyetler için üyelik şartı aranmayabilir. Ödünç kitap almak isteyenler için ise genellikle kütüphaneye üye olmak gerekmektedir.

Kütüphaneler genellikle sessiz ve sakin çalışma ortamları sunar, bu da ders çalışmak için uygun bir ortam sağlar. Dikkati dağılmayan bir ortamda çalışmak, bilgiyi daha iyi özümsemenize ve sınav başarınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Tabii ki ders çalışmak için sadece kütüphaneler değil, sessiz ve verimli diğer mekanlar da tercih edilebilir.
 
Geri
Üst