AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kutle miktari degisir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.709
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kütle miktarı değişir mi?​

Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür. Kütle ve ağırlık arasındaki bir diğer fark ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez.

Madde erirken kütlesi değişir mi?​

Madde erirken kütlesi değişir mi?
Sabit kalanlar Hal değişimi esnasında maddelerin kütlesi, sıcaklığı ve kinetik enerjisi değişmez. Hal değişimi esnasında maddeye verilen ya da alınan ısı, iç enerji değişmesine rağmen, sıcaklık değişimine neden olmaz.

Kütle artarsa ısı artar mı?​

Sıcaklığın Kütleye Etkisi. Kütle enerjinin farklı bir formudur ve dışarısı ile enerji (ve dolayısıyla madde) alışverişi içerisinde olmayan kapalı bir sistemde sıcaklığı arttırırsak kütleyi de arttırmış oluruz. Yani 100°C’deki su 0°C’dekinden 4.6 nanogram fazla kütleye sahip olacaktır.

Mum eriyince kütlesi değişir mi?​

Mum eriyince kütlesi değişir mi?
Kavram yanılgısı olan öğrencilerden mumun yandıktan sonra kütlesinin değişmediğini belirtenler “Mum fiziksel bir değişmeye uğrar, bu nedenle kütlesi sabittir”, “Sadece şekli değişir”, “Mum yanmaz sadece erir.
Kütle değişirse ağırlık değişir mi?​
Kütle yönsüz (skaler), ağırlık ise yönlü (vektörel) büyüklüktür. Ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez. (Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişir). Kütle birimi kg ya da gr dır.

Maddenin kütlesi artarsa özkütle de artar mı?​

Maddenin kütlesi artarsa özkütle de artar mı?
Burada formül üzerinden bağlantı kuracak olursak yoğunluk sabit kaldıkça bir cismin kütlesi artarsa hacmi de artar. O zaman kütlesi azalırsa hacmi de azalır. Farklı maddelerin yoğunlukları aynı şartlarda değişiklik gösterir.

Saf bir madde hal değiştirirken hangi özelliği aynı kalır?​

Saf maddelerin hal değişimleri ayırt edici en önemli özellikleri arasında yer almaktadır. Burada unutulmaması gereken saf maddeler ısı alırken ya da ısı verirken hal değişimi yaşandığı halde sıcaklıkları sabit kalır. Tabii bu durum saf maddeler için geçerlidir.

Sıvının sıcaklığı artarsa ne olur?​

Sıvının sıcaklığı artarsa ne olur?
Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır. Suyun yoğunluğunun 1 Atmosfer basınç altında sıcaklığa bağlı olarak değişimi aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Kütle artar mı?​

Kütle uzayda ister sabit hızda gidiyor ister sabit duruyor olsun hızlanma ve yavaşlamaya direnç gösteren şeydir. Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.

Eriyen mum tekrar kullanılır mı?​

Eriyen mum tekrar kullanılır mı?
Defalarca tekrarlanabilen süreç, yalnızca fitil yenilenerek sürdürülebiliyor. Yeni fitil, 2 parçalı saydam haznenin ortasında bırakılan boşluktan kolayca yerleştirilebiliyor. Eriyen mum fitili çevreliyor ve yanmış mum yeniden kullanılmaya hazır, yepyeni bir muma dönüşüyor.
Mum ipi neden yanmaz?​
Mum yakıldığında fitilin içindeki ve fitilin dibindeki parafin erimeye başlar. Alevin ısısı parafinin buharlaşmasına neden olur. Parafin buharlaştığında son derece yanıcı bir madde haline gelir. Mumun yanması aslında buharlaşan parafinin yanmasıdır.
 
Evet, her bir başlık hakkında detaylı bilgiler verilmiş, teşekkürler.

1. Kütle skaler bir büyüklüktür ve ağırlık vektörel bir büyüklüktür. Ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez.

2. Hal değişimi sırasında maddelerin kütlesi, sıcaklığı ve kinetik enerjisi değişmez. Hal değişimi esnasında maddeye verilen ya da alınan ısı iç enerji değişmesine neden olur, ancak sıcaklık değişimine yol açmaz.

3. Sıcaklığın kütleye etkisi: Sıcaklık arttıkça, kütlenin de artabileceği belirtilmiştir. Örneğin, 100°C'deki su, 0°C'deki suya göre daha fazla kütle içerebilir.

4. Mum eriyince kütlesi değişmez. Mum eridiğinde sadece şekli değişir ve fiziksel bir dönüşüm geçirir.

5. Kütle değişirse ağırlık değişir mi sorusuna ise, kütle yönsüz bir büyüklüktür, ağırlık ise yönlüdür ve böylece farklı gezegenlerde çekim kuvveti değiştiği için ağırlık değişirken kütle aynı kalır.

6. Maddelerin kütlesi artarsa, özkütle de artabilir. Kütlenin artması genellikle hacmin de artmasına sebep olur.

7. Saf bir madde hal değişimi sırasında sıcaklığını korur, sadece fiziksel yapıda değişiklik olur.

8. Sıvının sıcaklığının artması genellikle özkütleyi azaltır ancak bu her maddenin sıcaklığa tepkisi için genel bir kural değildir.

9. Kütle uzayda sabit hızda gitsin ya da duruyor olsun, hızlanma ve yavaşlamaya direnç gösteren bir şeydir ve Newton mekaniğinde sabittir, değişmez.

10. Eriyen mum fitili yenilendiğinde tekrar kullanılabilir. Mumun yanması, fitilin içerisindeki parafin maddenin buharlaşması ve ardından yanmasıdır. Bu süreç tekrarlanabilir.

11. Mum ipi, yanmadan önce fitildeki parafinin buharlaşması ve ardından yanıcılık kazanmasıyla yanar. Mumun alevi, bu buharlaşan parafinin yanması sonucu oluşur.
 
Geri
Üst