Kutle hareketlerine neden olan faktorler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kütle hareketlerine neden olan faktörler nelerdir?​

Kütle hareketi, rüzgar, su ve buzul etkisi olmaksızın malzemenin aşağı doğru hareket etmesi, şekil ve yer değiştirmesi olarak tanımlanır. Yamaç dengesinin bozulması kütle hareketlerinin oluşumunun en önemli nedenidir.

Kütle hareketi nedir örnek?​

Çeşitli nedenlerden dolayı geniş veya dar bir arazi parçasının hissedilir bir şekilde yer değiştirmesine kütle hareketi denir. Bunuda serbest yüzeyli ve serbest yüzeysiz olmak üzere iki türlü tanımlamak mümkündür. Bunlarda heyelan, akma ve kaya düşmesi gibi hareketlerdir.
Kuraklık kütle hareketlerini etkiler mi?
Sıcaklıkların yüksek ve bol yağışın olduğu tropik bölgelerde günlenme etkileri birkaç on metre derine uzanmakta ve kütle hareketleri de çok yaygın biçimde derin günlenme kuşağında olur. Kurak ve yarı kurak bölgelerde günlenme kuşağı genellikle çok daha sığ derinliklerdedir.

Kütle hareketini başlatan unsurlar nelerdir?​

Yerçekimi, kütleleri hareket ettiren bir diğer unsurdur. Kütlelerin ağırlıkları, bu kütleleri yerinde tutan kuvvetler ulaştığı anda, kütle hareketleri başlar. Bu hareketler, çok küçük boyuttan kilometre boyutuna kadar heyelanlar, kaya düşmeleri ve kaya çığları şeklinde olabilir.

Kütle hareketleri Nelerdir Adları?​

Devrilme, akma, kayma, düşme ve kompleks olmak üzere beş ana gurupta incelenebilir. Tutturulmuş malzeme üzerinde gelişen kütle hareketleri.
Kütle hareketlerinin özellikleri nelerdir?
Kütle hareketleri genelde üç ana ölçütün ışığında sınıflandırılır: (1) hareket hızı (hızlı ya da yavaş); (2) hareket türü (başlıca düşme, kayma, akma, devrilme, kompleks) ve (3) içerdiği malzeme türü (kaya, zemin (toprak) ya da döküntü (moloz)).
Depremin tetiklediği kütle hareketleri en önemli doğal afetlerden biridir. Kimi zaman bu kütle hareketlerinin oluşturdukları hasar, depremin oluşturduğu ilksel hasardan daha fazla olabilmektedir. Özellikle büyük depremler, heyelan, kaya düşmesi, moloz akması gibi kütle hareketlerini de tetiklemektedir.
 
Geri
Üst