Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kusursuz imkansizlik ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kusursuz imkansızlık ne demek?​

borcu sona erdiren sebeplerden biridir. borcun ifasını engelleyen ve borçlunun kusurunun olmadığı hallerde kusursuz imkansızlıktan söz edilebilir. maddi bir olaydan veya hukuki bir nedenden kaynaklabilir. borçlar kanunu md. 117’ye göre meşruluk kazanır.

Borçlu edimini bizzat yerine getirmek zorunda mıdır?​

Şahsen ifa zorunluluğunun olmaması MADDE 83- Borcun, bizzat borçlu tarafından ifa edilmesinde alacaklının menfaati bulunmadıkça borçlu, borcunu şahsen ifa etmekle yükümlü değildir.
Alacaklının isteyebileceği ve borçlunun vermesi gereken nedir?​
Edim: Borç ilişkisine dayanarak alacaklının borçludan yerine getirilmesini isteyebileceği ve borçlunun da yerine getirmekle yükümlü olduğu bir davranış biçimidir. Edim bir şeyi vermek, yapmak veya yapmamak şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Sonraki imkansızlık nedir?​

Sonraki imkansızlık nedir?
Borçlar Kanunu’nda imkânsızlık, başlangıçtaki imkânsızlık ve sonraki imkânsızlık şeklinde ikili bir ayırımla düzenlenmiştir. Başlangıçtaki imkânsızlık, butlan yaptırımına tabi tutulmuşken, sonraki imkânsızlığa borçlunun kusurlu olup olmamasına göre farklı sonuçlar bağlanmıştır.

Kusursuz imkansızlık borcu sona erdirir mi?​

Kusursuz imkansızlık borcu sona erdirir mi?
Kusursuz ifa imkansızlığı: Borcun ifasının sonradan, borçlunun kusuru olmaksızın imkansız hale gelmesi halinde borç sona erer.

Borcun Üstlenilmesinde taraf değişir mi?​

Borcun dış üstlenilmesinde yani borcun tam anlamıyla devri halinde, borçlu borcundan kurtulur, devralan yeni borçlu haline gelir. Yanı borç ilişkisinin borçlu tarafı değişir. Alacaklı artık borcunu devralan kişiden isteyebilir, eski borçluya ödeme için başvuramaz.

Alacaklının borçludan isteme hakkına sahip olduğu borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu davranış biçimine ne ad verilir?​

Edim,borç ilişkisi uyarınca alacaklının istemeye yetkili olduğu,borçlunun da yerine getirmekle yükümlü bulunduğu davranıştır.
Sonraki imkânsızlık borcu sona erdirir mi?​
İmkansızlığın maddi ya da hukuki olması önemli olmayıp, objektif olması yeterlidir. İmkânsızlığın sonradan ortaya çıkması halinde ise, borçluya isnad edilemeyen, objektif imkânsızlık halinde, borçlunun borcu sona erer (BK m. 117).
 
Kusursuz imkansızlık kavramı, borcu sona erdiren sebeplerden biridir. Borcun ifasını engelleyen ve borçlunun kusuru olmadığı durumlarda kusursuz imkansızlıktan bahsedilebilir. Bu durum maddi bir olaydan ya da hukuki bir nedenden kaynaklanabilir. Borçlar Kanunu madde 117'ye göre, kusursuz imkansızlık durumunda borç meşruluk kazanır.

Borcun ifası konusunda, borçlu şahsen ifa etme zorunluluğu bulunmadığı sürece, borçlu yerine getirmek için başka yöntemler kullanabilir. Madde 83'e göre, borçlunun borcunu şahsen ifa etmesi, alacaklının menfaati bulunmadıkça zorunlu değildir.

Alacaklı, borç ilişkisine dayanarak borçludan talep edebileceği şeylere "edim" denir. Borçlunun yerine getirmesi gereken davranış biçimlerini ifade eder. Edim, bir şeyi vermek, yapmak ya da yapmamak şeklinde ortaya çıkabilir.

Sonraki imkansızlık ise Borçlar Kanunu'nda başlangıçtaki imkansızlık ve sonraki imkansızlık olarak iki farklı şekilde düzenlenmiştir. Başlangıçtaki imkansızlık durumunda butlan yaptırımı uygulanırken, sonraki imkansızlıkta borçlunun kusurlu olup olmamasına göre farklı sonuçlar doğabilir.

Kusursuz imkansızlık, borcun ifasının borçlunun kusuru olmaksızın sonradan imkansız hale gelmesi durumunda borcun sona ermesine sebep olur. Yani kusursuz ifa imkansızlığı söz konusu olduğunda borç sona erer.

Borcun dış üstlenilmesinde, yani borcun tamamen devri durumunda, borçlu borcundan kurtulur ve yeni borçlu devralan kişi haline gelir. Bu durumda borç ilişkisinde borçlu taraf değişir, alacaklı artık borcunu devralan kişiden talep eder ve eski borçluya ödeme yapamaz.

Son olarak, sonraki imkansızlık durumunda imkansızlığın maddi ya da hukuki olmasının değil, objektif olmasının önemli olduğunu belirtmek gerekir. Eğer sonradan ortaya çıkan imkansızlık borçluya isnat edilemeyen ve objektif bir imkansızlık ise, borçlunun borcu sona erer (BK m. 117).
 
Geri
Üst