AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kustum cicegi neden yapragina dokununca kapanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Küstüm çiçeği neden yaprağına dokununca kapanır?​

Küstüm otunun her bir yaprağının dip kısmında, yani gövdeye bağlanma yerinde hücreler sıvıyla doludur. Birisi dokunduğunda elektrik uyarısı buraya ulaşır ve yaprağın dibindeki şişkinlik aniden sıvısını boşaltır. Aynı anda yaprağın üst yarısı bu suyu kendi bünyesine çeker ve yaprak aşağı düşer.
Küstüm çiçeğinin diğer adı nedir?
Halk arasında küstüm çiçeği küstüm otu olarak da adlandırılmaktadır. Küstüm çiçeği bir çalı bitkisidir. Dokununca yapraklarının kapanmasından ötürü halk arasında bu çiçeğe küstüm çiçeği denilmektedir.

Küstüm çiçeği ne işe yarar?​

Küstüm otu; yapraklarının açılıp kapanmasından ötürü, bazı doğa olaylarını gerçekleşmeden önce belirtmekte olan bir ot olarak belirtilmiştir. Deprem anında sarsıntıları hisseden küstüm otunun yaprakları, depremden önce kapanır. Bu yüzden küstüm otunun; depremin önceden haber edilmesinde rol oynadığına inanılmaktadır.
Küstüm çiçeği ne kadar yaşar?
Küstüm çiçeğine “dokunma bana çiçeği” de denilmektedir. Dokununca yapraklarını kapattığı için bu isim verilmiştir. Çok yıllık bir bitkidir fakat uzun yıllar yaşayamaz.
Bitkilerin gelişimleri için gerekli olan bu ihtiyaçları yeterince karşılanmadığı durumlarda gelişimlerinde yavaşlama ve duraksama görülür. İşte bitkiler böyle durumlara karşı sanki bir tepki gösterir gibi, yapraklarını sarartır ya da yapraklarını aşağıya doğru sarkıtır yani bir nevi küserler aslında.
Küstüm çiçeği neden ölür?
Sıcağı seven küstüm çiçeği, sonbahar aylarında çok soğuklara dayanamaz. Tohum verdikten sonra, solar, zayıflar ve yaprakları kurur. Küstüm çiçeği tohumu devamlı toplanıp, uygun mevsimlerde tekrar dikilmesi gerekmektedir. Eğer ev sıcak oluyorsa, tohum verdikten sonra biraz daha sulayarak, budama yapılması gerekir.

Küstüm çiçeği gece kapanır mı?​

Küstüm çiçeği (Mimosa pudica), dokunulduğunda yapraklarını kapatıp sarkıtması ile ilgi çeken bir bitkidir. Pudica, Latincede utangaç anlamına gelmektedir. Mimoza sadece dokunulduğunda değil geceleri de yapraklarını kapatır.
Kuskus çiçeği Nedir?
Boyu en az 20 santimetreye dek çıkabilen bu bitkinin en belirgin özelliği de kimi zaman kalbe kimi zaman da böbreğe benzetilen yapraklarıdır. Çiçeklerinin rengiyse pembe, kırmızıya çalan koyu pembe ya da beyaz olabilir.

Küstüm çiçeği akşam küser mi?​

Nemli ve sıcak iklimlerde yetişen, tropik bir bitkidir. Sıcak ortamları sever. Eflatun ve pembe renkte çiçekleri vardır. Küstüm çiçeğinin özelliği yapraklarına dokununca kapanarak küsmesidir.
Küstüm çiçeği ne zaman kapanır?
Özellikle deprem anında yaşanan sarsıntı, küstüm çiçeğinin yapraklarının önceden kapanmasına sebep olur. Bu da, küstüm çiçeğini halk arasında depremi önceden haber veren çiçek olarak tanımlar. Bu sebepten ötürü küstüm çiçeği bazı yörelerde deprem çiçeği olarak da anılır.
Atatürk çiçeği ismi neden verildi?
Atatürk çiçeği” adı bir süs bitkisi olarak Türkiye’de tanınması ve yetiştirilmesine önayak olan Mustafa Kemal Atatürk’ten gelir. Yetiştirilmesi sırasında görev alan bitki bilimcilerden gelen öneri üzerine Türkçede çiçeğe bu isim takılmıştır.

Sıklamen çiçeği evde nasıl bakılır?​

Evde siklamen çiçeği yetiştirmek istiyorsanız serin, havadar ve ferah bir ortam oluşturmalı, bunun için de siklamen çiçeğinizi mümkün olduğunca diğer çiçeklerinizden ayrı bir yerde yetiştirmelisiniz. Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmayacak ama yeterli güneş ışığını da alacak bir yerde yetiştirmeniz de önemli.
 
Geri
Üst