Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kurumsal yonetimin temel esaslari nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kurumsal yönetimin temel esasları nelerdir?​

Kurumsal yönetim teorisi ve kurumsal yönetimle ilgili düzenlemeler dört temel ilke üzerine odaklanmaktadır; adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk.

Kurumsal Finans ilkeleri nelerdir?​

Kurumsal yönetimle ilgili düzenlemeler dört temel ilkeye odaklanmaktadır:
- Adillik,
- Şeffaflık,
- Hesap verebilirlik.
- Sorumluluk.

Kurumsal yönetim ne demek?​

Kurumsal yönetim ne demek?
KURUMSAL YÖNETİM NEDİR? Kurumsal yönetim kavramını ; şirketlerin yönetim ve denetiminin, hesap verilebilirlik, açıklık, sorumluluk ve adillik ilkeleri çerçevesinde yürütülmesini amaçlayan ve bununla ilgili araçları oluşturan sistem olarak tanımlayabiliriz.

Kurumsal yönetim ve yönetişim nedir?​

Kurumsal yönetişim, bir şirketin yönlendirildiği ve kontrol edildiği kurallar, uygulamalar ve süreçler sistemidir. Bir şirketin kurumsal yönetimi, bir şirketin yönünü ve iş bütünlüğünü gösterdiğinden yatırımcılar için önemlidir.

Kurumsal yönetim uyum derecelendirmesi nedir?​

Kurumsal yönetim (uyum) derecelendirmesi, kabul edilen kurumsal yönetim ilkeleri esas alınarak, şirketlerin kurumsal yönetim uygulamalarının kalitesini sorgulayan ve uygulamaları derecelendiren kuruluş tarafından belirlenen not skalasına göre not verilen niteliksel derecelendirme faaliyetidir.

Kurumsal yönetim hükümleri nelerdir?​

Kurumsal yönetim hükümleri nelerdir?
SPK kurumsal yönetim ilkelerini dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bu ilkeler; “pay sahipleri”, “kamuyu aydınlatma ve şeffaflık”, “menfaat sahipleri”, “yönetim kurulu” ilkeleridir.
Kurumsal anlayış nedir?​
Kurumsal yönetim, yönetim yapılarının ilişki içinde oldukları tüm kesimlere güven verici nitelikte olmasıdır. Yönetim anlayışının ise şeffaflık, adillik, sorumluluk ve hesap verebilirlik ilkelerini hayata geçirecek şekilde oluşmasıdır.
Kurumsal yönetim teorileri nelerdir?​
Bu teoriler Vekâlet Teorisi, Paydaş Teorisi, Temsil Teorisi, Yönetsel Egemenlik Teorisi, Miyop Piyasa Teorisi, İşlem Maliyeti Teorisi ve Kaynak Bağımlılığı Teorisi olmak üzere yedi gruba ayrılarak irdelenmiştir.

Yönetim ve yönetişim nedir?​

Yönetim ve yönetişim nedir?
Yönetim, İletişim ve Yönetişim Bilindiği gibi literatürde yönetim kavramını “management” karşılığı olarak kul- lanmakta, basit olarak “başkaları vasıtasıyla iş görmek” olarak tanımlamaktayız. Yönetişim ise basit anlamda “başkalarıyla birlikte iş görmek” anlamı taşımaktadır.

Kurumsal yönetimin temel ilkeleri genellikle adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk üzerine odaklanır. Bu ilkeler, şirketlerin etik ve etkili bir şekilde yönetilmesini ve denetlenmesini sağlamaya yardımcı olur. Adillik ilkesi, tüm paydaşlara eşit muamele ve fırsatlar sağlanmasını içerirken, şeffaflık ilkesi, şirketin faaliyetlerinin ve kararlarının açık ve anlaşılabilir bir şekilde iletilmesini gerektirir. Hesap verebilirlik ilkesi, şirketin faaliyetlerinden sorumlu tutulabilmesini ve bu faaliyetlerin izlenebilir olmasını vurgularken, sorumluluk ilkesi ise tüm paydaşlara karşı şirketin taahhütlerine sorumlu davranılmasını ifade eder.

Kurumsal finans ilkeleri ise genellikle adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk gibi temel ilkelere odaklanır. Bu ilkeler, şirketlerin mali yapılarını yönetirken ve finansal kararlar alırken dikkate almaları gereken prensipleri belirler. Adillik ilkesi, mali işlemlerde objektif ve dürüst olmayı vurgularken, şeffaflık ilkesi ise finansal bilgilerin doğru ve anlaşılır bir şekilde sunulmasını gerektirir. Hesap verebilirlik ilkesi, şirketin finansal durumunu ve performansını tüm paydaşlara açıklamayı ve izlenebilir kılmayı vurgularken, sorumluluk ilkesi ise şirketin finansal kararlarının etkilerini öngörmeyi ve yönetmeyi ifade eder.

Kurumsal yönetim, şirketlerin yönetim ve denetiminin, hesap verebilirlik, açıklık, sorumluluk ve adillik ilkeleri çerçevesinde yürütülmesini amaçlayan ve bununla ilgili araçları oluşturan sistem olarak tanımlanır. Kurumsal yönetim uygulamaları, şirketlerin yönetim kurallarını, süreçlerini ve yapılarını düzenleyerek, şirketlerin tüm paydaşlarına karşı sorumlu davranmasını ve şeffaf olmasını sağlar. Bu şekilde, şirketler hem kendileri için sürdürülebilir bir gelecek inşa ederken hem de topluma ve çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirirler.

Kurumsal yönetim ve yönetişim kavramları genellikle birbirleriyle ilişkilendirilir, çünkü ikisi de şirketlerin yönetim süreçlerini ve kurallarını düzenleyen sistemlerdir. Kurumsal yönetişim, bir şirketin yönlendirildiği ve kontrol edildiği kurallar, uygulamalar ve süreçler sistemidir. Bu sistem, şirketin paydaşlarına karşı sorumluluklarını yerine getirmesini, şeffaf ve adil olmasını ve etik standartlara uygun davranmasını sağlar. Yönetim ise genellikle şirketin günlük işlerini, operasyonlarını ve stratejik kararlarını yönlendiren süreçleri ifade eder.

Kurumsal yönetim uyum derecelendirmesi, şirketlerin kurumsal yönetim uygulamalarının kalitesini sorgulayan ve değerlendiren bir faaliyettir. Bu derecelendirme sürecinde genellikle kabul edilen kurumsal yönetim ilkeleri esas alınarak, şirketlerin kurumsal yönetim uygulamaları incelenir ve bir not skalasına göre derecelendirilir. Bu değerlendirme, yatırımcılara, paydaşlara ve topluma şirketin yönetim kalitesi, şeffaflık düzeyi ve risk yönetimi yaklaşımı hakkında bilgi sağlar.

Kurumsal yönetim hükümleri genellikle SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından belirlenir ve şirketlerin yönetim ve denetim süreçlerini düzenler. Bu hükümler genellikle pay sahiplerinin haklarını korumayı, kamuyu bilgilendirmeyi ve şeffaflığı sağlamayı, farklı menfaat sahiplerinin çıkarlarını dengelemeyi ve etkili bir yönetim kurulunu teşvik etmeyi amaçlar. Bu ilkelerin uygulanması, şirketlerin sürdürülebilirliklerini ve başarılı bir şekilde faaliyet göstermelerini destekler.

Kurumsal anlayış genellikle şirketlerin yönetim yapısının tüm paydaşlara güven verici nitelikte olduğu anlamına gelir. Kurumsal anlayışın temelini şeffaflık, adillik, sorumluluk ve hesap verebilirlik ilkelerinin oluşturduğu söylenebilir. Bu ilkelerin şirketlerin karar alma süreçlerinde ve ilişkilerinde nasıl hayata geçirildiği, kurumsal anlayışın kalitesini belirleyebilir. Şeffaflık, adillik, sorumluluk ve hesap verebilirlik ilkeleri, şirketlerin şeffaf olmalarını, tüm paydaşlara eşit davranmalarını, taahhütlerine sadık kalmalarını ve faaliyetlerini izlenebilir kılmalarını sağlar.

Kurumsal yönetim teorileri, şirketlerin yönetim ve denetim süreçlerinin nasıl olması gerektiği konusunda farklı yaklaşımlar sunar. Bu teoriler arasında Vekâlet Teorisi, Paydaş Teorisi, Temsil Teorisi, Yönetsel Egemenlik Teorisi, Miyop Piyasa Teorisi, İşlem Maliyeti Teorisi ve Kaynak Bağımlılığı Teorisi gibi farklı odak noktaları bulunmaktadır. Bu teoriler, şirketlerin iç yapısını, paydaş ilişkilerini ve yönetim süreçlerini anlamaya ve iyileştirmeye yönelik bilgiler sunar.

Yönetim ve yönetişim kavramları genellikle birbirleriyle ilişkilendirilir, çünkü her ikisi de şirketlerin yönetim süreçlerini ve kurallarını düzenleyen sistemlerdir. Yönetim, genellikle şirketin günlük işlerini, operasyonlarını ve stratejik kararlarını yönlendiren süreçleri ifade ederken, yönetişim ise bir şirketin yönlendirildiği ve kontrol edildiği kurallar, uygulamalar ve süreçler sistemidir. Yönetim ve yönetişim birlikte düşünüldüğünde, şirketin etkin bir şekilde yönetilmesini, paydaşlarla etkili iletişim kurulmasını ve iş süreçlerinin şeffaf ve adil bir şekilde yürütülmesini sağlar.

Geri