- Konu Yazar
Kurumsal yönetimin temel esasları nelerdir?
Kurumsal yönetim teorisi ve kurumsal yönetimle ilgili düzenlemeler dört temel ilke üzerine odaklanmaktadır; adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk.Kurumsal Finans ilkeleri nelerdir?
Kurumsal yönetimle ilgili düzenlemeler dört temel ilkeye odaklanmaktadır:- Adillik,
- Şeffaflık,
- Hesap verebilirlik.
- Sorumluluk.
Kurumsal yönetim ne demek?
Kurumsal yönetim ne demek?KURUMSAL YÖNETİM NEDİR? Kurumsal yönetim kavramını ; şirketlerin yönetim ve denetiminin, hesap verilebilirlik, açıklık, sorumluluk ve adillik ilkeleri çerçevesinde yürütülmesini amaçlayan ve bununla ilgili araçları oluşturan sistem olarak tanımlayabiliriz.
Kurumsal yönetim ve yönetişim nedir?
Kurumsal yönetişim, bir şirketin yönlendirildiği ve kontrol edildiği kurallar, uygulamalar ve süreçler sistemidir. Bir şirketin kurumsal yönetimi, bir şirketin yönünü ve iş bütünlüğünü gösterdiğinden yatırımcılar için önemlidir.Kurumsal yönetim uyum derecelendirmesi nedir?
Kurumsal yönetim (uyum) derecelendirmesi, kabul edilen kurumsal yönetim ilkeleri esas alınarak, şirketlerin kurumsal yönetim uygulamalarının kalitesini sorgulayan ve uygulamaları derecelendiren kuruluş tarafından belirlenen not skalasına göre not verilen niteliksel derecelendirme faaliyetidir.Kurumsal yönetim hükümleri nelerdir?
Kurumsal yönetim hükümleri nelerdir?SPK kurumsal yönetim ilkelerini dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bu ilkeler; “pay sahipleri”, “kamuyu aydınlatma ve şeffaflık”, “menfaat sahipleri”, “yönetim kurulu” ilkeleridir.
Kurumsal yönetim, yönetim yapılarının ilişki içinde oldukları tüm kesimlere güven verici nitelikte olmasıdır. Yönetim anlayışının ise şeffaflık, adillik, sorumluluk ve hesap verebilirlik ilkelerini hayata geçirecek şekilde oluşmasıdır.
Bu teoriler Vekâlet Teorisi, Paydaş Teorisi, Temsil Teorisi, Yönetsel Egemenlik Teorisi, Miyop Piyasa Teorisi, İşlem Maliyeti Teorisi ve Kaynak Bağımlılığı Teorisi olmak üzere yedi gruba ayrılarak irdelenmiştir.
Yönetim ve yönetişim nedir?
Yönetim ve yönetişim nedir?Yönetim, İletişim ve Yönetişim Bilindiği gibi literatürde yönetim kavramını “management” karşılığı olarak kul- lanmakta, basit olarak “başkaları vasıtasıyla iş görmek” olarak tanımlamaktayız. Yönetişim ise basit anlamda “başkalarıyla birlikte iş görmek” anlamı taşımaktadır.