AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurumsal yonetim ilkeleri uyum raporu kim hazirlar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kurumsal yönetim ilkeleri uyum raporu kim hazırlar?​

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan ve tüm borsa şirketlerinin faaliyet raporlarında ayrı bir bölüm olarak yer alması gereken 27 ana başlıktan oluşan bir rapordur.

BIST te işlem gören şirketler KY ilkelerine ilişkin uygulamalarını ne sıklıkta ve hangi kurumsal raporlar aracılığı ile açıklamaktadırlar?​

BIST te işlem gören şirketler KY ilkelerine ilişkin uygulamalarını ne sıklıkta ve hangi kurumsal raporlar aracılığı ile açıklamaktadırlar?
Söz konusu Uyum Raporu Formatı’nda talep edilen bilgilerin birçoğuna KYBF’de yer verilmiştir.

Yönetim raporu nedir?​

Merhaba, yönetim raporları işinizin mali durumu hakkında size derinlemesine bilgi sağlayan yegane raporlardır. Finansal raporların aksine yönetim raporları CEO’lara veya firma sahiplerine en karlı müşterileri, bu müşterileri karlı yapan etmenlerin ne olduğunu, doğru fiyatlama yapılıp yapılmadığını gösterir.

SPK kurumsal yönetim ilkeleri nelerdir?​

SPK kurumsal yönetim ilkeleri nelerdir?
SPK kurumsal yönetim ilkelerini dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bu ilkeler; “pay sahipleri”, “kamuyu aydınlatma ve şeffaflık”, “menfaat sahipleri”, “yönetim kurulu” ilkeleridir.
Güvence Raporu Nedir?​
Makul Güvence Raporu (Resmi Gazete), konkordato ilanı için borçlunun mahkemeye sunması zorunlu olan rapordur. Bu bölümde borçlunun borçlarını ne şekilde ödeyeceğine ve durumunu nasıl düzelteceğine dair bilgiler içeren ön proje denetlenir.

Kurumsal yönetim Endeksi Nedir?​

Kurumsal yönetim Endeksi Nedir?
BIST Kurumsal Yönetim Endeksi’nin amacı, payları Borsa İstanbul pazarlarında (Gözaltı Pazarı ve C Listesi hariç) işlem gören ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum notu 10 üzerinden en az 7, her bir ana başlık itibarıyla 10 üzerinden en az 6,5 olan şirketlerin fiyat ve getiri performansının ölçülmesidir.

Kredi ve kurumsal yönetim ilkeleri hangi kurum tarafından incelenir?​

“Kurumsal yönetim ilkelerini uygulama prensipleri SPK tarafından belirlendiği üzere yapılmaktadır. SPK tarafından belirlenen düzenlemeler çerçevesinde, derecelendirme kuruluşları işletmelerin ilkeleri uygulama durumunu saptayarak bir değer atamaktadır.

Kurumsal yönetim ilkeleri uyum raporu, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanmaktadır. Bu rapor, tüm borsa şirketlerinin faaliyet raporlarında ayrı bir bölüm olarak yer alması gereken 27 ana başlıktan oluşan önemli bir rapordur.

BIST'te işlem gören şirketler, kurumsal yönetim ilkelerine ilişkin uygulamalarını düzenli aralıklarla ve belirli kurumsal raporlar aracılığıyla açıklamaktadırlar. Bu uygulamalar genellikle yıllık olarak açıklanmakta olup, söz konusu uygulamaların detayları ve derecelendirmeler genellikle Uyum Raporu Formatı veya KYBF gibi raporlarda yer almaktadır.

Yönetim raporu, işinizin mali durumu hakkında derinlemesine bilgi sağlayan raporlardan biridir. Finansal raporlardan farklı olarak, yönetim raporları karlı müşterileri, bu müşterileri karlı yapan etkenleri, doğru fiyatlama yapıp yapılmadığını gibi konuları CEO'lara veya firma sahiplerine gösterir.

SPK tarafından belirlenen kurumsal yönetim ilkeleri dört ana başlık altında toplanmaktadır. Bu ilkeler; "pay sahipleri", "kamuyu aydınlatma ve şeffaflık", "menfaat sahipleri" ve "yönetim kurulu" ilkeleridir.

Güvence Raporu ise konkordato ilanı için borçlunun mahkemeye sunması zorunlu olan bir rapordur. Bu raporda borçlunun borçlarını nasıl ödeyeceği ve durumunu nasıl düzelteceği gibi bilgiler yer almaktadır.

Kurumsal yönetim endeksi, Borsa İstanbul'da listelenen ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum notu belirli kriterleri karşılayan şirketlerin fiyat ve getiri performanslarını ölçmek amacıyla oluşturulmuş bir endekstir.

Kredi ve kurumsal yönetim ilkeleri ise SPK tarafından incelenmektedir. SPK'nın belirlediği düzenlemeler çerçevesinde, derecelendirme kuruluşları işletmelerin kurumsal yönetim ilkelerini uygulama durumunu saptayarak bir değer atamaktadır. Bu süreçte SPK önemli bir rol oynamaktadır.

Geri