AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurumsal sosyal sorumluluk ilkeleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kurumsal sosyal sorumluluk ilkeleri nelerdir?​

Kurumsal yönetimin işleyiş temelini oluşturan ve genel kabul gören, şeffaflık (transparency), hesapverme (accountability), sorumluluk (responsibility) ve adil olma (fairness) kavramları tüm uluslararası kurumsal yönetim yaklaşımlarının temel ilkeleri olarak kabul edilmiştir.

Kurumsal sosyal sorumluluk teorileri nelerdir?​

kurumsal sosyal sorumluluk teorileri Wildsor (2006: 95), kurumsal sosyal sorumluluğu üç temel yaklaşımda incelemiştir: Etik sosyal sorumluluk, ekonomik sosyal sorumluluk ve kurumsal vatandaşlık.

Kurumsal sosyal sorumluluk nasıl olmalı?​

Kurumsal sosyal sorumluluk nasıl olmalı?
Bunun için din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanlar için adil bir ücretlendirme politikası sunulmalı, çalışan alımları ayrımcılıktan uzak bir şekilde gerçekleştirilmeli ve şirket içinde her çalışana eşit ve adil yükselme şansı tanınmalı.

Sosyal sorumluluğun artışına neden olan faktörler?​

Kurumsal sosyal sorumluluk kavramın ortaya çıkışında etkili olan faktörleri; iktisadi, politik ve toplumsal etkenler olarak sınıflandırmak mümkündür.
- İktisadi Etkenler.
- Politik Etkenler.
- Toplumsal Etkenler.

Kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları nelerdir?​

Ayrıca yardım fonu destekleme, eğitim çalışmaları düzenleme gibi topluluk sorumlulukları da kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri içinde yer alır. Tüm bu faaliyetler yasal zorunluluk değildir, kurumların kendi inisiyatifleri doğrultusunda gönüllü gerçekleştirdikleri uygulamalardır.

Işletmelerde kurumsal sosyal sorumluluk Nedir?​

Işletmelerde kurumsal sosyal sorumluluk Nedir?
Kurumsal sosyal sorumluluk; işletmelerin faaliyetlerinde, üretim aşamasından tüketime kadar olan tüm safhalarda toplum sağlığı konusunda duyarlı olması ve toplumun kalkınmasını destekleyen hedefler, politikalar, ilke ve eylemler benimsemesidir.
Sosyal sorumluluk kavramı hangi olayla ortaya çıkmıştır?​
Ancak asıl olarak sosyal sorumluluk kavramının kurumlar için odak noktası haline gelmesi Sanayi Devrimi dönemine dayanmaktadır.
Sosyal sorumluluk piramidi nedir?​
Bunlar, ekonomik sorumluluklar, yasal sorumluluklar, etik sorumlulukları ve hayırseverlik sorumluluklarıdır. Kurumsal sosyal sorumluluğu oluşturan bu dört ana unsur Carroll tarafından bir piramit biçiminde değerlendirilmiştir.

Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri nelerdir?​

Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri nelerdir?
Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, kurumların kendi müşteri kitlesi ile bütünleşmesini sağlayarak marka değerini artırır. Aynı zamanda kurum çalışanlarının da motivasyonuna da katkı sağlar. Gelişen dünyada bireyler, inandıkları değerlere sahip çıkan ve dünyanın gelişimine katkıda bulunan kurumlarda çalışmak ister.

Sosyal sorumluluk türleri nelerdir?​

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Türleri Kurumsal sosyal sorumluluğun dört türü çevresel sürdürülebilirlik girişimleri, doğrudan hayırseverlik, iş etiği uygulamaları ve ekonomik sorumluluktur.

Sosyal sorumluluğun dört bileşeni nelerdir?​

Kurumsal sosyal sorumluluk Çalışma alanı nedir?​

Kurumsal sosyal sorumluluk Çalışma alanı nedir?

Etik kurumsal sosyal sorumluluk Nedir?​

Kurumsal sosyal sorumluluk tanımı gereği yasal zorunluluklara ve yasalara uymayı değil gönüllü olarak gerçekleştirilen etik, “doğru” ve “iyi” işleri ifade eder.

Sosyal sorumluluk kavramı nasıl ortaya çıkmıştır?​

1950 ve 1960’lar sosyal sorumluluğun modern çağı olarak nitelendirilmektedir. Bu dönem Howard R.Bowen’ın “İşadamının Sosyal Sorumluluğu” adlı yayınıyla başlamıştır. Bu ve daha sonraki çalışmaları Bowen’ın kurumsal sosyal sorumluluğun babası olarak nitelendirilmesine neden olmuştur.
 
Kurumsal sosyal sorumluluk, işletmelerin faaliyetlerini sadece kar elde etme odaklı değil, aynı zamanda toplumun ve çevrenin refahına katkıda bulunan bir şekilde yürütmelerini ve toplumun beklenti ve ihtiyaçlarına duyarlı olmalarını ifade eder. Kurumsal sosyal sorumluluk ilkeleri genellikle şeffaflık, hesapverme, sorumluluk ve adillik gibi kavramların üzerine kurulur.

Kurumsal sosyal sorumluluğun teorik çerçevesi incelendiğinde üç temel yaklaşım öne çıkar: etik sosyal sorumluluk, ekonomik sosyal sorumluluk ve kurumsal vatandaşlık. İşletmeler, bu temel yaklaşımları benimseyerek çevresel, toplumsal ve ekonomik boyutlarda sorumluluk sahibi olmalıdır.

Kurumsal sosyal sorumluluğun uygulanması konusunda ise, işletmelerin etik ilkelere, yasal düzenlemelere uygun hareket etmeleri beklenir. Bunun yanı sıra çalışanların adil bir ücretlendirme politikasıyla desteklenmesi, ayrımcılığın önlenmesi ve eşit fırsatların sağlanması da önemli unsurlardır. Ayrıca, işletmeler toplumla etkileşimde bulunarak çevresel projeler, eğitim çalışmaları gibi sosyal sorumluluk projelerine destek olmalıdır.

Kurumsal sosyal sorumluluğun artışına neden olan faktörler ise iktisadi, politik ve toplumsal etkenler olarak sınıflandırılabilir. İşletmeler, bu faktörleri göz önünde bulundurarak sosyal sorumluluk anlayışlarını geliştirebilir ve uygulamalarını genişletebilirler.

Sonuç olarak, kurumsal sosyal sorumluluk kavramı gün geçtikçe daha fazla önem kazanmakta ve işletmeler üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. İşletmelerin toplum ve çevre odaklı sürdürülebilir bir yaklaşım benimsemesi, hem şirketin itibarını artırır hem de toplumla daha sağlıklı ilişkiler kurmasını sağlar.
 
Geri
Üst