AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurumsal sosyal sorumluluk hangi yilda?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kurumsal sosyal sorumluluk hangi yılda?​

1953’te yayınladığı çalışmasında Bowen kurumsal sosyal sorumluluğun ilk tanımı da oluşturmuş, kurumsal sosyal sorumluluğu işletmenin faaliyetlerini toplumun amaç ve değerlerine uygun olarak gerçekleştirme yükümlülüğü olarak tanımlamıştır.

Sosyal sorumluluğun artışına neden olan faktörler?​

Kurumsal sosyal sorumluluk kavramın ortaya çıkışında etkili olan faktörleri; iktisadi, politik ve toplumsal etkenler olarak sınıflandırmak mümkündür.
- İktisadi Etkenler.
- Politik Etkenler.
- Toplumsal Etkenler.

Kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları ilk olarak nerede ortaya çıkmıştır?​

Kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları ilk olarak nerede ortaya çıkmıştır?
1.1.Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kavramı Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı literatürü incelendiğinde kavramsal olarak ilk kez, H.Bowen’in 1953 yılında yayınlanan ʺ″İşadamlarının Sosyal Sorumluluklarıʺ″ adlı kitabında yer aldığı görülmektedir.

Işletmelerde kurumsal sosyal sorumluluk Nedir?​

Işletmelerde kurumsal sosyal sorumluluk Nedir?
Kurumsal sosyal sorumluluk; işletmelerin faaliyetlerinde, üretim aşamasından tüketime kadar olan tüm safhalarda toplum sağlığı konusunda duyarlı olması ve toplumun kalkınmasını destekleyen hedefler, politikalar, ilke ve eylemler benimsemesidir.

Sosyal sorumluluk piramidi nedir?​

Bunlar, ekonomik sorumluluklar, yasal sorumluluklar, etik sorumlulukları ve hayırseverlik sorumluluklarıdır. Kurumsal sosyal sorumluluğu oluşturan bu dört ana unsur Carroll tarafından bir piramit biçiminde değerlendirilmiştir.

Bireysel ve sosyal sorumluluk modeli kaç seviyeden oluşur?​

Bireysel ve Sosyal Sorumluluk Modeli Bu yönler şunlardır: (1) Öğretmen-öğrenci ilişkisi, (2) Uyum sağlama, (3) Öğrencileri yetkilendirme ve (4) Aktarım.

Sosyal sorumluluk terimi ilk kez hangi yıllarda kullanılmıştır?​

Sosyal sorumluluk terimi ilk kez hangi yıllarda kullanılmıştır?
İşletmelerin, yalnızca ekonomik hedefleri amaçlayan değil, aynı zamanda toplumsal refah ve sürdürülebilir çevre anlayışını gözeten kurumlar olması gerektiğini savunan Kurumsal Sosyal Sorumluluk’un (KSS) temelleri M.Ö. 18. Yüzyıl’da yazılmış olan Hammurabi Kanunları’na kadar dayanmaktadır.

Carroll un sosyal sorumluluk modeli nedir?​

Carroll un sosyal sorumluluk modeli nedir?
Carroll, işletmelerin toplumsal sorumluluğunu “belli bir zamanda toplumun işletmeden ekonomik, yasal, etik ve gönüllü beklentileri” nin bütünü olarak tanımlamıştır (Carroll, 1979, 500).
Işletmelerde Kurumsal Sosyal Sorumluluk Nedir?​
 
Kurumsal sosyal sorumluluğun kökenleri ve gelişimi oldukça ilginç bir konudur. Kurumsal sosyal sorumluluğun temelleri, ilk kez 1953 yılında Howard Bowen tarafından atılmıştır. Bowen, kurumsal sosyal sorumluluğu işletmelerin faaliyetlerini toplumun amaç ve değerlerine uygun olarak gerçekleştirme yükümlülüğü olarak tanımlamıştır. Bu tanım, CSR (Corporate Social Responsibility) kavramının temelini oluşturmuştur ve sosyal sorumluluğun işletme dünyasındaki yerini belirlemiştir.

Sosyal sorumluluğun artışına neden olan faktörler ise genellikle iktisadi, politik ve toplumsal etkenler olarak sınıflandırılmaktadır. İktisadi etkenler, ekonomik gelişmeler ve rekabet koşullarıyla ilgili ihtiyaç ve baskıları içerirken, politik etkenler ise devlet düzenlemeleri ve toplumsal beklentiler gibi unsurları içerir. Toplumsal etkenler ise genel olarak toplumun değerleri, beklentileri ve duyarlılıklarıyla ilgilidir.

Kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarının ilk olarak ortaya çıktığı yer ise 1953 yılında H.Bowen'in "İşadamlarının Sosyal Sorumlulukları" adlı kitabında görülmektedir. Bowen'in bu kitabı, kurumsal sosyal sorumluluğun iş dünyasında nasıl bir yere sahip olduğunu net bir şekilde ortaya koymuştur.

Öte yandan, kurumsal sosyal sorumluluk kavramı, işletmelerin faaliyetlerinde, üretim aşamasından tüketime kadar olan tüm safhalarda toplum sağlığı konusunda duyarlı olması ve toplumun kalkınmasını destekleyen hedefler, politikalar, ilke ve eylemler benimsemesi olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım, işletmelerin sadece kâr odaklı olmaması gerektiğini vurgulamaktadır.

Sosyal sorumluluk piramidi ise Carroll tarafından geliştirilen bir kavramdır. Bu kavramda, kurumsal sosyal sorumluluğu oluşturan dört ana unsur; ekonomik sorumluluklar, yasal sorumluluklar, etik sorumlulukları ve hayırseverlik sorumlulukları şeklinde sınıflandırılmıştır.

Son olarak, Carroll'un sosyal sorumluluk modeli, işletmelerin toplumsal sorumluluğunu "belli bir zamanda toplumun işletmeden ekonomik, yasal, etik ve gönüllü beklentileri" nin bütünü olarak tanımlayan bir modeldir. Bu model, işletmelerin toplumla olan ilişkilerini ve sorumluluklarını detaylı bir şekilde ele almaktadır.
 
Geri
Üst