AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurumsal kiracili dukkan almak mantikli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.174
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kurumsal kiracılı dükkan almak mantıklı mı?​

Kurumsal kiracısı olan dükkanlarda genellikle kira ödememe, kirayı düzensiz ödeme gibi sorunlar yaşanmaz. Bu yüzden yatırım yaptığınız dükkanda düzenli kira geliriniz olur. Dükkan amortisman süresini etkileyen faktörlerden biri de yatırım için satın aldığınız dükkanın yasal durumudur.

Tapu bağış mı satış mı?​

Tapu bağış mı satış mı?
Yani aile bireyleri arasındaki konut ve benzeri gayrimenkul şayet bir bedel karşılığında veriliyor ise satış, bedel olmadan veriliyor ise tapudaki işlem şeklen satış gibi gözükse de hibe veya bağış olarak değerlendirilmektedir.

Dükkan satın alırken nelere dikkat edilmeli?​

Dükkan satın alırken nelere dikkat edilmeli?
İş Yeri Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 18 Önemli Konu
- Dükkanın veya mağazanın konumu (lokasyon) nasıl?
- İşyeri olarak mı projelendirilmiş?
- Cephe genişliği ne kadar?
- Bahçesi yada ön kullanım alanı var mı?
- Otopark var mı?
- Kolonlar nerede?
- Baca var mı?
- Depreme dayanıklı mı?

Dükkan sahibi dükkanı sattı kontratım var ne yapmalıyım?​

Peki, siz de bir dükkan kiraladıysanız ve “Dükkan sahibim dükkanı sattı ne yapmalıyım?” diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım. Taşınmazın satılması halinde kira sözleşmesinin yeni tarafı, taşınmazın yeni maliki oluyor. Yeni dükkan sahibi de bu dükkana ihtiyacı olması halinde kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor.

Ev satarken ne kadar vergi çıkar?​

Ev satarken ne kadar vergi çıkar?
Bir taşınmazın satışında, tapuda beyan edilen satış tutarın yüzde 4’ü tapu harcı olarak ödeniyor. Aslında tapu işlemleri sırasında alışveriş hangi tutar üzerinden yapıldıysa o tutar beyan edilmeli.

Konut satış vergisi ne kadar?​

Konut satış vergisi ne kadar?
Gayrimenkulününün satışından istisna bedelinden az miktarda kazanç elde edenler vergiyi ödemekten muaf tutulur. Bu bedel 2020 yılında 18 bin; 2021 yılında 19 bin olarak belirlenmiştir. 2022 yılı için gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisna tutarı 25 bin TL’dir.
Babadan oğula satış mı bağış mı?​
Yani bir kimseye anne veya babası tarafından bir malvarlığı devredilmişse, bu devir işleminin karşılıksız kazandırma, bir tür bağış olduğu kabul edilir. Örneğin aracı noterde, yazlık daireyi tapuda satış gibi gösterme, satıcı anne veya baba, alıcı çocukları ise, geçerli kabul edilmez, bağış kabul edilir.

Bir dükkanın fiyatı nasıl belirlenir?​

Bir dükkanın fiyatı nasıl belirlenir?
Dükkanın bulunduğu bölgede bulunan Satılık ve ya 3 ay içerisinde satılmış tüm aynı ve ya yakın özelliklerdeki işyerleri araştırılarak fiyatlar öğrenilmelidir. Sonra bölgede satışta olanlar içerisindeki en düşük fiyatlı olan ile en yüksek fiyatta olan portföyler toplanarak ortalaması alınması yöntemi ile bulunabilir.

Dükkan almak mı ev almak mı?​

Dükkan almak mı ev almak mı?
Aynı semtte ve fiziki yapıda bulunan bir dükkan ve bir daire karşılaştırıldığında, dükkanın kira getirisi yüksek olduğu için kendini daha kısa sürede amorti ettiği söylenebilir. Daire ile eşit koşullardaki dükkan için amorti süresi 10-12 yıl iken, daire için bu süre 15-18 yıl kadar sürebilir.

Dükkan satışı durumunda kiracı ne olur?​

İçinde kiracı varken işyeri satışı yapılabiliyor. Taşınmazın satılması durumunda yeni malik ihtiyacı durumunda kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor. Tahliye için edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesi feshi davasını altı ay sonra açabiliyor.
 
Kurumsal kiracılı dükkân almak, genellikle düzenli kira getirisi sağladığı için mantıklı bir yatırım seçeneği olabilir. Kurumsal kiracısı olan dükkânlarda kira ödeme sorunlarıyla karşılaşma olasılığı düşüktür ve bu da düzenli bir gelir elde etmenizi sağlar. Dükkanın amortisman süresini etkileyen unsurlardan biri, yatırım amacıyla satın almış olduğunuz dükkânın yasal durumudur. Bu yüzden, yatırım yapmadan önce dükkânın kiracı geçmişi ve kira sözleşmesi gibi konuları detaylıca incelemek önemlidir.

Dükkan satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli konular şunlar olabilir:
- Dükkanın konumu ve lokasyonu
- İş yeri olarak planlanmış olması
- Cephe genişliği
- Bahçe veya ön kullanım alanı varlığı
- Otopark imkanı
- Kolonların konumu
- Baca olup olmadığı
- Depreme dayanıklılığı gibi faktörler

Eğer bir dükkan kiraladıysanız ve dükkan sahibi dükkanı satarsa ne yapmanız gerektiği konusunda endişeleriniz varsa, taşınmazın satılması durumunda kira sözleşmesinin yeni sahibi, taşınmazın yeni maliki olacaktır. Yani, yeni dükkan sahibi kiracıdan tahliyesini isteyebilir. Ancak bu süreçte kiracının hakları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Dükkan fiyatlarının belirlenmesi konusunda ise, dükkanın bulunduğu bölgede satılan veya satışa çıkarılan benzer özelliklere sahip diğer işyerlerinin fiyatları araştırılarak bir fiyat aralığı belirlenebilir.

Dükkan mı ev mi almak konusunda ise, dükkan genellikle yüksek kira getirisi sağladığı için kendini daha kısa sürede amorti edebilir. Ancak yatırım amacınıza ve tercihlerinize bağlı olarak dükkan veya ev alımı yapabilirsiniz.

Son olarak, dükkan sahibi dükkanı satarsa ve kiracı varsa, yeni malik tahliye talebinde bulunabilir ancak bu sürecin yasalara uygun şekilde yürütülmesi ve kiracının haklarının korunması önemlidir.
 
Geri
Üst