Kuru fasulye nerede uretiliyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
174.960
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kuru fasulye nerede üretiliyor?​

Kuru fasulye üretimi ağırlıklı olarak İç Anadolu’da gerçekleşmektedir. 2017 yılında üretimin yaklaşık 0’u Konya’da, ’ü Karaman’da ve % 12’si Niğde ilimizde gerçekleşmiştir. 2016 yılında dünya kuru fasulye üretiminin ’u Myanmar, ’ü Hindistan, %9’u ise Brezilya tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kuru fasulye üretimi nasıl yapılır?​

Bodur veya yarı sarılıcı olan fasulye yetiştirilirken küçük tohumlardan dekara 6-7 kg, orta iri taneli tohumlardan 7-10 kg, büyük taneli tohumlardan ise 10-12 kg. ekilmelidir. Uygun ekim derinliği killi topraklarda 4-6 cm. arasında olmalıdır. Hafif bünyeli kumlu topraklarda ise bu derinlik 6-8 cm. seviyesine çıkar.
Kuru fasulye nerede meşhur?
Erzurum’un Karadeniz’e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi… ERZURUM – İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü’nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.

Oturak fasulye nasıl yetiştirilir?​

Önceden çapalanıp kuru ve elenmiş hayvan gübresi ilave edilmiş toprağa üç ila dört cm kadar derinlikte toprak açılarak buraya üç dört adet tohum bırakılarak üzerleri yine bu toprakla kapatılarak ekimi yapılır. Bodur çeşitlerde sıra araları 40-50 cm, sıra üzeri 15-20 cm. olacak şekilde ekilir.

Kuru fasulye en çok hangi ilde yetişir 2022?​

Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Fasulye nerede üretiliyor?
Fasulye hangi bölgede yetişir? İller bazında imalatın en çok görüldüğü bölge Karadeniz olarak görülse de Akdeniz ve Ege bölgesinde de bir hayli yaygın bir biçimde üretimi görülmektedir. İklim olarak uygun ortamı bulan taze fasulye yine iç Anadolu bölgesinde de rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.
Ortalama olarak yer fasulyesinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyesinden dekara 750-1250 kg verim elde edilmektedir.
Kuru fasulye pirinç pilavı veya bulgur pilavı ile birlikte servis edilir. Genellikle Türkiye’nin milli yemeği olarak da kabul edilir.
Oturak fasulye ne zaman ekilir?
Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekecektir. Fasulye tohumunu ekileceği zaman havanın güzel olması ve toprağın da soğuk olmaması son derece önemlidir.

Oturak fasulye kaç günde yetişir?​

Bodur fasulye çeşitlerinde çıkıştan 20-30 gün sonra çiçeklenme başlamaktadır ve 15-30 gün; sırık çeşitlerde ise çıkıştan 50-60 gün sonra başlayan çiçeklenme vegetasyon süresinin sonuna kadar devam etmektedir. Fasulyelerde %99 oranında kendine döllenme vardır. Fasulyede meyve bakla şeklindedir.
 
Geri
Üst