- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kurtuluş savaşında ilk kurşun nerede atıldı?
Hasan Tahsin ya da gerçek adıyla Osman Nevres (1888, Selanik – 15 Mayıs 1919, İzmir), 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’e çıkartma yapan, seçkin askerlerden oluşan Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordonboyu’ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan ulusal sembol kişi, yazar ve gazeteci.Kurtuluş Savaşında işgallere karşı ilk direniş nerede başladı?
1920 yılı ortalarında ise, bu mevcudun yaklaşık 15.000 kişiye ulaştığını tahmin edilmektedir. İlk Kuvâ-yi Milliye kıvılcımı (ilk silahlı direniş) Güney Cephesi’nde Dörtyol’da 19 Aralık 1918’de Fransızlara karşı başlamıştır.Adana ve çevresi ne işgal eden Fransızlar ve Fransız ordusunda yer alan Ermenilerin saldırılarına karşı bölgede silahlı direniş başlatan milli cemiyet hangisidir?
Türk bayrakları yerine Fransız bayrakları çekilmiştir. Bunun üzerine Temmuz 1919’da Adana halkının bir kısmı şehri terk ederek Toroslara sığınmıştır. Fransız ve Ermenilerin bu saldırıları karşısında teşkilatlanan Kuvayımilliye birlikleri, bu kuvvetlerle mücadeleye başlamıştır.
Ilk silahlı direniş Güneydoğu Anadolu’da Fransızlara karşı başlamıştır doğru mu yanlış mı?
Fransızlar 10 Nisan 1920’ye kadar işgali sürdürdü. Daha sonra Yunanlılar 3 koldan Ege Bölgesi’ni işgal ettiler. Yunan işgali 15 Mayıs 1919’dan 9 Eylül 1922’ye kadar üç yıl sürdü. Kurtuluş savaşımızda işgallere karşı ilk silahlı direniş Güneydoğu Anadolu’da Fransızlara karşı başladı.
Kurtuluş Savaşı’nın ilk kurşunu kim atmıştır?
Hasan Tahsin’in işgal askerlerine sıktığı ilk kurşun, Türk Kurtuluş mücadelesinde diğer yerlere de örnek teşkil etti. Aydın ve Balıkesir’de işgale karşı direniş baş gösterdi.Dörtyol’da ilk kurşunu kim sıktı?
DH, 1478 /1327.Z.5Mondros ateşkes antlaşmasından sonra 11 Aralık 1918’de işgal edilen Dörtyol’da Milli Mücadele’de İLK KURŞUN 19 Aralık 1918’de Karakese köyünde Özerlili Hoca Ömer oğlu Mehmet Çavuş (Mehmet Kara ) tarafından atılmıştır.Mondros Mütarekesi nden sonra ilk direniş nerede başladı?
Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ardından başlayan işgallere karşı Türk halkı yerel bazda direniş göstermiş.İlk direniş ve çatışma 1918 yılın Aralık ayının ortalarında Güney Cephesi’nde Dörtyol’da Fransızlara karşı gerçekleşir.
Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra ilk işgal edilen yer neresidir?
Mondros Ateşkes Antlaşmasından hemen sonra İngiliz kuvvetleri 3 Kasım 1918’de Musul’u işgal ettiler. Musul Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra ilk işgal edilen yer oldu.
Mondros Mütarekesi ertesinde Çukurova kimler tarafından işgal edilmiştir?
Dünya Savaşı sonunda Çukurova’yı işgal eden Fransızlar, bölgedeki silahlı mücadele- de yeterli başarı kazanamamış ve Milli Kuvvetler karşısında Toros geçitleri üzerindeki karakollarını koruyamamışlardı.Çukurova bölgesini işgal eden ingilizler hangi antlaşma ile bölgeyi Fransızlara terk etti?
1867 yılında İdari Teşkilat kurularak Adana Vilayet haline getirilmiştir. 24 Aralık 1914’de Fransızlar antlaşma hükümlerine göre Adana’ya girmişlerdir. Daha sonra 20 Ekim 1921’de Ankara Antlaşması ile 5 Ocak 1922’de Fransızlar Adana’yı terk etmek zorunda kalmışlardır.Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra kimler nereleri işgal etti?
İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imza edilmesinden bir hafta sonra İstanbul’u işgal ettiler. Bu işgalin ardından İngiltere Musul ve çevresini, Fransa Suriye’yi, İtalya ise Anadolu’nun güney sahillerine asker çıkardı.
Kurtuluş savaşında hangi cephelerde savaştık?
Kurtuluş Savaşı’nda, Doğu cephesinde Ermeniler ile; Güney cephesinde Fransızlar ve Ermeniler ile; Batı cephesinde ise Yunanlılar ile savaşılmıştır.