- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 144.906
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kurtuluş Savaşı Gazeteleri nelerdir?
Kurtuluş Savaşını destekleyen Millî Mücadele basınını da Anadolu ve İstanbul basını olmak üzere iki grupta toplamak mümkündür. İstanbul basınında Millî Mücadeleden yana olan önemli gazeteler Tasvir-i Efkâr, Vakit, İkdam, Zaman, Akşam, Tercüman, İstiklâl, İleri ve Yenigün’dür.Sivas Kongresinde çıkarılan gazetenin adı nedir?
İrâde-i Milliye (Günümüz Türkçesi Ulusal Egemenlik) İtilaf Devletleri’nin işgallerine karşı 1919’da Anadolu’da başlayan Kurtuluş Hareketi’nin ilk yayın organı olarak Sivas’ta çıkarılan gazetedir. Gazetenin çıkarılmasına Sivas Kongresi’nde karar verilmişti.
Mütareke dönemi gazeteleri nelerdir?
Mütareke yanlısı gazeteler
Atatürk’ün kurduğu gazete ve haber ajansları nedir?
Yaptıklarını ve yapacaklarını halka duyurarak kamuoyu oluşturmak isteyen Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşını başlattığı andan itibaren basından destek almış ve basının gücünü en etkili şekilde kullanmıştır. Atatürk, Minber, İrade-i Milliye ve Hakimiyet-i Milliye olmak üzere üç gazete çıkarmıştır.Milli Mücadele’ye destek veren Anadolu gazeteleri nelerdir?
Millî Mücadele’yi destekleyen Anadolu gazeteleri içerisinde Yeni Adana, İstikbal ve Hukuk-u Beşer’i de görüyoruz. Bunlardan Hukuk-u Beşer, İzmir’de yayınlanmıştır. Başyazarı Hasan Tahsin (Osman Recep Nevres) idi.
Milli mücadelenin ilk basın yayın organı nedir?
Anadolu’da devletin yaptığı işlerin gösterilmesi için 7 Şubat 1921’de Ceride-i Resmiye ( ilk resmi gazete – TBMM’nin yayın organı ) yayınlanmıştır. 10 Eylül 1923’de Resmi Ceride adını almıştır.
Hâkimiyet-i Milliye (Osmanlıca: حاكميت مليه), Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir. …
Atatürk dönemi basın yayınları nelerdir?
Atatürk, “Minber”, “İrade-i Milliye” ve “Hakimiyet-i Milliye” olmak üzere üç gazete çıkarmıştır. Yaptıklarını ve yapacaklarını halka duyurarak kamuoyu oluşturmak isteyen Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı andan itibaren basından destek almış ve basının gücünü en etkili şekilde kullanmıştır.
Mütareke Dönemi Gelişmeleri nedir?
Mütareke, Türk tarihinde 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi ile başlayıp Mudanya Mütarekesi ile sona erdiği kabul edilen ve işgal ve Türk Kurtuluş Savaşı ile betimlenen ara dönem. Edebiyat ve diğer sanat eserlerine konu ve sahne oluşturmuştur.
Atatürk Kurtuluş Savaşı’nı ne olarak yönetti?
Sivas ve Erzurum Kongrelerinden sonra Ankara’ya gelen Mustafa Kemal, 23 Nisan 1920’de Türk milleti ile birlikte Büyük Millet Meclisi’ni açmıştır. Büyük Millet Meclisi başkanı seçilen Atatürk, Kurtuluş Savaşı mücadelesinin lideri olmuştur.Milli cemiyetlerin çıkardığı gazeteler nelerdir?