AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurtarici ehliyeti hangi sinif?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.074
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kurtarıcı ehliyeti hangi sınıf?​

G sınıfı Sürücü Belgesi Karayolları Trafik Kanununa göre Karayolunda hareket edecek araçları kullanmak için gerekli olan bir belgedir. Kullandığınız İş Kamyonu (Araç Kurtarma – Çekme – Taşıma) ile Karayoluna çıkacaksanız Ehliyetinize “G” sınıfı sürücü belgesi olarak işletmeniz gerekmektedir.

Oto kurtarici is yapar mi?​

K belgesi ve oto çekici araca sahip olan kişiler, oto kurtarıcı işini yapabilmektedirler. Oto çekici bir aracın ortalama fiyatı 150 bin ile 530 bin TL arasında değişiklik göstermektedir.

Kurtarıcı alırken nelere dikkat edilmeli?​

Kurtarıcı alırken nelere dikkat edilmeli?
İşin resmiyete dökülmesi gerekmektedir.
- 1- Araç taşıma kaskosu yaptırmanız riskinizi azaltacaktır.(2000-3000 TL civarındadır)
- 2- SRC 4 belgenizin olması gerekmektir. ( Ortalama 750 TL)
- 3- Psikoteknik belgeniz olmalı.(Ortalama 200 TL)
- 4- Ulaştırma Bakanlığından oto kurtarıcı aracınız için K belgenizin olması gereklidir.

Oto kurtarıcı için hangi src gerekli?​

SRC 2 belgesi almak için de psikoteknik raporu alınması gerekmektedir. SRC 3 belgesi: Ülkeler arası eşya veya kargo taşımacılığı yapan şoförlerin almaları gereken belgedir. Kamyon, çekici ve TIR sürücülerinin yanı sıra kamyonet, pikap ve panelvan gibi araçları kullanan sürücüler SRC 3 belgesi almalıdır.

B sınıfı ehliyet kurtarıcı kullanabilir mi?​

Çekici kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz.

Çekici B sınıfı ehliyet kullanabilir mi?​

Çekici B sınıfı ehliyet kullanabilir mi?
3.500 kg’dan 7.500 kg’a kadar olan çekici ve kamyon kullanıcılarının alması gerekiyor. Deneyim şartı aranmıyor ama en az B sınıfı ehliyete sahip olmak zorunlu tutuluyor.

Oto kurtarıcı ayda ne kadar kazanır?​

Oto çekiciniz için her ay bakım, yakıt ve çeşitli vergi giderlerini göz önünde bulundurarak 3000 ile 4000 lira arasında bir meblağı gözden çıkarmanız gerekir. Bu durumda ay sonunda elinize geçecek net miktar 11 bin ile 12 bin lira arasında olacaktır.

Çekiciler nasıl çalışır?​

Tıpkı forklift düzeninde olduğu gibi araç altına giren iki büyük çatal sayesinde araç kaldırılır ve çekici kasasına konur. Yolun ve aracın uygunluğuna bağlı olarak sol ya da sağ taraftan araç çekiciye yüklenebilir. Tepeden çekici daha çok trafik polislerinin kullandığı bir kurtarıcı sistemidir.

Özel amaçlı çekici ne demek?​

Özel amaçlı çekici ne demek?
Trafikten men edilen veya çekilerek götürülmesi gereken araçlar, kurtarıcı/çekici olarak adlandırılan Özel Amaçlı Taşıtlarla götürülmektedir.

Çekici B sınıfı ehliyet kullanabilir mı?​

Çekici ehliyeti hangisi?​

C1 Sınıfı Kamyon Çekici Ehliyeti 3500’dan, 7500 Kg’a kadar olan çekici ve kamyon kullanacakların alacağı sürücü belgesi çeşididir. Yaş sınır 18 olarak belirlenmiştir. Deneyim şartı olarak en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir. M, B1, B ve F sınıfı araçları kullanabilirler.

Çekici kullanmak için hangi ehliyet?​

Çekici kullanmak için hangi ehliyet?
CE Sınıfı ehliyet Tır ve Çekici kullanımı için alınmaktadır. Her çeşit tır kullanıcıları için geçerli ehliyet türüdür. 2016 yılından önce alınan E Sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler.

B sınıfı sürücü hangi araçları kullanır?​

En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur. Yeni ehliyet sınıfları ile kullanılabilecek diğer araçlar aracın özelliklerine göre de sınıflandırılmıştır.

Yeni yasaya göre B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?​

 
Kurtarıcı aracı kullanabilmek için G sınıfı sürücü belgesine ihtiyaç duyulmaktadır. G sınıfı sürücü belgesi, iş kamyonu gibi araçları Karayolu Trafik Kanunu'na göre kullanabilmek için gereklidir.

Oto kurtarıcı işi yapabilmek için K belgesine ve oto çekici aracına sahip olmak gerekmektedir. Oto çekici aracının fiyatı genellikle 150 bin ile 530 bin TL arasında değişmektedir.

Kurtarıcı alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Öncelikle işin resmiyete dökülmesi önemlidir. Ayrıca araç taşıma kaskosu, SRC 4 belgesi, psikoteknik belgesi ve Ulaştırma Bakanlığından K belgesi gibi belgelere sahip olmak gerekmektedir.

Oto kurtarıcı için SRC 3 belgesi gerekmektedir. SRC 3 belgesi, uluslararası eşya veya kargo taşımacılığı yapan sürücülerin almaları gereken bir belgedir. Kamyon, çekici, TIR gibi araçları kullanan sürücüler SRC 3 belgesine sahip olmalıdır.

Bir çekici kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterli olmayabilir. Çekici kullanmak isteyenlerin öncelikle B sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir. Eğer çekici 3.500 kg ile 7.500 kg arasında ise ilgili ehliyete sahip olmak gerekmektedir.

Oto kurtarıcılar genellikle aylık 11 bin ile 12 bin lira arasında gelir elde edebilirler. Bu miktarın hesaplanmasında özellikle aracın bakım, yakıt ve vergi giderleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Çekiciler, aracın altına giren büyük çatalar sayesinde aracı kaldırıp çekici kasasına yüklerler. Araç ve yol durumuna göre araç sol ya da sağ taraftan çekiciye yüklenebilir. Tepeden çekici ise genellikle trafik polislerinin kullandığı bir kurtarıcı sistemidir.

Özel amaçlı çekici, trafikten men edilen ya da çekilerek götürülmesi gereken araçların taşınmasında kullanılan özel araçlardır.

Çekici kullanmak için CE sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulmaktadır. CE sınıfı ehliyet, TIR ve çekici kullanımı için gereklidir.

B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanımına, B1 ise dört tekerlekli motosiklet kullanımına uygundur. BE ehliyeti ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına izin vermektedir.

Son olarak, yeni yasal düzenlemelere göre B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet gibi araçları kullanmaya izin vermektedir. Bu kapsamda, ilgili videonun konuyla ilgili ayrıntılar içerdiğini belirtmek isterim.
 
Geri
Üst