AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurtaj tip dilinde ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kürtaj tıp dilinde ne demek?​

Kürtaj veya daha doğru tabirle küretaj genel anlamda rahim içi istenmeyen bir gebeliğin tahliyesi anlamına gelmektedir. Tıbbi literatürde gebelik sonlandırma, gebelik terminasyonu yada dilatasyon-küretaj olarakta geçer.

Kürtajı ilk kim buldu?​

Tarihçe. Kürtajı resmî olarak serbest bırakan ilk ülke 1920 yılında tıbbi bir neden olmasa dahi kürtajı serbest bırakan Sovyetler Birliği’dir.

Kürtaj sonrası enfeksiyon nasıl geçer?​

Kürtaj sonrası enfeksiyon nasıl geçer?
Kürtaj işlemi sonrası enfeksiyon oluşursa, tedavi olarak antibiyotik kullanılır. Çoğunlukla bu tedavi kafidir. Fakat hasta da apse oluşursa veya enfeksiyon daha ciddi boyut alırsa hastaneye yatması gerekebilir.

Küretaj patoloji nedir?​

Küretaj patoloji nedir?
Kanamaya neden olan rahim içindeki kalınlaşmış tabakanın küretaj işlemi ile kazınarak alınmasıdır. Rahim duvarındaki bu kanama yapan kalınlaşma tabakası küretaj işlemi sayesinde temizlenerek hem tedavi edilmiş olur hem de alınan parçalar patoloji laboratuarında tahlil edilerek hastalığın tanısı konmuş olur.

Tıbbi kürtaj nasıl yapılır?​

Kürtaj (tıbbi tahliye) bir cerrahi işlemdir. Sadece Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan, işinin ehli kişilerce uygun, steril koşullar altında yapılmalıdır. Hastaya anestezi verildikten sonra vajina ve rahim ağzı özel solüsyonlarla dezenfekte edilir. Ultrason eşliğinde işleme başlanır.

Kürtaj ilk ne zaman ortaya çıktı?​

9 yargıç vakayı 2 yıl inceledikten sonra 1973 yılında oy çokluğuyla kürtajın yasallaştırılmasına karar verdi. Amerika tarihine Roe v Wade ismiyle geçen davayla ülke genelinde kadınlar hamileliği sonlandırma hakkını elde etti.

Kürtajdan sonra enfeksiyon olursa ne olur?​

Kürtajdan sonra enfeksiyon olursa ne olur?
Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Olduğu Nasıl Anlaşılır? Kürtaj sonrası enfeksiyon belirtileri içinde en önemlileri kanama, ağrı, kusma ve bulantı, koku, kaşıntı ve akıntı, adette gecikme ya da düzensizlik, ateş şeklinde seyretmektedir. Bunlardan birkaçının bir araya gelmesi enfeksiyon şüphesini güçlendirmektedir.

Kürtajdan sonra antibiyotik kaç gün kullanılır?​

Kürtajdan sonra antibiyotik kaç gün kullanılır?
– Enfeksiyondan korunmak için ayrıca hastalarıma antibiyotik yazıyorum. En az 3 gün ilacın kullanılması gerek.

Küretaj biyopsi nedir?​

Rahim ağzı (serviks) kanseri tanı araçlarından biri olan endoservikal küretaj, rahim ağzı kanalı dokusundan bir küret ile örnek alınmasıdır, yani bir çeşit biyopsi yöntemidir.
 
Kürtaj veya küretaj, genel olarak rahim içinde istenmeyen bir gebeliğin tahliye edilmesi anlamına gelmektedir. Tıbbi literatürde bu işlem, gebelik sonlandırma, gebelik terminasyonu veya dilatasyon-küretaj olarak da adlandırılır.

Kürtaj işlemi tıbbi bir prosedürdür ve sadece Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan uzmanlar tarafından yapılması gerekmektedir. Uygun steril koşullar altında gerçekleştirilen işlemde hasta anestezi alır ve vajina ile rahim ağzı özel solüsyonlarla dezenfekte edilir. Ultrason eşliğinde işleme başlanır.

Kürtaj sonrası enfeksiyon oluşması durumunda, genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Enfeksiyon hafifse, antibiyotik tedavisi yeterli olabilir. Ancak enfeksiyon daha ciddi boyutlara ulaşırsa ve hastada apse oluşursa ya da daha şiddetli belirtiler gözlenirse, hastanın hastaneye yatması gerekebilir.

Küretaj patoloji, rahim içindeki kalınlaşmış tabakanın küretaj ile kazınarak alınması işlemidir. Bu işlem hem kanamaya neden olan rahim duvarındaki tabakanın temizlenmesini sağlar hem de alınan doku parçaları patoloji laboratuvarında incelenerek hastalığın teşhisi konulmasını sağlar.

Kürtaj sonrası enfeksiyon belirtileri arasında kanama, ağrı, kusma ve bulantı, kötü koku, kaşıntı ve akıntı, adet gecikmesi veya düzensizliği, ateş gibi belirtiler yer alabilir. Bu belirtilerden birkaçı bir araya geldiğinde enfeksiyon şüphesi artabilir.

Kürtaj sonrası enfeksiyonu önlemek için antibiyotik tedavisi gerekebilir. Genellikle en az 3 gün süreyle antibiyotik kullanımı önerilmektedir.

Küretaj biyopsi, rahim ağzı kanseri tanısı için yapılan bir yöntemdir. Endoservikal küretaj olarak da adlandırılan bu yöntemde, rahim ağzı kanalı dokusundan bir küret ile örnek alınarak patolojik inceleme yapılır. Bu şekilde rahim ağzı kanseri veya diğer patolojilerin tanısı konulabilir.
 
Geri
Üst