AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurtaj ne zaman serbest birakildi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.623
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kürtaj ne zaman serbest bırakıldı?​

Türkiye’de ise kürtaj cumhuriyetin kuruluşundan 1983 yılına kadar yasak durumdaydı. 12 Eylül Darbesi’nin ardından Kenan Evren tarafından yasak kaldırıldı, 27 Mayıs 1983’te çıkarılan kanunla kürtaj yasal hâle getirildi.

Kürtaj hangi durumlarda yasaldır?​

Kürtaj hangi durumlarda yasaldır?
Yasa, gebeliğin 10 haftadan fazla olduğu ve kadının hayatını tehdit ettiği veya edeceği ya da doğacak çocuk ile onu takip edecek nesiller için ağır mağduriyet yaratacağı hallerde kürtaja izin vermektedir. Bu tür gebelik sonlandırmaları için herhangi bir zaman sınırlaması konulmamıştır.

Kürtaj ilk ne zaman ortaya çıktı?​

Kürtaj ilk ne zaman ortaya çıktı?
9 yargıç vakayı 2 yıl inceledikten sonra 1973 yılında oy çokluğuyla kürtajın yasallaştırılmasına karar verdi. Amerika tarihine Roe v Wade ismiyle geçen davayla ülke genelinde kadınlar hamileliği sonlandırma hakkını elde etti.

Hangi ülkelerde kürtaj yasak?​

Bu ülkeler genelde orta ve Güney Amerika ile Afrika ve güneydoğu Asya’dan. Aralarında Brezilya, Meksika, İran, Suriye ve Endonezya’nın da bulunduğu bu ülkelerde kürtaj yasağı hiçbir istisna olmaksızın uygulanıyor. Kürtajın tamamen yasak olduğu ülkeler listesinde Avrupa Birliği üyesi İrlanda ve Malta da dikkat çekiyor.

Kürtaj e devlette çıkar mı?​

Kürtaj e devlette çıkar mı?
Sadece e-devlet değil sağlık ocağı kayıtlarında dahi kürtaj bilgileri bulunmaz. Gerek ailenizden gerekse herhangi bir kişinin kürtaj bilgilerinize ulaşması mümkün olmaz.

Kürtaj kayıtlara geçiyor mu?​

Kürtaj kayıtlara geçiyor mu?
Kürtaj işlemi hem devlet hastaneleri hem de özel hastanelerde yapılmaktadır. Bütün hasta kayıtlarının bulunduğu sistem içine kürtaj işleminiz kayda geçmektedir. Devlet hastanesi kayıtlarında bulunacaktır.

Kürtajla alınan bebekler ne oluyor?​

İyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2,5-3 hafta civarıdır. Kürtaj Ankara işleminden sonra 14 ila 21 gün civarı yumurtalıklar yeni bir yumurta oluşturacak ve rahim içi de toparladı ise korunmasız bir birliktelikte yeniden bir gebelik oluşumu söz konusu olacaktır.

Kürtajda sınır neden 10 hafta?​

Kürtajda sınır neden 10 hafta?
Çünkü bu haftaların altında ve üstünde kürtaj riskleri biraz artar. Kürtajın 5 haftanın altında yapılması durumunda gebeliğin devamı ve kanama riski görülebilir. 7-10 hafta arası yapılan kürtajlarda ise kürtaj sonrası parça kalması ve kanama riski hafif artar.

Almanyada kürtaj yasak mı?​

Almanyada kürtaj yasak mı?
§218 StGB’ye göre, Almanya’da kürtaj yasadışıdır.

Kürtaj bilgileri e devlette gözükür mü?​

Kürtaj işlemi hem devlet hastaneleri hem de özel hastanelerde yapılmaktadır. Bütün hasta kayıtlarının bulunduğu sistem içine kürtaj işleminiz kayda geçmektedir. Devlet hastanesi kayıtlarında bulunacaktır. Özel hastanede kürtaj kayıtlara geçer mi sorusunun cevabı evet yapılan kürtajlar kayda geçilmektedir.
 
Türkiye'de kürtajın yasal hale gelmesi ve serbest bırakılması, 1983 yılında 12 Eylül Darbesi'nin ardından Kenan Evren tarafından yapılan yasal düzenlemelerle gerçekleşmiştir. Bu tarihten önce, cumhuriyetin kuruluşundan 1983 yılına kadar kürtaj yasaktı.

Kürtajın yasal olduğu durumlar ise genellikle gebeliğin 10 haftadan fazla olduğu ve kadının hayatını tehdit ettiği ya da doğacak çocuk ile onu takip edecek nesiller için ağır mağduriyet yaratacağı durumlarda gerçekleşmektedir. Yasada herhangi bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır.

Kürtaj uygulamaları genellikle devlet hastaneleri ve özel hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler sırasında hasta kayıtlarının oluşturulması ve saklanması standart bir uygulamadır. Bu kayıtlar, özel hastanelerde de e-devlet sistemine geçirilmektedir.

Kürtaj işlemi sonrasında iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir ve genellikle 2.5-3 hafta kadar sürebilir. Bu süreçte yumurtalıkların yeniden yumurta oluşturması ve rahim içinde toparlanma gerçekleşir. Ancak bu süreçten sonra korunmasız bir birliktelikte yeni bir gebelik oluşabileceğine dikkat edilmelidir.

Almanya'da kürtaj konusunda ise Alman Ceza Kanunu'nun 218. maddesine göre kürtaj yasa dışıdır. Yani Almanya'da kürtaj yasağının devam ettiğini belirtmek gerekir.
 
Geri
Üst