AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurtaj karsitlari nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kürtaj karşıtları nedir?​

Kürtaj karşıtlığının esası iki varsayıma dayanır: ilki, fetüsün ahlaken kişi olma durumu ve yaşama hakkı; ikincisi ise haklar arasındaki çatışma çerçeve- sinde fetüsün yaşam hakkının bir kadının özel hayat, seçim ve bedenen bağım- sızlık haklarının üzerinde olduğudur.

Kürtaj yasal olmalı mı olmamalı mı?​

Buna göre; gebeliğin 10. haftası doluncaya kadar, kadının rızası varsa ve tıbbi bir sakınca yoksa kürtaj işlemi yapılabilir. Yasada kürtaj için özel sağlık kuruluşu veya devlet kuruluşu diye bir ayrım yoktur.
Günümüz Türkiye’sinde kürtaj yasaldır. 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 No’lu Nüfus Planlaması Yasası, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana uygulanan kürtaj üzerindeki yasal kısıtlamayı kaldırdı.Yasa, 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteğe bağlı olarak kürtajla sonlandırılmasına izin vermektedir.
Yasal olarak kürtaj ne zaman yapılır?
Gebelik sonlandırmaları için en uygun zaman aslında 5-6 haftalıkken yapılmasıdır. Bazen hastalar hesaplama hataları ya da geç karar verme nedeniyle doktora daha geç başvurmaktadırlar. Şu anda Türkiye’de yasal olarak 10 haftaya kadar kürtaj yapılabilmektedir.
Eşin izni olmadan kürtaj yapılır mı?
1983’te yürürlüğe giren 2827 Sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun’un (NPHK) altıncı maddesinde, kürtaj için “Kişiler evli ise sterilizasyon veya rahim tahliyesi için eşin de rızası gerekir” deniyor. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) ise kürtaja ilişkin “eş rızası” kavramı geçmiyor.

Evli kadın tek başına kürtaj yaptırabilir mi?​

EŞ RIZASI GEREKLİ Mİ? Yasal olarak evli iseniz mutlaka eşinizin yazılı onayı olmalıdır. İmam nikahı ile yaşıyorsanız 18 yaşını geçmiş olmanız halinde kendi rızanız ile yaptırabilirsiniz….

Kürtaj olmak nasıl bir şey?​

Kürtaj rahimdeki embriyonun tıbbi yöntemlerle alınmasıdır. Halk dilinde gebeliği sonlandırmak, bebek-çocuk aldırmak olarak da bilinir. Geleneksel cerrahi kürtajda küretler (tıbbi aletler) aracılığıyla embriyo rahimden kazılarak alınır. Tıpta küret’le kazıyıp temizleme anlamına gelen küretaj terimi kullanılır.
 
Geri
Üst