AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurtaj ilk ne zaman ortaya cikti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kürtaj ilk ne zaman ortaya çıktı?​

9 yargıç vakayı 2 yıl inceledikten sonra 1973 yılında oy çokluğuyla kürtajın yasallaştırılmasına karar verdi. Amerika tarihine Roe v Wade ismiyle geçen davayla ülke genelinde kadınlar hamileliği sonlandırma hakkını elde etti.
Kürtaj yasağı ne zaman geldi?
Türkiye’de ise kürtaj cumhuriyetin kuruluşundan 1983 yılına kadar yasak durumdaydı. 12 Eylül Darbesi’nin ardından Kenan Evren tarafından yasak kaldırıldı, 27 Mayıs 1983’te çıkarılan kanunla kürtaj yasal hâle getirildi.

Kürtaj neden yasak?​

Kürtajın yasaklandığı ülkelerde , düşükler azalmamakta , tersine güvenli olmayan düşükler hızla yükselmektedir. İsteyerek düşüklerin yasa dışı olarak yapılması durumunda, kadın sağlığında yaratacağı ciddi sonuçlar bilinen bilimsel gerçeklerdir.
Kürtajda sınır neden 10 hafta?
Çünkü bu haftaların altında ve üstünde kürtaj riskleri biraz artar. Kürtajın 5 haftanın altında yapılması durumunda gebeliğin devamı ve kanama riski görülebilir. 7-10 hafta arası yapılan kürtajlarda ise kürtaj sonrası parça kalması ve kanama riski hafif artar.
Bu konudaki en doğru yaklaşım kürtaj sonrasında gebe kalmak için 3 ay beklenmesi gerektiği yönündedir. Genel olarak kürtajdan sonraki bir ay içinde kadın adet olur ve bu sere içinde adet olmamış, hatta üzerinden 45 gün geçmişse hamilelik söz konusu olabilir.
Kürtaj sonrası beta HCG ne zaman düşer?
Düşük veya kürtaj sonrası beta HCG yavaş yavaş düşer ve ortalama 14 günde sıfırlanır.

Kürtaj yasal olmalı mı olmamalı mı?​

Buna göre; gebeliğin 10. haftası doluncaya kadar, kadının rızası varsa ve tıbbi bir sakınca yoksa kürtaj işlemi yapılabilir. Yasada kürtaj için özel sağlık kuruluşu veya devlet kuruluşu diye bir ayrım yoktur.
Kürtaj illegal mi?
Günümüz Türkiye’sinde kürtaj yasaldır. 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 No’lu Nüfus Planlaması Yasası, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana uygulanan kürtaj üzerindeki yasal kısıtlamayı kaldırdı.Yasa, 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteğe bağlı olarak kürtajla sonlandırılmasına izin vermektedir.

Kürtaj olmak riskli mi?​

Kürtaj operasyonu düşük riskli bir operasyon olmakla birlikte uzman olmayan kişiler ve steril olmayan ortamlarda yapıldığında tehlikeli olabilmektedir. Gebeliğin haftası kürtaj riskleri ile doğru orantılıdır.
 
Geri
Üst