AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kursuna nasil maruz kalinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kurşuna nasıl maruz kalınır?​

Kurşun bulaşmış toz, boya yongalarını yutma, tozu içine soluma, kurşun içeren veya bulaşmış maddeleri çiğneme ve ağzına alma ve/veya kurşunla kirlenmiş besinleri yeme veya suyu içme yoluyla kurşun çocukların vücuduna girer. Erişkinler genellikle meslekleri veya hobileri nedeniyle kurşuna maruz kalmaktadır.

Kurşun hangi hastalığa sebep olur?​

Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.

Kurşun nedir zararları?​

Kurşun nedir zararları?
Kurşun çevresel olarak yaygın bulunan bir ağır metaldir ancak ciddi toksik etkileri vardır. Demir veya çinkonun aksine insan vücudunda bilinen hiçbir faydalı etkisi yoktur. Normalde vücutta veya kanda istenen kurşun bulunmamasıdır.

Kanda kurşun çıkması ne demek?​

Kurşun zehirlenmesi (Plumbizm) kanda kurşun miktarının yüksek seviyelere çıkması sonucunda meydana gelen, ölümcül sonuçlara yol açabilecek ciddi bir tıbbi durumdur. Kurşun toprakta yaygın olarak bulunan toksik bir elementtir. Endüstrideki kullanım nedeniyle kurşun atmosferde yoğun olarak bulunmaktadır.

Kurşun insan vücuduna hangi yolla girer ISG?​

Kurşun hava, su, gıdalar, toprak, anneden bebeğe, ilaçlar ve kozmetik ürünler aracılığıyla insan vücuduna alınır. Solunum en önemli kurşun alınma yoludur. Havaya karışan kurşun buharı ve kurşun dumanı solunarak akciğerler aracılığıyla kana karışır ve kandaki kurşun oranı yükselir.

Kurşun zehirlenmesi nelere sebep olur?​

Kurşun zehirlenmesi nelere sebep olur?
Kurşun zehirlenmesi anemi yani kansızlığa sebep olmaktadır. Kandaki kurşun miktarı 40 µg/dL seviyesini geçtiğinde hemoglobin sentezi azalarak anemi meydana gelir. Çocuklarda kandaki kurşun oranı artması felç, zeka geriliği, büyüme ve gelişmede yavaşlama gibi temel sağlık sorunlarına yol açar.
Kurşunun ömrü ne kadardır?​
Çocuklarda kemik dokudaki kurşun oldukça mobildir. Kan ve yumuşak dokulardaki kurşunun ya- rılanma ömrü çocuklarda 28-60 gün, erişkinlerde ise kemikte 20 yıldır.
Kurşun insan vücuduna hangi yolla girer?​
Kurşun, cıva, arsenik, alüminyum, kadmiyum gibi ağır metaller vücuda besinlerle, içme sularıyla, hatta hava yoluyla buhar olarak girer, yumuşak dokularda birikip uzun yıllar kalır. Anneden çocuğa da geçebilir. Çeşitli organ hasarları oluşturur, zehirlenme, hatta ölüme dahi neden olabilir.

Kurşunun vücuttan atılması en çok hangi yolla olur?​

Kurşunun vücuttan atılması en çok hangi yolla olur?
Kemik suyu: Vücuttaki kurşun, cıva gibi ağır metallere bağlanarak vücuttan atılmalarını sağlar.

Kurşun deriden girer mi?​

Deriden emilimi oldukça düşük bulunmuştur. Ancak sistemik dolaşımla eritrositler ile deriye oldukça yoğun kurşun taşınmaktadır. 1 µm dan küçük Pb partikülleri akciğerler tarafından emilmekte. Solunan havadaki kurşunun 30–50% si akciğerlerde kalmakta ve emilmektedir.

Kurşun zehirlenmesi neden olur?​

Civa zehirlenmesi belirtileri nelerdir?​

Civa zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
İdrar, saç ve kan düzeyinin ölçülmesiyle etkilenim belirlenir. Metalik cıva buharına bağlı yüksek doz, kısa süreli etkilenimlerde, akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, kalp hızı ve kan basıncında artış, deride kızarıklık, göz tahrişi gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir.
 
Kurşuna maruz kalma durumlarınız ve bu maddenin vücutta yarattığı etkiler hakkında detaylı bilgi veren içeriklere göz attım. İhtiyacınız olan diğer bilgiler varsa çekinmeden sorabilirsiniz. Bilgilerimi paylaşarak size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst