- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kurşun zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?
Hastalar klinik bulguları, ansefalopati varlığı ve KKD göz önünde tutularak destek tedavisi, dimerkaprol ve/veya CaNa 2 EDTA ile tedavi edilir. KKD 45 mcg/dL üstü olan çocuklarda hastalık belirtileri de göz önünde tutularak şelasyon tedavisi düşünülmelidir.Kurşun vücuda nasıl girer?
Kurşun, cıva, arsenik, alüminyum, kadmiyum gibi ağır metaller vücuda besinlerle, içme sularıyla, hatta hava yoluyla buhar olarak girer, yumuşak dokularda birikip uzun yıllar kalır. Anneden çocuğa da geçebilir. Çeşitli organ hasarları oluşturur, zehirlenme, hatta ölüme dahi neden olabilir.Kurşun suyu zehirler mi?
Kurşununun vücuda girişi daha çok solunum yolu yani akciğerlerden olur. Ağızdan alınan kurşunun yalnızca ‘si emilerek vücuda girebilir. Dolayısıyla ağızdan yüksek miktarda alınması sonucu ani zehirlenmelere nadir rastlanır. Daha çok uzun süreli maruziyet sonrası zehirlenme belirtileri kendini göstermektedir.
Kurşun zehirlenmesi hangi tür meslek hastalığı?
Erişkinlerdeki kurşun zehirlenmesinin ’inin mesleksel kökenli olduğu gösterilmiştir. Ülkemizde Sosyal Sigortalar Kurumu İstatistik Yıllıklarında, meslek hastalıkları arasında kurşun zehirlenmesi ilk sıradadır. Kurşunun sanayide en önemli kullanım alanı akü üretimidir.Kandaki kurşun oranı yüksek olursa ne olur?
Kandaki kurşun miktarı 40 µg/dL seviyesini geçtiğinde hemoglobin sentezi azalarak anemi meydana gelir. Çocuklarda kandaki kurşun oranı artması felç, zeka geriliği, büyüme ve gelişmede yavaşlama gibi temel sağlık sorunlarına yol açar.Kurşun zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.
Zehirlenme dolaşım sistemini etkilediğinde belirtiler, baş ağrısı, soğuk ter, kalp durması şeklinde görülürken, sinir sisteminin etkilenmesi durumunda, kas ağrısı, kasılma, hareket bozuklukları, şok ve bilinç kaybı gibi belirtiler görülür.
Berylliosis, ya da kronik berilyum hastalığı (MİA), berilyum ve berilyum bileşiklerine maruziyetin oluşturduğu bir tür beliryum zehirlenmesi sonucu oluşan kronik alerjik tip akciğer etkilenmesi ve kronik akciğer hastalığıdır.
Kurşun hangi hastalıklara yol açar?
Kurşunun zararları genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir;