AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kuresellesmenin temelinde ne vardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Küreselleşmenin temelinde ne vardır?​

En temel düzeydeki basit anlamıyla küreselleşme, imkân dahilindeki ticarî aktivitelerin sınırlarının genişlemesidir. Coğrafî, teknolojik ya da yasal engellerle kısıtlanmış, satış, satın alma, üretim, borç verme, borçlanma faaliyetleri, daha pratik hâle gelmektedir.

Globalleşme karşıtları neye karşıdır?​

Küreselleşme karşıtlığı, kurumsal kapitalizmin küreselleşmesine karşı eleştirel ve toplumsal bir harekettir. Hareket aynı zamanda küresel adalet hareketi, alternatif küreselleşme, anti kurumsal küreselleşme hareketi ve neoliberal küreselleşme karşıtı hareket olarak da adlandırılır.

Küreselleşmeyi ortaya çıkaran faktörler nelerdir?​

Küreselleşmeyi ortaya çıkaran faktörler nelerdir?
Bu faktörleri üç grupta toplamak mümkündür. Bu faktörler şunlardır: • Teknolojik faktörler, • İdeolojik faktörler, • Ekonomik faktörlerdir. Küreselleşmenin ortaya çıkmasında çeşitli faktörlerin olması, kişinin bir dizi çevresel, politik, sosyal ve kültürel etkiye maruz kalmasına neden olmaktadır.

Küreselleşen ekonomi ne demek?​

Ekonomik küreselleşmeyi en basit anlamıyla “Birleşik Kaplar Ortamı” olarak tanımlayabiliriz. Teorik olarak, mutlak rekabet ve bilgiye ayrıcalıksız ulaşım ortamında, üst düzey refah toplumları ile alt düzey refah toplumları orta seviyede birleşeceklerdir.

Küreselleşme ile ilgili temel yaklaşımlar nelerdir?​

Küreselleşmeye Yaklaşımlar Günümüzde küreselleşmeye yönelik yaklaşımları Held, McGrew, Goldblatt ve Perraton’ı izleyerek (s.3-10), “aşırı küreselleşmeciler” (hyperglobalist), “kuşkucular” (skeptical) ve “dönüşümcüler” (transformationalist) şeklinde üçlü bir sınıflamaya tabi tutabiliriz.

Küreselleşme nedir ve özellikleri?​

Küreselleşme nedir ve özellikleri?
Dünyayı yeniden yapılandıran bu değişime küreselleşme süreci denilmiştir. Bu süreç, önceki dönemlerde yaratılmış, gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler ayırımını; sanayileşmiş ülkeler, sanayileşmekte olan ülkeler ayırımını; merkez ülkeler, çevre ülkeler ayrımını ortadan kaldıran bir yapı haline gelmiştir.
Küreselleşmeye yönelik yaklaşımlar nelerdir?​
Küreselleşme neyi ifade ediyor?​
Küreselleşme olgusunun en yalın şekli ile tanımı; uzak ile yakın mekanlar arasındaki mesafe gözardı edilerek, ülkelerin ve insanların birbirine yakınlaşması ve birbirleri ile ekonomik ve sosyal etkileşim halinde bulunmaları olarak ifade edilebilir.

Küreselleşme hangi olguları içerir?​

Küreselleşme hangi olguları içerir?
Küreselleşme, ülkeler arasındaki ekonomik sosyal ve siyasal ilişkilerin gelişmesi, farklı toplum ve kültürlerin inanç ve beklentilerinin daha iyi tanınması, uluslararası ilişkilerinin artması gibi birbiriyle bağlantılı konuları içeren bir kavramdır.

Küreselleşmenin aşamaları nelerdir?​

Roland Robertson ise küreselleşmenin beş farklı evreden geçip günümüze geldiği tezini savunmaktadır. Robertson, birinci evreyi oluşum evresi, ikinci evreyi başlangıç, üçüncü evreyi yükseliş, dördüncü evreyi hegemonya için mücadele, beşinci evreyi ise belirsizlik evresi olarak adlandırmıştır.

Küreselleşmenin ekonomik boyutu nedir?​

Şimdi teknolojik küreselleşmenin ekonomik,siyasi ve güvenlik boyutlarını inceleyelim. Ekonomik alanda teknolojik küreselleşme beraberinde makineleşmeyi getirmiş.Bu daha fazla,daha hızlı üretim,daha fazla kazanç,daha az maliyet anlamına gelirken,bir yandan da işsizlik anlamına geliyor.

Bölgeselleşme ne demek nedir?​

Bölgeselleşme ne demek nedir?
Bölgeselleşme (regionalization) ise: bölgesel ekonomik entegrasyonlar yoluyla bölge içi ticaret, yabancı dolaysız yatırımlar ve ticari düzenlemelerle belli bir bölgede bölge içi ekonomik bağımlılığın derinleştirilmesi olarak tanımlanmaktadır.

Küreselleşme yaklaşım nedir?​

Özetle, küreselleşme, her alanda mesafenin daha az önemli hale gelerek, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda dünyanın daha çok bütünleşmesidir. Tek yanlı bir süreç değildir; daha çok diyalektik bir süreçte, zıt eğilimlerini de ihtiva ederek gelişmektedir.

Dönüşümcü yaklaşım nedir?​

Giddens’in de dahil olduğu ve “dönüşümcüler” diye nitelendirilen bu üçüncü grup, küreselleşmeyi modern toplumları ve dünya düzenini yeniden şekillendiren hızlı sosyal, siyasal ve ekonomik değişmelerin arkasındaki ana siyasal güç olarak görmektedir.

Küreselleşme nedir ve etkileri nelerdir?​

Küreselleşme nedir ve etkileri nelerdir?
Küreselleşme, tüm dünya insanlarının siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan birbirine yakınlaşması ve bir bütün olma yolunda ilerlemesidir. Günümüzde gelişen ve değişen teknolojik gelişmelerle birlikte küreselleşme de hız kazanmıştır.
 
Küreselleşmenin temelinde, genel olarak ticari aktivitelerin sınırlarının genişlemesi yatar. Bu durum coğrafi, teknolojik veya yasal engellerin kısıtlayıcı etkisini azaltarak satış, satın alma, üretim, borç verme ve borçlanma gibi faaliyetlerin daha kolay hale gelmesine olanak tanır. Küreselleşme, globalleşme karşıtlarını da ortaya çıkarır. Bu grup, kurumsal kapitalizmin küreselleşmesine eleştirel bakar ve toplumsal hareketlerle karşı dururlar. Aynı zamanda küresel adalet, alternatif küreselleşme ve neoliberal küreselleşme karşıtı hareketler olarak da adlandırılırlar.

Küreselleşmeyi ortaya çıkaran faktörler üç ana grupta toplanabilir: teknolojik faktörler, ideolojik faktörler ve ekonomik faktörler. Küreselleşme sürecinde bu faktörlerin etkisiyle bireyler çeşitli çevresel, politik, sosyal ve kültürel etkilere maruz kalırlar.

Ekonomik küreselleşme, en basit anlamıyla "Birleşik Kaplar Ortamı" olarak tanımlanabilir. Bu süreçte, üst düzey refah toplumları ile alt düzey refah toplumları arasında rekabetin ve bilginin serbestçe dolaştığı bir ortam oluşur. Küreselleşmenin ekonomik boyutu, daha fazla üretim için teknolojik ilerlemelerin beraberinde getirdiği avantajları ve dezavantajları içerir.

Küreselleşmeye yönelik farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Günümüzde, "aşırı küreselleşmeciler", "kuşkucular" ve "dönüşümcüler" şeklinde üç ana yaklaşım sınıflandırması yaygındır. Ayrıca küreselleşmenin beş farklı aşamadan geçtiği tezi de önemlidir. Bu aşamalar; oluşum, başlangıç, yükseliş, hegemonya için mücadele ve belirsizlik evresidir.

Küreselleşme, ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkilerin gelişmesini, farklı kültürlerin daha iyi anlaşılmasını ve uluslararası ilişkilerin artmasını içeren kapsamlı bir kavramdır. Ayrıca bölgeselleşme de, belli bir bölgede ekonomik bağımlılığın derinleştirilmesiyle ilgili bir kavramdır.

Sonuç olarak, küreselleşme dünyayı bir bütün olarak yeniden yapılandıran ve insanları birbirine daha yakınlaştıran bir süreçtir. Bu süreç, teknolojik gelişmelerin hızlanmasıyla birlikte daha da ivme kazanmaktadır.
 
Geri
Üst