- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Küreselleşmenin ekonomik etkileri nelerdir?
Ekonomik alanda teknolojik küreselleşme beraberinde makineleşmeyi getirmiş.Bu daha fazla,daha hızlı üretim,daha fazla kazanç,daha az maliyet anlamına gelirken,bir yandan da işsizlik anlamına geliyor.Küreselleşmenin insan haklarına etkisi nedir?
İnsan hakla- rı mücadelesinin küreselleşme süreci sonra- sında büyük bir değişim geçirmek zorunda kalmıştır. Neo-liberal politikaların uygulan- ması sonucunda birçok toplum yoksullaş- mış, sosyal güvenceleri gasp edilmiştir, bu süreç temel insan haklarının ihlal edilmesi- ni beraberinde getirmiştir.Dünya ölçeğinde üretim yöntemleri ve ürünlerinin, tüketim kalıplarının, yönetim biçimlerinin ve inanç, değer ve kültürlerin giderek birbirine benzer hâle gelmesi. bkz. küreselleşme, dayatmacı küreselleşme.
Sosyolojik açıdan küreselleşme nedir?
Antony Giddens’e (2000) göre küreselleşme, dünyadaki toplumsal ilişkilerin yoğunlaşmasıdır. Baskın Oran (2009) küreselleşmeyi, Batı’nın altyapısıyla (uluslararası kapitalizm) ve üstyapısıyla (rasyonalizm kültürü) tüm dünyaya yayılması olarak tanımlamaktadır.
Küreselleşme ekonomi nedir?
Ekonomik küreselleşmeyi en basit anlamıyla “Birleşik Kaplar Ortamı” olarak tanımlayabiliriz. Teorik olarak, mutlak rekabet ve bilgiye ayrıcalıksız ulaşım ortamında, üst düzey refah toplumları ile alt düzey refah toplumları orta seviyede birleşeceklerdir.