AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kuresellesme ne ile Basladi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Küreselleşme ne ile Başladı?​

2.3.1. Birinci Dönem: 1453 İstanbul’un Fethi-1800’lü Yılların Sonları Birinci küreselleşme döneminin başlangıcı olarak kabul edilen 1453 yılında Osmanlı Devleti tarafından İstanbul’un fethi sonrasında, Batı ülkeleri farklı arayışlar içine girmişleridir.

Ekonomik küreselleşme ne zaman ortaya çıkmıştır?​

Ekonomik küreselleşme ne zaman ortaya çıkmıştır?
Günümüz dünyasında yaygınlık kazanan ekonomik bütünleşme hareketi önce 1950 ve 1960’lı yıllarda uluslararası ticaret alanında etkisini göstermeye başlamıştır.

Küreselleşme yeni bir olgu mu?​

Emperyalizm veri olarak değerlendirildiğinde, küreselleşmenin farklı şekillerde algılandığı sonucuna ulaşılmıştır. Tarihsel veriler incelendiğinde ise küreselleşmenin yeni bir olgu olmadığı değişik dönemlerde farklı niteliklerle ortaya çıkan ve herkesi etkileyen bir olgu olduğu tespit edilmiştir.

Küreselleşmeyi etkileyen faktörler nelerdir?​

Küreselleşmeyi etkileyen faktörler nelerdir?
Yaşanan siyasal,ekonomik,kültürel ve sosyal gelişmeler küreselleşmenin birleşenlerini oluşturmaktadır.Bu bağlamda SSCB’nin yıkılması ile ABD’nin ve batının ekonomik ve siyasal anlamda dünya üzerindeki egemenliği arttırması ,çok uluslu şirketlerin dünya ekonomisindeki etkilerinin artması, finans piyasalarının …
Küreselleşme ve eğitim Nedir?​
Küresel eğitimin birçok tanımı bulunmaktadır. Maastricht Küresel Eğitim Bildirgesi’ne göre (2002): Küresel eğitim, insanların gözlerini ve zihinlerini küreselleşmiş dünyanın gerçeklerine açan ve onları herkes için daha fazla adalet, eşitlik ve insan hakları konularının farkına vardıran bir eğitimdir.

Küreselleşme sürecinde eğitim nedir?​

Küreselleşme sürecinde eğitim nedir?
KüreselleĢen dünyada eğitim, sürekli öğrenmeyi, bilgiyi bilmeyi, bilgili olmayı, bilgiyi üretmeyi, bilgi ile yaĢamayı sağlayan bir süreçtir. KüreselleĢme sürecindeki eğitim yöneticisi ise, birey- toplum-çevre uyumunu gözeten,güven ilkesini benimseyen biri olarak görülmelidir (Doğan, 2002:95).

Globalleşme ne zaman başladı?​

Özetle; I. Dünya Savaşı’na değin gelişme eğilimi gösteren globalleşme süreci, 1914-1945 arasında düşüş eğilimi göstermiş ve II. Dünya Savaşı sonrasında tekrar yükseliş trendine geçmiştir. 1980’li yıllardan itibaren bu süreç daha da hızlanmış ve 1990’larda zirveye ulaşmıştır.

Tarihte küreselleşme nedir?​

Tarihte küreselleşme nedir?
Küreselleşme ya da globalleşme, ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alış verişinden doğan bir uluslararası bütünleşme sürecidir. Dünyanın birleşik hale gelmesi, tekdüze dinamikler ile oluşan bir süreç değildir.

Küreselleşme, tarih boyunca farklı dönemlerde farklı niteliklerle ortaya çıkan ve herkesi etkileyen bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk küreselleşme dönemi, genellikle Osmanlı Devleti'nin 1453 yılında İstanbul'u fethetmesiyle başlatılmaktadır. Bu dönemde Batı ülkeleri farklı arayışlar içine girmiş ve bu süreç küreselleşmenin belirli bir dönemi olarak kabul edilmiştir.

Ekonomik küreselleşme ise günümüz dünyasında oldukça yaygın olan bir olgudur. Ekonomik bütünleşme hareketi özellikle 1950 ve 1960'lı yıllarda uluslararası ticaret alanında etkisini göstermeye başlamıştır. Bu süreç, dünya ekonomisindeki aktörler arasındaki ilişkilerin derinleşmesine ve uluslararası ticaretin artmasına neden olmuştur.

Küreselleşmeyi etkileyen faktörler arasında siyasal, ekonomik, kültürel ve sosyal gelişmeler önemli bir yer tutmaktadır. Örneğin, SSCB'nin yıkılması, ABD'nin ve Batı'nın ekonomik ve siyasal anlamda dünya üzerindeki egemenliğini arttırmıştır. Aynı zamanda çok uluslu şirketlerin dünya ekonomisindeki etkileri, finans piyasalarının küreselleşmesi gibi faktörler de küreselleşmeyi etkileyen unsurlar arasındadır.

Küreselleşme ile eğitim arasındaki ilişki de önemli bir konudur. Küresel eğitim, insanların küreselleşmiş dünyanın gerçeklerini fark etmelerini ve adalet, eşitlik ve insan hakları gibi konularda duyarlı olmalarını sağlayan bir eğitim olarak tanımlanmaktadır. Küreselleşme sürecinde eğitim ise yaşam boyu öğrenmeyi teşvik eden, bilgiyi üretmeyi ve bilgi ile yaşamayı destekleyen bir süreç olarak ele alınmaktadır.

Globalleşme ise tarihsel süreçte farklı eğilimler göstermiş ve özellikle I. ve II. Dünya Savaşları arasında düşüş eğilimi yaşamış, ancak II. Dünya Savaşı sonrasında tekrar yükselişe geçmiştir. 1980'lerden itibaren hızlanan bir süreç olan globalleşme, 1990'larda zirveye ulaşmış ve dünya üzerinde derin etkiler bırakmıştır. Globalleşme, ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alışverişi sonucu ortaya çıkan uluslararası bütünleşme sürecidir ve dünyanın birleşik hale gelmesine katkıda bulunan önemli bir olgudur.

Geri