AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kuresellesme ne degildir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Küreselleşme ne değildir?​

Küreselleşme ya da globalleşme, ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alış verişinden doğan bir uluslararası bütünleşme sürecidir. Dünyanın birleşik hale gelmesi, tekdüze dinamikler ile oluşan bir süreç değildir.
Küreselleşmenin Boyutları nelerdir?
Küreselleşmenin birçok boyutu vardır. Söz konusu bu boyutların ön plana çıkanları ise; siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel boyutlarıdır.
Küreselleşme insan toplumunu nasıl değiştirdi?
Küreselleşmenin sunduğu araçlar insan hareketliliklerini, görünürdeki etkileşimleri kolaylaştırmıştır. Kolaylaşan ulaşım, etkileşim ve iletişim biçimleri bireylerin ve toplumların zaman ve mekân algısını da dönüştürmüş, her şeye hükümran olduğu algısına yol açmıştır.

Dünyada küreselleşmenin etkilerinin yoğunlukta artmaya başlamasına neden olan dönem?​

Özellikle teknolojik alanda 1980 sonrası meydana gelen büyük değişim küreselleşmenin hız kazanmasına ve her alanda genişlemesine olanak sağlamıştır. Çok uluslu şirketlerin faaliyette bulunduğu farklı ülkelere kendi yönetim ve organizasyon yapısını taşıması da bu alanda görülen değişimlerdir.
Küreselleşme nedir ve özellikleri?
Dünyayı yeniden yapılandıran bu değişime küreselleşme süreci denilmiştir. Bu süreç, önceki dönemlerde yaratılmış, gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler ayırımını; sanayileşmiş ülkeler, sanayileşmekte olan ülkeler ayırımını; merkez ülkeler, çevre ülkeler ayrımını ortadan kaldıran bir yapı haline gelmiştir.
Küreselleşmeyi ortaya çıkaran faktörler nelerdir?
Bu faktörleri üç grupta toplamak mümkündür. Bu faktörler şunlardır: • Teknolojik faktörler, • İdeolojik faktörler, • Ekonomik faktörlerdir. Küreselleşmenin ortaya çıkmasında çeşitli faktörlerin olması, kişinin bir dizi çevresel, politik, sosyal ve kültürel etkiye maruz kalmasına neden olmaktadır.

Küreselleşmenin aşamaları nelerdir?​

Roland Robertson ise küreselleşmenin beş farklı evreden geçip günümüze geldiği tezini savunmaktadır. Robertson, birinci evreyi oluşum evresi, ikinci evreyi başlangıç, üçüncü evreyi yükseliş, dördüncü evreyi hegemonya için mücadele, beşinci evreyi ise belirsizlik evresi olarak adlandırmıştır.
Küreselleşmenin ekonomik boyutu nedir?
Şimdi teknolojik küreselleşmenin ekonomik,siyasi ve güvenlik boyutlarını inceleyelim. Ekonomik alanda teknolojik küreselleşme beraberinde makineleşmeyi getirmiş.Bu daha fazla,daha hızlı üretim,daha fazla kazanç,daha az maliyet anlamına gelirken,bir yandan da işsizlik anlamına geliyor.
Küreselleşmenin toplumsal değişime etkileri nelerdir?
➢ Siyasal özgürlüklere, demokrasiye ve insan haklarına saygının artması ile toplumlar daha demokratik hâle gelmiştir. ➢ Ülkeler arasında meydana gelen yakınlaşma işbirliğinin geliştirilmesine ve bu sayede çevre ve terörizm gibi sorunların çözümlenmesine yönelik çalışmalara etkinlik kazandırılmıştır.

Küreselleşme ilk ne zaman ortaya çıktı?​

Günümüz dünyasında yaygınlık kazanan ekonomik bütünleşme hareketi önce 1950 ve 1960’lı yıllarda uluslararası ticaret alanında etkisini göstermeye başlamıştır.
Küreselleşme farklı toplumlara ait kültürel unsurlar arasındaki farkın artmasına neden olmakta mıdır?
Küreselleşmeyle birlikte dünyadaki farklı toplumların gittikçe birbirine benzemeye başlamasıyla farklı kültürler tek tipleşerek küresel kültürü ortaya çıkarırken, bir başka boyutta ise farklı toplumsal grupların kendi kültürlerini ifade etmelerine olanak tanımaktadır (İçli, 2001: 163).
Küreselleşme nedir ve etkileri nelerdir?
Küreselleşme, tüm dünya insanlarının siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan birbirine yakınlaşması ve bir bütün olma yolunda ilerlemesidir. Günümüzde gelişen ve değişen teknolojik gelişmelerle birlikte küreselleşme de hız kazanmıştır.

Küreselleşmenin genel nitelikleri nelerdir?​

Büyük değişimlere söz konusu olan küreselleşme sürecinin özellikleri aşağıdaki gibidir:
Küreselleşme neden artar?
Ülkemizde ve tüm dünyada teknolojinin gelişmesi ve iletişimin kolaylaşması ile birlikte küreselleşmede büyük bir artış gözlemlenmiştir. Küreselleşme insan üzerinde tüketimin küreselleşmesine neden olmuştur. Tüketim ve sömürü ülkelerin tarih boyunca yaptığı ve günümüzde de devam eden önemli bir sorundur.
Küreselleşmeyi hızlandıran temel faktörler nelerdir?
Yaşanan siyasal,ekonomik,kültürel ve sosyal gelişmeler küreselleşmenin birleşenlerini oluşturmaktadır.Bu bağlamda SSCB’nin yıkılması ile ABD’nin ve batının ekonomik ve siyasal anlamda dünya üzerindeki egemenliği arttırması ,çok uluslu şirketlerin dünya ekonomisindeki etkilerinin artması, finans piyasalarının …
 
Geri
Üst