AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kuresel dusun yerel davran ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.656
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Küresel düşün yerel davran ne demek?​

“Global Düşün, Lokal Davran” ilk kez Amerikalı çevrecilerin 1970’lerde kullandıkları bir slogan. Dönemin çevrecilerinin amacı, bu sloganla büyük ölçekli çevresel bir değişikliğin gerçekleşmesi için kişilere, toplumlara ve uluslara düşen görevlere dikkat çekmek.

Küresel düşün yerel hareket et ne anlama gelir?​

“Küresel düşün, yerel hareket et” felsefesini benimseyen şirketler genellikle ürünler, prosedürler veya hizmetler için küresel standartlara sahiptir ancak yerel düzeyde farklı uygulamaları ve etkileri tercih ederler. Bu felsefe çözüm odaklı olup hareket etmeye teşvik eder.

Glokalizasyon ne demek?​

Glokalizasyon ne demek?
Küresel pazarlara yönelik olarak, ürün veya hizmetlerin, yerel kültürlere uyacak şekilde yaratılması yada özelleştirilmesi anlamına gelen Glokalizasyon, özellikle 1980′ den sonra sık sık kullanılmaya başlayan bir kavramdır.

Küresel düşün yerel hareket et kimin sözü?​

Küresel düşün yerel hareket et kimin sözü?
“Küresel düşün yerel hareket et (think global, act local)” 1900’lü yılların başlarında yaşayan İskoç bir şehir planlamacısına ait bir söylem. Ancak sonrasında insanlar tarafından o kadar çok benimseniyor ki genel bir deyiş halini alıyor. Bu sloganın pek tabii çeşitli versiyonları mevcut.

Glokalleşme ne demek?​

Glokalleşme, ekonomik terimlerle söylendiğinde malların ve hizmetlerin giderek farklılaşan lokal ve tikel piyasalara global ya da globale yakın bir temelde uyarlanarak reklam edilmesi olarak tanımlanabilmektedir (Robertson, 2011: 188). Amaç, global ürünlerin yerel pazarlarda da alıcı bulmasını sağlamaktır.

Glokalleşme nedir örnek?​

McDonald’s, Burger King gibi global firmaların farklı ülkelerde yerel ihtiyaç ve alışkanlıkları dikkate alarak farklı menüler sunması, glokalleşmenin en belirgin örneklerindendir. Bu felsefe “yerel düşün global hareket et” sloganıyla ifade edilmektedir.

Küyerelleşme nedir örnekler?​

Küyerelleşme nedir örnekler?
en geniş anlamıyla küyerelleşme global bir metanın yerele uydurulmasıdır. coca cola’nın karadeniz sofrasında hamsiyle kola sunması, iftar sofralarımıza giren reklamlar yapması, yahut delikanlı adam light kola içmez düsturuna çözüm olarak zero kola üretmesi küyerelleşme örneklerindendir.

Küyerelleşme kime ait?​

Küyerelleşme kime ait?
Pittsburgh Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Roland Robertson, Japon toplumunda oldukça değişim gösteren bu kavramı Batı dünyasının sosyal bilim literatürüyle tanıştırmıştır.
 
Küresel düşün yerel davranma, küresel ve geniş çaplı problemlere odaklanırken, çözümleri yerel düzeyde uygulamayı ve harekete geçmeyi ifade eder. Bu felsefe, hem çevre hem de ekonomi gibi alanlarda önemli bir rol oynamaktadır.

"Glokalleşme", küresel ürün ve hizmetlerin yerel kültürlere uygun şekilde adapte edilmesi veya özelleştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu kavram, küresel pazarlarda başarılı olabilmek için ürünlerin yerel tüketici tercihlerine ve alışkanlıklarına uygun hale getirilmesini vurgular.

Örnek olarak, McDonald's ve Burger King gibi uluslararası restoran zincirleri farklı ülkelerde farklı menüler sunarak glokalleşme stratejisini uygulamaktadırlar. Bu sayede, yerel tüketici taleplerine cevap vererek küresel markalarını başarılı bir şekilde yerelleştirebilmektedirler.

Daha geniş anlamda, küyerelleşme ise global bir öğenin yerel kültüre uyarlanması veya yerel gereksinimlere cevap vermesi anlamına gelir. Coca-Cola'nın farklı kültürlere ve coğrafyalara özel ürünler ve reklamlar sunması, örneğin iftar sofralarında yer alması veya bölgesel tatlarla kola kombinasyonları yapması küyerelleşmenin örneklerindendir.

Küyerelleşme kavramını ilk olarak Pittsburgh Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü olan Roland Robertson literatüre kazandırmıştır. Japon toplumunda değişen kültürel dinamikleri inceleyerek, küresel ve yerel etkileşimler arasındaki dengeyi anlamaya yönelik katkılar yapmıştır.
 
Geri
Üst