- Konu Yazar
- #1
Küresel aynalar nasıl elde edilir?
Çukur Aynalar İç yüzeyi ışığı yansıtan bir kürenin iki özdeş parçaya ayrılması ile elde edilen aynalardır. Aynanın radyal (dönel) simetri eksenine “asal eksen”, asal eksen ile çukur aynanın birleştiği noktaya “tepe noktası” adı verilir.Küresel aynalarda görüntü nasıl oluşur?
Aynanın odağındaki noktasal bir cismin görüntüsü sonsuzdadır. F / 2 üzerinde buluna bir cismin görüntüsü ayna arkasında odak uzaklığı mesafesinde, düz ve sanaldır. Aynanın tepe noktası üzerinde bulunan bir cismin görüntüsü yine tepe noktası üzerinde, düz, sanal ve boyu cismin boyuna eşittir.Küresel aynalar nedir kaça ayrılır?
Küresel aynalar nedir kaça ayrılır?Küresel aynalar kendi içinde çukur ve tümsek ayna olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Ayna nasıl yapılır kısa bilgi?
Metal yüzeylerin parlatılmasıyla ilk ayna elde edilmiştir. Daha sonra ise, cam levhaların bir yüzeyi cıva amalgamları ile kaplanarak ayna elde edilmiştir. Günümüzde ise genellikle cam levhaların bir yüzü, ince bir gümüş tabakası ile sırlanarak elde edilir.Çukur ve tümsek aynada görüntü gerçek mi?
Tümsek (Konveks) Aynalarda Görüntü Oluşumu Cisim sonsuzla ayana arasında ise, görüntü tümsek aynada odak ile ayna arasında, boyu cismin boyundan küçük, düz ve sanaldır. Cisim Tümsek aynadan f kadar uzakta ise, görüntü aynanın arkasında f/2 kadar uzakta, düz, boyu cismin boyunun yarısı kadar ve sanaldır.Küresel ayna nedir nerelerde kullanılır?
Küresel ayna nedir nerelerde kullanılır?Çukur aynalar el feneri, araba farlarında kullanılır; dişçi aynası, makyaj aynası birer çukur aynadır. Tümsek ayna ise taşıtlarda yan ayna, araç altı arama aynaları, mağazalardaki güvenlik aynaları otoparklarda ve kavşaklardaki kontrol aynaları olarak kullanılır.
Küresel Aynaların Özellikleri
- Küresel aynaların üzerlerine düşürülen birbirine paralel ışınların aynadaki yansıdıktan sonra toplandığı noktaya aynanın odak noktası (F) denir.
- Ayna yüzeyinin tam ortasına tepe noktası (T) denir.
- Tepe noktası ile odak noktasını birleştiren doğruya asal eksen denir.
Tümsek aynalarda görüntü her zaman sanal, düz ve cismin boyundan küçüktür. Cisim tümsek aynaya doğru yaklaştıkça, görüntüde odak noktasından aynaya doğru yaklaşır, bu sırada görüntünün boyuda sürakli büyür.