AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kurbanlik alan kisi olurse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.801
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kurbanlık alan kişi ölürse ne olur?​

Ancak ölmüş birisi adına veya sevabı ölüye bağışlanmak üzere kurban kesilebilir. Kurban borcu olup da hayatta iken vasiyet eden kişinin bıraktığı miras yeterli ise, mirasçıları tarafından vasiyetinin yerine getirilmesi gerekir. Vasiyeti yoksa, ölen kimseler için mirasçılarının kurban kesmesi gerekmez.

Burs parası ile kurban kesilir mi?​

Dr. Faruk Beşer cevapla.tv’ye açıkladı. Borç para ile hacca gidilebileceği gibi kurban kesmeninde herhangi bir sakıncası olmadığını dile getirdi. Dünya Müslümanlarının temsilcileri hac ibadetini ifa ederken, evlerinde kalan Müslümanlar da hali vakti yerinde olanlar kurban keserek bu ibadete katılırlar.

Hediye parayla kurban kesilir mi?​

Hediye parayla kurban kesilir mi?
Kurban, hediye olarak verilebilir. Birine, aldıkları karşılıÇı armaÇan edilebilir. Artık o, hediye edilen kişinin mülküne geçmiştir. Onda herhangi bir mahsur yoktur.

Kabir kurbanı kimlere verilir?​

Vasiyet edilmemişse ölü için kurban kesmek bir vecibe değildir. Bir kimse kendi parası ile aldığı ve sevabını ölmüş bir yakınına bağışlamak üzere kestiği kurbanın etinden yiyebilir, başkalarına da yedirebilir. Böyle bir hayvanın bayram günlerinde kesilmesi de şart değildir. Her zaman kesilebilir.

Yardımla kurban kesilir mi?​

Kurban yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu? Fıkhi hükmü ister vacip ister sünnet olsun; kurban ibadeti belirli şartları taşıyan hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilir; kurban bedelini yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle kurban ibadeti ifa edilmiş olmaz.

Kurban parası ihtiyacı olana verilir mi?​

Kurban parası ihtiyacı olana verilir mi?
Kurbanın kesilmesi gerekir. Kurban kesmek istemeyen, kurban yerine parasını sadaka verirse olur mu? Sorusuna gelince klasik ilmihal kitaplarına göre kurban yerine parası sadaka verilmez. Ancak herhangi bir özürle kurban kesemeyen kimse, kurban parasını sadaka verebilir.
Vekalet yoluyla kurban kesmek caiz midir?​
Evet, vekâleten kurban ibadeti olur. Diyanet İşleri Başkanlığı Yüce Allah’a yakınlaşmak için gerçekleşen kurban ibadetlerinin mali bir ibadet olduğu için vekâleten yapılabileceğine dair cevaz veriyor ve “Dinimiz gereğince kurbanın rüknü; kurban kesilerek kanın akıtılmasıdır” şeklinde açıklıyor.
Kabir kurbanı Ne gün kesilir?​
Böyle bir hayvanın bayram günlerinde kesilmesi de şart değildir. Her zaman kesilebilir. Hattâ arefe günü kesilip fakirlere dağıtılması daha isabetli olur.

IHH kurban Kesildi mi?​

IHH kurban Kesildi mi?
Vekalet veren kişi kurbanının kesildiğini nasıl öğreniyor? Kurbanlarını bağışlayan hayır sahipleri, kurbanlarının kesildiği bilgisini İHH İnsani Yardım Vakfı’nca cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar vasıtasıyla öğrenebilmektedirler.

Borak kurbanı ne zaman kesilir?​

Adına “Borak” denilen ve genellikle ölüler için kesilen kurban nedir? Ölü olan kurban, kurban sayılmayan anlamına gelir. Vaktinden önce kesilen ölü kurbandır.

Kurban parası torunlara verilir mi?​

Zekat, fitre ve oruç fidyesi kimlere verilir? Zengin olana, yani kurban nisabına malik olana zekât verilmez. Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez.
 
Kurbanlık alan kişi öldüğünde, ölmüş birisinin adına veya sevabı ölüye bağışlanmak üzere kurban kesilebilir. Ancak eğer kişi hayattayken kurban borcu varsa ve vasiyetinde belirttiyse, mirasçıları bu vasiyeti yerine getirmekle yükümlüdürler. Eğer vasiyet yoksa, ölen kişinin mirasçılarının kurban kesmesi gerekmez.

Burs parası ile kurban kesilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Dr. Faruk Beşer'e göre borç para ile hacca gidilebileceği gibi kurban kesmek de mümkündür. Hatta dünya Müslümanlarının temsilcileri hac ibadetini yerine getirirken, evlerinde kalan Müslümanlar da burs paralarıyla kurban keserek bu ibadete katılabilirler.

Hediye parayla da kurban kesilebilir. Kurban bir hediye olarak verilebilir ve hediye edilen kişinin mülküne geçer. Böylece hediye edilen kişi dilediği gibi kurbanı kesip dağıtabilir.

Kabir kurbanı, vasiyet edilmemişse ölen kişi için bir vecibe değildir. Ancak bir kimse kendi parasıyla aldığı hayvanı sevabını bağışlamak üzere kestiğinde, bu etten yiyebilir ve başkalarına da dağıtabilir. Bu tür bir hayvanın bayram günlerinde kesilmesi zorunlu değildir, her zaman kesilebilir.

Yardım yerine kurban kesmek mümkün değildir. Kurban ibadeti belirli şartları taşıyan bir hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilir. Kurban parasını yoksullara veya yardım kuruluşlarına vermek, kurban ibadetinin yerine getirilmesi anlamına gelmez.

Kurban parası ihtiyacı olan kişiye verilemez. Kurban kesmek istemeyen ya da kesemeyen kişi, kurban yerine parasını sadaka olarak vermeyi tercih edebilir. Klasik ilmihal kitaplarına göre kurban yerine para sadakası verilmemelidir, ancak geçerli bir mazeretle kurban kesemeyen kimse kurban parasını sadaka olarak verebilir.

Vekalet yoluyla kurban kesmek caizdir. Diyanet İşleri Başkanlığı, vekâleten kurban kesmenin uygun olduğunu belirtmiştir. Kurbanın rüknü olan hayvanın kesilerek kanın akıtılması işlemi gerçekleştirilerek vekaleten kurban ibadeti yerine getirilebilir.

Kabir kurbanının kesilme zamanı konusunda belirli bir gün bulunmamaktadır. Bu tür bir kurban her zaman kesilebilir, hatta arefe günü kesilip fakirlere dağıtılması daha uygun olabilir.

IHH (İnsani Yardım Vakfı) tarafından kesilen kurbanlarla ilgili bilgi almak isteyen hayırseverler, kurbanlarının kesildiği bilgisini İHH tarafından cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar aracılığıyla öğrenebilirler.

"Borak" olarak adlandırılan ve genellikle ölüler için kesilen kurban, kurban sayılmaz ve vaktinden önce kesilen bir hayvandır.

Kurban parası genellikle ana babalara, dedelere, büyükanne ve büyükbabalara, evlada, toruna ve kâfire verilmez. Zekat, fitre ve oruç fidyesi gibi ibadetlerde kimlere verileceği belirli kriterlere göre belirlenmiştir.
 
Geri
Üst