- Konu Yazar
- #1
Kurban kesemeyen fakir ne yapmalı?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaye göre; “Kurban kesme şartlarını taşıdığı hâlde unutma, ihmal vb. sebeplerle kurban kesmeyen kimsenin, Hanefîlere göre o yıla mahsuben, bir kurban bedelini fakirlere vermesi (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 463-465, 473; Merğînânî, el-Hidâye, VII, 156), ayrıca tevbe ve …Kurbanlık alan kişi ölürse ne olur?
Ancak ölmüş birisi adına veya sevabı ölüye bağışlanmak üzere kurban kesilebilir. Kurban borcu olup da hayatta iken vasiyet eden kişinin bıraktığı miras yeterli ise, mirasçıları tarafından vasiyetinin yerine getirilmesi gerekir. Vasiyeti yoksa, ölen kimseler için mirasçılarının kurban kesmesi gerekmez.Kurban kesmenin kazası yoktur. Kurban bayram süresince kesilmelidir. Şartları uygun olmasına rağmen bayramda kurban kesmeyi ihmal edenlerin kurban bedelini ihtiyaç sahiplerine vermesi, tövbe ve istiğfar etmesi gerektiği tavsiye edilir.
Engelli kişiye kurban kesilir mi?
Engelli kişiye kurban kesilir mi?Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı âzaları eksik meselâ bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz.
Satın alınan kurbanlık değiştirilir mi?
Satın alınan kurbanlık değiştirilir mi?Eğer bu hayvanı fakir olan bir kimse almışsa fakir olan bir kimseye kurban kesmek vacip olmadığı halde kurban niyetiyle bir hayvanı aldıysa sanki adakta bulunmuş gibi kabul edilir. Bu nedenle fakir olan bir kimse almış olduğu kurbanını daha sonra satamayacak veya değiştiremeyecektir.