AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kurani Kerim hatim kac kisiye bagislanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.905
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kuranı Kerim hatim kaç kişiye bağışlanır?​

Hatim başkası adına yapılamaz, herkes kendi adına hatim yapabilir. Ancak yapılan hatmin hediye edilmesinde ise bir kişi kısıtlaması bulunmamaktadır. İstediğiniz kadar kişiye yaptığınız hatmi hediye edebilirsiniz.

Kuran hatmi nasıl bağışlanır?​

Bunu yapmak için öncelikle hatim duası yapılmalı ve duadan sonra bağışlamak istenilen kişilere özellikle ölmüşlere hazreti peygamberin ruhu şeriflerinden başlanarak bağışlanmalıdır.

Kuranı kerim hatim ettikten sonra ne yapılır?​

Kuranı kerim hatim ettikten sonra ne yapılır?
Hatim duası, Kur’an-ı Kerim hatim edildikten sonra iki farklı şekilde yapılabilir. Elbette hatim duasında bu farklılıkların önemi yoktur. Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur’an-ı Kerim’İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız.

Hatim ettikten sonra nasıl dua edilir?​

Kur’an-ı Kerim’i hatim ettikten sonra ve duaların kabul olma şartlarını da gerçekleştirdikten sonra, hatim duasına şu cümlelerle başlamak uygun görülür. Sadekallâhü’l-‘azîm ve belleğa Rasûlühü’l-Kerîm. Ve nahnü ‘alâ zâlike mineş-şâhidîn. Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vet-teba’ner-Rasûle fektübnâ meaş-şâhidîn.

Hatime başlamadan önce neler yapılır?​

Kurana başlamadan öce taze bir abdest alıp, kıbleye dönük şekilde edeplice diz üstü oturmak en iyisidir. Dinimizde her hayırlı işe besmele çekerek başlanması uygun görülmektedir. Kuran-ı Kerim’i okurken Eûzü-Besmele çekmek de yapılması müstehap davranışlardandır.

Hatim Ramazandan önce başlanır mı?​

Hatim Ramazandan önce başlanır mı?
Makedonya gibi bazı Balkan ülkelerinde mukabeleye üç aylar girince başlanmakta, recep, şâban ve ramazan aylarında hatim indirilmektedir. Eski İstanbul ramazanlarında camilerde mukabele okumaya ramazandan on beş gün önce başlanır, hatim duası Kadir gecesi öncesi ikindi namazında yapılırdı.
Hangi surelerden hatim olur?​
Hatim Duası Nasıl Yapılır, Hangi Sureler Okunur?
- Önce üç kere İhlas suresi okunur.
- İhlas suresinden sonra Felak suresi okunur ve ardından tekbir getirilir.
- Felak suresinden sonra Nas suresi okunur ve ardından tekbir getirilir.
- En son Fatiha suresi ve Bakara’nın ilk sayfası okunarak Hatim duası edilmeye başlanır.
Hatimden sonra edilen dua kabul olur mu?​
Hatim eden bir kişiye öteki dünyada cennetten bir ağaç verileceği hadislerle belirtilmiştir. Aynı zamanda hatim yapan bir kişi hem dünyası için hem de ahireti için etmiş olduğu duaları kabul etmektedir. Hadislerden aktarılan bilgilere göre Hatim okuyan bir kişinin istediği dileği kabul edilir.

Kuranı Kerim bitirene ne denir?​

Kuranı Kerim bitirene ne denir?
hafız denmektedir. kuranı bir kez bitirmek ama ezbere bilmemek hatim yapmak oluyor.
 
Kuranı Kerim hatim ile ilgili önemli bilgiler verilmiş. Hatim herkes kendi adına yapabilir ve hediye etmek istediğiniz kişilere yapabilirsiniz. Hatim yapmak için öncelikle hatim duası yapılmalı ve ardından bağışlamak istediğiniz kişilere özellikle ölmüşlerden başlayarak hatim yapılabilir. Hatmi tamamladıktan sonra dua etmek çok önemli. Dua ederken Kuranı Kerim’in hatmini yaptığınızı belirterek başlamanız önerilir. Hatim dualarının kabul olması için duaların kabul olma şartlarına dikkat etmek önemlidir.

Hatime başlamadan önce taze bir abdest alıp, kıbleye dönük şekilde edeplice oturarak başlamak uygun olacaktır. Ayrıca her hayırlı işe besmele çekerek başlamanın önemi vurgulanmış. Hatimde hangi surelerin okunacağı da belirtilmiş, önce İhlas, sonra Felak, Nas ve Fatiha ile başlanabilir.

Hatim Ramazan ayından önce başlanabilir. Bazı ülkelerde mukabele Ramazan öncesi üç aylar içerisinde başlamakta ve ramazan ayı boyunca devam etmektedir. Eski İstanbul’da ise ramazandan on beş gün önce camilerde mukabele okunmaya başlanır ve hatim duası Kadir gecesi öncesi ikindi namazında yapılırdı.

Hatimden sonra edilen duaların kabul olmasıyla ilgili hadislerden bahsedilmiş. Hatim okuyan bir kişinin dualarının kabul edileceği belirtilmiş. Ayrıca Kuranı Kerim’i baştan sona ezberleyen kişilere “hafız” denirken, Kuranı Kerim’i bir kez hatmeden kişilere “hatim” denmektedir.
 
Geri
Üst