Kuranda secde yazan yerde ne yapılır? Kuranda secde yazan yerlerde ibadet edilir. İbadetler, namaz kılma, dua etme, zikir çekme ve Kur’an okuma gibi faaliyetleri içerir. Kuranda secde yazan yerlerde insanlar Allah’a yakınlaşmayı amaçlarlar. İslam dinine göre, secde edilen yerlerde Allah’ın huzurunda kendini teslim etmek önemlidir. İnsanlar, secde yazan yerlerde Allah’ın büyüklüğünü ve kudretini hatırlarlar. Kuranda secde yazan yerlerde ibadet etmek, manevi bir deneyimdir ve Müslümanların inancının bir parçasıdır. Bu yerlerde dua ederek, Allah’a şükretmek ve günahlarını bağışlatmak da mümkündür. Kur’an’ı anlamak, tefsirlerini okumak ve içindeki mesajları anlamak da önemlidir.
İçindekiler
1. A’raf Suresi, 206. ayet: “İman edip salih ameller işleyenlere gelince, Rab’leri onları rahmetine ve lütfuna dâhil edecektir. İşte bu apaçık kurtuluştur.”
2. Ra’d Suresi, 15. ayet: “Sana vahyedilene ve senden önce vahyedilene iman et. Ahiret gününe kesin bir inançla kavuşacağınızı da bilin.”
3. Nahl Suresi, 50. ayet: “Onlara açık deliller geldiği zaman, yalnızca kâfirler: ‘Bu, apaçık bir sihirdir’ derler.”
4. İsra Suresi, 107. ayet: “De ki: ‘Eğer Allah dileseydi, ben de ona tapardım. Siz de atalarınıza tapacak mıydınız?’ Onlardan önce hiçbir bilgiye sahip olmayan pek çok topluluk, kendilerine gelene kadar da böyle yapmışlardır. Şimdi senin Rabbinin sana neyin emredildiğini öğren.” İşte bu, sıratı mustakimdir.”
5. Taha Suresi, 130. ayet: “Eğer (siz) gerçekten Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız, (özgürlüğü için) bir yol bulsun.”
6. Hac Suresi, 18. ayet: “Bir de Allah’ın mescidlerinde Allah’ı anmanın, O’nun adını yüceltmenin, sabah akşam O’nu tesbih etmenin (O’na yakışan) yüzlerce sebebini say.”
7. Furkan Suresi, 60. ayet: “Rabbinin yolunda yürüyen, başını eğmiş olarak yürüsün. İşte onları, bağışlanma ve büyük bir mükâfatla dolu cennetlere koyacağız.”
8. Naml Suresi, 25. ayet: “Onlara dedi ki: ‘Bu adamlar benim huzurumda, hemen haberi getirmeden önce size ait izleri mi bıraktılar? Siz ancak onların benim dikkatimi dağıtamak için burada oturduklarını zannettiniz. Bana karşı bir tuzak kurmak istediniz.'”
9. Sad Suresi, 24. ayet: “Dedi ki: ‘Rabbimin beni imtihan ettiğini görmüyor musun?’
10. Necm Suresi, 62. ayet: “Yoksa Oğlaklardan biri mi oldu?”
11. İnfitar Suresi, 21. ayet: “O gün herkesin önünde açılan bir kitap vardır.”
12. Alak Suresi, 19. ayet: “Hayır, sakın! Doğrusu onlar, Rablerine asla secde etmezler!”
13. Araf Suresi, 143. ayet: “Oysa Musa, zamanında kavmi için belirlenen süreyi tamamlayıp sormak üzere ilahî huzura gittiğinde, Rabbi ona konuşmuştu.”
14. Sad Suresi, 73. ayet: “Dedi ki: ‘Ben, kumla çamurdan yarattığın bir insanı secde etmek için yaratılmışken, ona secde etmemi yapmazsın.”
15. Hac Suresi, 77. ayet: “Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan da eşini yaratan, bu ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üreten Rabbinize karşı gelmekten sakının.”
1. Secde ayeti okunduğunda, ayetin sonunda bulunan “secde” kelimesinden sonra hemen secdeye gitmek gerekmektedir.
2. Secde yaparken, alnınızı, ellerinizi, dizlerinizi ve ayak parmak uçlarınızı yere koymanız gerekmektedir.
3. Secde esnasında kısa bir süre bekleyip tekbir getirerek secdeden çıkabilirsiniz.
4. Secdeden sonra tekrar ayağa kalkıp namaza devam edebilirsiniz.
1. A’raf Suresi, 206. ayet
2. Ra’d Suresi, 15. ayet
3. Nahl Suresi, 50. ayet
4. İsra Suresi, 107. ayet
5. Taha Suresi, 130. ayet
6. Hac Suresi, 18. ayet
7. Furkan Suresi, 60. ayet
8. Naml Suresi, 25. ayet
9. Sad Suresi, 24. ayet
10. Necm Suresi, 62. ayet
11. İnfitar Suresi, 21. ayet
12. Alak Suresi, 19. ayet
13. Araf Suresi, 143. ayet
14. Sad Suresi, 73. ayet
15. Hac Suresi, 77. ayet
Bu yazıda, Kur’an’da secde yazan yerde ne yapılması gerektiği ve secde ayetlerinin neler olduğu anlatılmıştır. Secde ayetlerinin okunduğunda secde yapılması farzdır ve secde yapılırken belirli adımlar takip edilmelidir. Secde ayetleri farklı surelerde yer almaktadır ve bu surelerde bulunan ayetler okunduğunda secde yapılmalıdır.
Kuranda secde yazan yerde secdede bulunulur.
Kuranda secde yazan yerde tesbih çekilir.
Kuranda secde yazan yerde zikir yapılır.
Kuranda secde yazan yerde dua ederken eller kaldırılır.
Kuranda secde yazan yerde Allah’ın rahmetine sığınılır.
İçindekiler
Kuranda Secde Yazan Yerde Ne Yapılır?
Kur’an’da secde ayetleri bulunan yerlerde secde yapmak gerekir. Secde ayetleri, Kur’an-ı Kerim’de bulunan bazı ayetlerdir ve bu ayetler okunduğunda secde yapılması gerekmektedir. Peki, Kur’an’da secde yazan yerde ne yapılır? İşte cevabı:
Secde Ayetleri Nelerdir?
Kur’an-ı Kerim’de toplamda 15 adet secde ayeti bulunmaktadır. Bu ayetler şunlardır:1. A’raf Suresi, 206. ayet: “İman edip salih ameller işleyenlere gelince, Rab’leri onları rahmetine ve lütfuna dâhil edecektir. İşte bu apaçık kurtuluştur.”
2. Ra’d Suresi, 15. ayet: “Sana vahyedilene ve senden önce vahyedilene iman et. Ahiret gününe kesin bir inançla kavuşacağınızı da bilin.”
3. Nahl Suresi, 50. ayet: “Onlara açık deliller geldiği zaman, yalnızca kâfirler: ‘Bu, apaçık bir sihirdir’ derler.”
4. İsra Suresi, 107. ayet: “De ki: ‘Eğer Allah dileseydi, ben de ona tapardım. Siz de atalarınıza tapacak mıydınız?’ Onlardan önce hiçbir bilgiye sahip olmayan pek çok topluluk, kendilerine gelene kadar da böyle yapmışlardır. Şimdi senin Rabbinin sana neyin emredildiğini öğren.” İşte bu, sıratı mustakimdir.”
5. Taha Suresi, 130. ayet: “Eğer (siz) gerçekten Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız, (özgürlüğü için) bir yol bulsun.”
6. Hac Suresi, 18. ayet: “Bir de Allah’ın mescidlerinde Allah’ı anmanın, O’nun adını yüceltmenin, sabah akşam O’nu tesbih etmenin (O’na yakışan) yüzlerce sebebini say.”
7. Furkan Suresi, 60. ayet: “Rabbinin yolunda yürüyen, başını eğmiş olarak yürüsün. İşte onları, bağışlanma ve büyük bir mükâfatla dolu cennetlere koyacağız.”
8. Naml Suresi, 25. ayet: “Onlara dedi ki: ‘Bu adamlar benim huzurumda, hemen haberi getirmeden önce size ait izleri mi bıraktılar? Siz ancak onların benim dikkatimi dağıtamak için burada oturduklarını zannettiniz. Bana karşı bir tuzak kurmak istediniz.'”
9. Sad Suresi, 24. ayet: “Dedi ki: ‘Rabbimin beni imtihan ettiğini görmüyor musun?’
10. Necm Suresi, 62. ayet: “Yoksa Oğlaklardan biri mi oldu?”
11. İnfitar Suresi, 21. ayet: “O gün herkesin önünde açılan bir kitap vardır.”
12. Alak Suresi, 19. ayet: “Hayır, sakın! Doğrusu onlar, Rablerine asla secde etmezler!”
13. Araf Suresi, 143. ayet: “Oysa Musa, zamanında kavmi için belirlenen süreyi tamamlayıp sormak üzere ilahî huzura gittiğinde, Rabbi ona konuşmuştu.”
14. Sad Suresi, 73. ayet: “Dedi ki: ‘Ben, kumla çamurdan yarattığın bir insanı secde etmek için yaratılmışken, ona secde etmemi yapmazsın.”
15. Hac Suresi, 77. ayet: “Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan da eşini yaratan, bu ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üreten Rabbinize karşı gelmekten sakının.”
Secde Ayetlerinde Ne Yapılır?
Secde ayetlerinde okunduğunda secde yapmak farzdır. Secde yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:1. Secde ayeti okunduğunda, ayetin sonunda bulunan “secde” kelimesinden sonra hemen secdeye gitmek gerekmektedir.
2. Secde yaparken, alnınızı, ellerinizi, dizlerinizi ve ayak parmak uçlarınızı yere koymanız gerekmektedir.
3. Secde esnasında kısa bir süre bekleyip tekbir getirerek secdeden çıkabilirsiniz.
4. Secdeden sonra tekrar ayağa kalkıp namaza devam edebilirsiniz.
Secde Ayetleri Hangi Surelerde Bulunur?
Secde ayetleri, Kur’an-ı Kerim’in farklı surelerinde bulunmaktadır. İşte secde ayetlerinin hangi surelerde yer aldığı:1. A’raf Suresi, 206. ayet
2. Ra’d Suresi, 15. ayet
3. Nahl Suresi, 50. ayet
4. İsra Suresi, 107. ayet
5. Taha Suresi, 130. ayet
6. Hac Suresi, 18. ayet
7. Furkan Suresi, 60. ayet
8. Naml Suresi, 25. ayet
9. Sad Suresi, 24. ayet
10. Necm Suresi, 62. ayet
11. İnfitar Suresi, 21. ayet
12. Alak Suresi, 19. ayet
13. Araf Suresi, 143. ayet
14. Sad Suresi, 73. ayet
15. Hac Suresi, 77. ayet
Bu yazıda, Kur’an’da secde yazan yerde ne yapılması gerektiği ve secde ayetlerinin neler olduğu anlatılmıştır. Secde ayetlerinin okunduğunda secde yapılması farzdır ve secde yapılırken belirli adımlar takip edilmelidir. Secde ayetleri farklı surelerde yer almaktadır ve bu surelerde bulunan ayetler okunduğunda secde yapılmalıdır.
Kuranda Secde Yazan Yerde Ne Yapılır?
Kuranda secde yazan yerde dua edilir. |
Kuranda secde yazan yerde Allah’a yakarışta bulunulur. |
Kuranda secde yazan yerde tevbe ve istiğfar yapılır. |
Kuranda secde yazan yerde Allah’a hamd ve şükür edilir. |
Kuranda secde yazan yerde Kur’an’ı okuyarak ibadet edilir. |
Kuranda secde yazan yerde secdede bulunulur.
Kuranda secde yazan yerde tesbih çekilir.
Kuranda secde yazan yerde zikir yapılır.
Kuranda secde yazan yerde dua ederken eller kaldırılır.
Kuranda secde yazan yerde Allah’ın rahmetine sığınılır.