AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kuranda kopekle ilgili ayet var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kuranda köpekle ilgili ayet var mı?​

Şafii ve Hanbelilere göre: Köpek, domuz ve onlardan türeyenler, bunların artığı, teri necistir. Şafii alimlerine göre, domuzun etini yasaklayan Allah, köpeği de necis sayar. (Ancak bu bir varsayımdır çünkü bu durumla ilgili tek bir ayet ve hadis yoktur bu bir içtihattır.)

Kıtmir nasıl bir köpekti?​

Kıtmir, yedi uyurlar olarak da bilinen Ashab-ı Kehf’in köpeğinin ismidir. Cennet’e gideceğine inanılan hayvanlardan biridir. Ashab-ı Kehf zamanın zalim hükümdarından kaçarak bir mağaraya sığınırlar. Cenâb-ı Hak, Ashâb-ı Kehf’i sonsuz rahmetiyle kuşattı ve onları 309 sene mağarada canlı olarak uyuttu.

Islamda köpeğe dokunmak haram mı?​

Islamda köpeğe dokunmak haram mı?
Kur’an-ı Kerim’de eğitilmiş köpeğin tuttuğu hayvandan yiyiniz ayeti bulunur. Fakat köpeğin dokunduğu yerin yıkanması gerektiği belirtilmemiştir. Bu nedenle köpek salyası necis olarak kabul edilmemektedir. Köpeğe dokunmak abdesti bozan bir durum değildir.

Neden köpek olan evde namaz kılınmaz?​

Hanefilere göre köpeğin kendisi değil, salyası, dışkısı ve idrarı pistir. Bunların bulaştığı yer de pis olup, böyle bir yerde namaz kılınmaz. Şafiî mezhebine göre ise köpeğin kendisi pistir. Dokunduğu yeri de pis eder.

Allah köpeği neden yarattı?​

1. Köpek Âdem Aleyhisselâm’ın çamurundan yaratıldığı için, insan oğluna ünsiyet ve yakınlık etmektedir. 2. Gecelerin çoğunu uykusuz geçirir, Cebrail Aleyhisselâm onun çamuruna dokunduğu için.

Köpek giren eve melek neden girmez?​

Köpek giren eve melek neden girmez?
Köpek beslenen eve Cebrail de dahil hiçbir melek girmez. Bunu bize peygamber efendimiz haber veriyor. Meleğin girmediği eve de şeytanlar dolar. Şeytanların bulunduğu yerde ise fesat ve huzursuzluk hakim olur.
Kıtmir nerede geçiyor?​
KITMİR : Kıtmir (Katmir, ketmir); yedi uyurlar olarak da bilinen Ashab-ı Kehf’in köpeğinin ismidir. Hikayesi; “Ashab-ı Kehf denilen gençler, Efsus (Efes) şehrinde yaşıyorlardı. Bunlardan altısı sarayda görevli, hükümdara yakın kimselerdi ve hükümdarın müşavere heyetindeydiler.
7 Uyurlar nerede?​
Hristiyanlar tarafından kabul edilen hikâyedeki mağara, Selçuk ilçesindeki Efes antik şehrinin yakınlarındaki Panayır Dağı eteklerinde bulunmaktadır.

Islam dinine göre köpek haram mıdır?​

Islam dinine göre köpek haram mıdır?
Bu hadislerden hareketle, başta Şâfiîler olmak üzere bazı fakihler, ihtiyaç yokken evde köpek beslemenin haram olduğu görüşüne sahip olmuşlardır. İslâm bilginlerinin çoğunluğu köpeğin artığının necis olduğu, yaladığı kabın da yedi defa, Ebû Hanîfe ise üç defa yıkanması gerektiği görüşündedir.

Islama göre evde köpek beslenir mi?​

İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir.

Köpek Olan Eve Neden melek Girmez Diyanet?​

Meleğin girmediği eve de şeytanlar dolar. Şeytanların bulunduğu yerde ise fesat ve huzursuzluk hakim olur. Öyle ki köpek beslenen evde biri ölürse onun canını almak için Azrail bile o eve gelmez. Ancak, köpekler bahçede ya da evin avlusunda beslenirse bu durum meleklerin girmesine engel olmaz.

Köpek olan evde namaz kılınmaz mı?​

Köpek olan evde namaz kılınmaz mı?
Sonuç olarak namaz kılınacak yerlerin temiz olduğundan emin olunmak kaydıyla, köpek bulunan evin odalarında, Hanefilere göre, namaz kılmakta bir sakınca yoktur. Ancak ihtiyaten örtü veya seccade üzerinde kılınması gerekir.

Köpek olan eve melek neden girmez?​

Köpek olan eve hangi melek girmez?​

 
İslam dinine göre köpek, özellikle Hanefilere göre, dokunaklı olan ve temizlik konusunda hassas davranılması gereken hayvanlardan biridir. Köpeğin salyası, dışkısı ve idrarı pis kabul edilir ve bu nedenle köpeğin dokunduğu yerlerin temizlenmesi gerekmektedir. Ancak köpeğe dokunmak abdesti bozmaz ve namaz kılmakta engel teşkil etmez. Hanefi mezhebine göre köpek bulunan evin odalarında namaz kılmakta sakınca yoktur, fakat ihtiyaten örtü veya seccade üzerinde kılınması tavsiye edilir.

Meleğin giremediği eve ise şeytanlar dolar ve fesatlık hâkim olabilir. İslam inancına göre köpek beslenen evde hiçbir meleğin girmeyeceği düşünülür. Ancak köpek bahçede ya da evin avlusunda beslenirse, bu durum meleklerin girmesine engel olmaz. Meleklerin giremediği evlerde, huzursuzluk ve fesatlık hâkim olabilir, hatta Azrail bile ölüm meleği olarak o eve girmeyebilir.

Köpek, İslam dininde haram kabul edilen hayvanlar arasında yer almaz. Ancak bazı İslam alimleri ihtiyaç olmadığı sürece evde köpek beslenmesini mekruh görebilirler. Köpeğin tuvalet ihtiyacından kaynaklanan temizlikle ilgili konular hassasiyet gerektirebilir. Bu nedenle köpek beslemek isteyen kişilerin hijyen kurallarına ve temizlik konularına dikkat etmeleri önemlidir.
 
Geri
Üst