- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Kuranda hangi hayvanın eti yenmez?
Kur’an-ı Kerîm’de; “Size ölü hayvan etini, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanı haram kılmıştır. Fakat istek göstermeksizin ve ölçüyü aşmaksızın başı darda kalan kimse üzerine günâh yoktur. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcı ve rahmet sahibidir” (el-Bakara 2/173); ve “…Tek tırnaklı hayvan eti neden yenmez?
Tek tırnaklı hayvanların etinin tüketilmesi İslam dinine göre uygun olarak görülmemektedir. Bunun nedeni ise İslam dininin insan için güzel olan şeyleri faydalı bulması insana zarar verebilecek şeyleri ise zararlı olarak görüp yasaklamasıdır.Sok kesim helal mi?
Elektroşok yöntemi ile kesim her ne kadar tavsiye edilmese de bu kesimin caiz olabilmesi için hayvanın kesilmeden önce kesinlikle ölmemesi gerekir. Yani şoklama, hayvanı bayıltmalı; fakat öldürmemelidir. Eğer hayvan henüz kesimden önce elektrik yüzünden ölürse meyte/leş hükmüne girer ve yenilmesi haram olur.
Helal olmayan et yemek haram mi?
Eti kesen kişi Yaradana inanıyorsa o eti yemekte bir sıkıntı yoktur. Bir diğer deyişle yurtdışında satın aldığınız eti bir Hristiyan veya Yahudi kesmişse o eti yemek de Müslümanlar için bir sakınca yoktur. Ayrıca eti kimin ve nasıl kestiği bilinmiyorsa şüpheden yola çıkarak haram olduğu sonucuna varılamaz.
Kuranda hangi hayvanlar helal?
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.Sığır eti haram mı?
Buna göre, çekirge, geyik, yabani sığır, manda gibi hayvanların etleri helal sayılırken, yırtıcı ve pençeli hayvanların etleri haram kabul ediliyor.Tırnaklı hayvanlar yenir mi?
Çift toynaklı hayvanların tek toynaklı hayvanlara göre en belirgin özelliği etlerinin yenebilmesidir. Çift Tırnaklı Hayvanlar Hangileridir? Çift toynaklı ya da diğer adıyla çift tırnaklı hayvanların en önemli özelliği etleri yenen hayvanlar olmasıdır. Tek tırnaklı hayvanların etleri ise yenmemektedir.
Afrika antilop eti yenir mi?
Antilop Yenir Mi? Antilop, yenilebilen memeli hayvanlardan biridir. Ülkemizde tercih edilen bir et türü olmasa da, özellikle Afrika mutfağında yaygın bir şekilde tüketilir. Afrikalıların antilop etiyle yaptıkları en popüler yemek ise Biltong’dur.
Bu durumda dinen bir sakınca yoktur. Önemli olan eti satanın kim olduğu değil, eti kesenin inancıdır. Eti kesen kişi Yaradana inanıyorsa o eti yemekte bir sıkıntı yoktur. Bir diğer deyişle yurtdışında satın aldığınız eti bir Hristiyan veya Yahudi kesmişse o eti yemek de Müslümanlar için bir sakınca yoktur.
Hayvanın kesiminde hayvana en az acı verecek yolun tercih edilmesi gerekiyor. Bu nedenle de hayvanın kesiminden önce elektro şok ve benzeri yöntemlerle hayvanın bayıltıldıktan veya yarı baygın hale getirilmesinden sonra kesilmesinden sonra kesilmesi caizdir. Kurban kesimleri için de aynı hüküm geçerlidir.
Müslümanlar koşer et yiyebilir mi?
Koşer veya kaşer (İbranice: כשׁר; Sefarad Yahudilerince kaşer, Aşkenaz Yahudilerince koşer diye telaffuz edilir), Yahudiliğe göre; yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan ürünlerdir.