AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kuranda gecen yedi gok nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kuranda geçen yedi gök nedir?​

İbrani geleneğine göre, 1’inci gök en yakın göktür, 2’nci gök günahkarların bulunduğu göktür, 3’üncü gök Aden bahçesinin bulunduğu göktür, 5’inci gök aşağı düzeyli meleklerin bulunduğu göktür, 6’ncı gök melek gruplarının ve Kerubi meleklerinin bulunduğu göktür; Tanrı ise 7’nci göktedir.

Gök kaç kattır bilimsel?​

Göklerin yedi tabakasına ve yerin yedi katına dâir küllî mânânın çok fertlerinden yedi mâsadak açıkça görünüyor. Bununla beraber, âyetin sarih ifadesinde “yedi kat arz” tabiri geçmiyor. Âyetin zâhiri: “Allah, arzı da yedi gök gibi yaratmış ve yaratıklarına mesken yapmıştır.” diyor.

7 kat semadan sonra ne var?​

7 kat semadan sonra ne var?
İslam âlimleri bu ayetlere ve bazı keşiflerine dayanarak kainatta üst üste yedi sema tabakası bulunduğunu ve hepsinin üzerinde onları tamamen kuşatan Arş-ı Azam tabakasının bulunduğunu ve yaratılmışlar aleminin Arş ile son bulduğunu bildirmişlerdir.

Dünyada kaç kat var?​

Dünyada kaç kat var?
İşte bu konu hakkında bilinmesi gerekenler. Dünya 5 ayrı katmandan oluşur. Her bir katman farklı kalınlıklara ve özelliklere sahiptir. Gaz katmanı, su katmanı, yer kabuğu ile çekirdek gibi değişik katmanları bulunur.

Dünya kac kat?​

Dünya 5 ayrı katmandan oluşur. Her bir katman farklı kalınlıklara ve özelliklere sahiptir. Gaz katmanı, su katmanı, yer kabuğu ile çekirdek gibi değişik katmanları bulunur.

Kuran Kerim neden çoğul konuşur?​

Bunun anlamı nedir? Kur’an-ı Kerim’de Allah Teâlâ bazen, kendisiyle ilgili olarak “biz” ifadesini kullanması, O’nun azamet ve şanının yüceliğine işaret eder. Hemen bütün dillerde saygı ve yücelik ifadesi olarak bu tür ifade biçimine başvurulmaktadır.

Cehennem kaçıncı kat semada?​

Cehennem kaçıncı kat semada?
Bazılarına göre, yedi kat yerin altındadır. Arz küresi, güneş ve bütün yıldızlar birinci sema [gök] içinde olduklarına göre, yeryüzünün neresinde olursak olalım, yedi kat yerin altında sema vardır. Cehennemin yedi kat semadan birisinde bulunduğu anlaşılmaktadır.

7 kat sema ne kadar büyük?​

7 kat sema ne kadar büyük?
Peygamber (s.a.s)’den gelen bilgilerde belirtildiğine göre, yedi semanın Kürsî içindeki büyüklüğü bir kalkanın içine atılmış yedi dirhem gibidir. Kürsî de Arş’ın içinde bir çölün ortasına atılmış bir demir halka gibidir.
 
Kuran'da geçen yedi gök kavramı İslam ve İbrani geleneğinde önemli bir yer tutmaktadır. İbrani geleneğine göre, göklerin sıralanışı şu şekildedir:

1. Gök: En yakın gök, genellikle atmosfer veya gökyüzü olarak yorumlanır.
2. Gök: Günahkarların bulunduğu gök olarak kabul edilir.
3. Gök: Aden bahçesinin bulunduğu gök anlamına gelir.
4. Gök: Bu gök genellikle boşluk olarak ifade edilir.
5. Gök: Aşağı düzeyli meleklerin bulunduğu gök olarak kabul edilir.
6. Gök: Melek gruplarının ve Kerubi meleklerinin bulunduğu gök olarak ifade edilir.
7. Gök: Tanrı'nın bulunduğu yüce gök olarak kabul edilir.

Diğer yandan, göklerin bilimsel boyutuyla ilgili olarak evrenin yapılanmasında kesin sayıda katman veya tabaka bulunduğuna dair bir bilgiye sahip değiliz. Astronomi ve uzay bilimleri, evrenin yapısını anlamaya çalışırken gökbilim ve uzay araştırmalarıyla sürekli olarak yeni bilgiler elde etmektedir.

Kuran'da geçen yedi sema veya yedi kat gökten sonra Arş-ı Azam tabakasının geldiği ifade edilir. İslam alimleri, kainatta yedi sema tabakası bulunduğunu ve hepsinin üzerini kuşatan Arş-ı Azam tabakasının yaratılmışlar aleminin sonu olduğunu belirtmişlerdir.

Dünya ise çeşitli katmanlardan oluşmaktadır. Genel olarak kabul gören yapıya göre dünyanın 5 katmandan oluştuğu ifade edilir. Bu katmanlar gaz katmanı, su katmanı, yer kabuğu, mantodan oluşan astenosfer ve çekirdek şeklinde sıralanabilir.

Kuran-ı Kerim'de Allah'ın çoğul ifadeler kullanması, O'nun azamet ve yüceliğine işaret etmek için kullanıldığı ifade edilir. "Biz" ifadesinin kullanılması, Allah'ın kudret ve büyüklüğünü vurgulamak amacıyla tercih edilen bir üsluptur.

Cehennem konusunda ise bazı yorumlara göre, cehennemin yedi kat sema içerisinde bulunduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla cehennem, yedi sema tabakasının altında yer almaktadır.

Son olarak, yedi semanın büyüklüğü ile ilgili Peygamber'den gelen rivayetlerde belirtilen tanımlamalar, semaların küçüklüğünü insan zihninde daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek için kullanılmış sembolik ifadelerdir. Bu tür ifadelerin tam olarak somut bir boyutlandırması yapılamaz.
 
Geri
Üst